Cinema a la Fresca

Roses foragita els estornells per a que se’n vagin fora del nucli urbà

Roses aconsegueix foragitar els estornells
Aquesta imatge ja no es pot contemplar dins el nucli urbà de Roses

Ahir operaris de ROSERSA van iniciar amb làser i sons que emeten les aus depredadores perquè els estornells facin nit fora dels arbres del nucli urbà de Roses

L’Ajuntament de Roses va iniciar ahir una nova fase de la campanya de foragitament d’estornells dels espais públics urbans. L’actuació, duta a terme per l’empresa municipal de serveis ROSERSA amb l’assessorament tècnic de la Unitat de Control de Plagues Urbanes del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter (SCM), té per objectiu dispersar les colònies d’aquesta espècie de les zones urbanes i reubicar-les en zones arbrades externes del municipi, per tal d’evitar les molèsties i problemàtiques que ocasionen en els llocs on pernocten.

El coordinador del Servei de Control de Mosquits, Ricard Font, ha afirmat que

Dispersió amb altaveus i llums làser

L’actuació es va iniciar ahir als volts de les 17 hores, coincidint amb el capvespre, moment en què els estornells s’instal·len en els arbres per pernoctar, i es preveu repetir-la al llarg dels propers dies. Els àmbits d’actuació són l’estació d’autobusos i la Riera Ginjolers, indrets on es concentren el major nombre d’exemplars, així com  altres espais propers com les àrees del teatre, del Mercat Cobert o de la Gran Via Pau Casals.

Operaris de ROSERSA durant l’acció de foragitar els estornells

Els operaris encarregats de foragitar aquestes aus “ho fan amb llums làser i uns megàfons que reprodueixen els sons dels estornells quan es troben en situació de perill i els sons d’aus depredadores, que provoquen que els mateixos estornells s’espantin i vagin a buscar un altra lloc on passar la nit”, ha afirmat elcoordinador del Servei de Control de Mosquits, Ricard Font, que ha remarcat que aquesta acció s’ha de portar a terme “durant varies setmanes perquè els estornells estiguin prou estressats fins decidir anar-se`n a dormir a un altre lloc”.

Complementàriament, també es faran actuacions a la sortida del sol, en aquest cas fent ús únicament de làsers.

Lluís Espada, regidor de Medi Ambient de Roses, assenyala que “el pla que estem desenvolupant respon a la voluntat d’actuar preventivament i adaptant-nos als canvis de comportament, hàbitats i migracions que estan experimentant els estornells, causats en gran mesura pel canvi climàtic i la pujada de temperatures, que provoquen que la seva presència a casa nostra vagi en augment. Per això, des de l’Àrea de Medi Ambient, juntament amb Rosersa i amb el servei de control de plagues del SCM, fem un seguiment exhaustiu i avaluem les diferents mesures realitzades, per introduir millores graduals cada any que ens permetin minimitzar les molèsties que la presència d’aquests ocells causen a la ciutadania”.

Preveient l’arribada d’estornells d’Europa

Decidir el període en què realitzar les tasques de foragitament és també un element clau per a l’èxit de la campanya. En una inspecció realitzada la setmana passada, el Servei de Control de Mosquits va fixar en 20.000 el nombre d’estornells que pernocten a Roses actualment, xifra a la qual s’afegirà en els propers dies el gran contingent d’aquesta espècie provinent del nord d’Europa. Per aquest motiu, s’ha considerat oportú iniciar les actuacions aquesta setmana, amb l’objectiu de desplaçar els estornells actuals a zones menys problemàtiques i motivar que aquestes absorbeixin també l’arribada de les noves colònies.

La poda d’arbrat, fase prèvia del procés

El pla de treball de foragitament va molt lligat a la poda d’arbrat. L’actual fase de dispersió cap a l’exterior de la població no es podria iniciar si els arbres del nucli urbà mantinguessin el seu fullatge, ja que aquest podria provocar l’efecte rebot i el retorn dels exemplars a l’espai urbà. Per aquest motiu, durant el passat mes d’octubre ROSERSA ha dut a terme els treballs de poda urbana gradualment, de manera que els diferents refugis nocturns dels estornells s’han anat reduint.

Reubicació en dormidors allunyats del centre

En definitiva, la campanya cerca la instal·lació de les colònies d’estornells en dormidors allunyats, en zones exteriors de la població que reuneixin les condicions favorables per al refugi dels ocells, però que evitin les problemàtiques (salubritat, superfícies lliscants per l’existència d’excrements, deteriorament del paviment i el mobiliari urbà, soroll…) que  aquests originen en els nuclis habitats.