Mes de paraules

Roses ha impartit un curs d’alfabetització de català dirigit als nouvinguts

Els alumnes i professora del curs d’alfabetització de català amb Juan M. Fernández i Jordi Segura

En un acte que es va portar a terme ahir a l’Àrea de Promoció Econòmica es va fer la entrega de diplomes d’aquest curs d’alfabetització a un total de 16 alumnes

Curs d’alfabetització de català a Roses
Els alumnes i professora del curs d’alfabetització de català amb Juan M. Fernández i Jordi Segura

La Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries porta un parell d’anys impartint cursos d’alfabetització de català a la Vila Comtal i Empuriabrava amb l’objectiu principal de facilitar la integració social de les persones immigrades, transmetent-les nocions de l’idioma i capacitats comunicatives bàsiques.

Aquest curs és, bàsicament, l’esglaó entre l’alfabetització i els nivells inicials del cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, i el passat de 5 novembre la Creu Roja va iniciar aquest curs d’alfabetització a Roses, dirigit als nouvinguts.

Un curs que ha estat impartit per la professora Marta Torelló i en el que han participat 17 persones de Roses amb un coneixement diferent del nostre idioma, “sí, he tingut neo-lectors, persones que coneixen les lletres, saben paraules i comencen a construir i llegir frases, i alumnes als que se’ls ha hagut d’ensenyar les vocals, i amb els que hem treballat en la formació de paraules senzilles”, ha explicat Torelló.
Diferents coneixement de l’idioma, per la qual cosa la professora va haver de comptar amb l’ajuda de dues voluntàries, una del programa de Parelles Lingüístiques i una altra de la Creu Roja.

I ahir al matí, 18 de desembre, un mes i mig després d’iniciar-se, es va procedir a l’acte d’entrega dels diplomes que certifiquen que els alumnes han realitzat el curs, el qual ha constat de 90 hores lectives, a raó de 3 al dia, de dilluns a divendres.

Un lliurament que va anar a càrrec del primer tinent d’alcalde, Juan Manuel Fernández, i el president de la Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, Jordi Segura.

Fernández, després de felicitar als alumnes per haver fer mèrits per obtenir el diploma els va encoratjar a continuar aprenent la nostra llengua en dir-les que “aquest certificat que us hem lliurat ara és el primer tots els que heu d’aconseguir per aconseguir parlar català” -per afegir en to de broma- “i parlar-ho almenys tant malament com ho faig jo”.

Amb aquest certificat amb els quals alguns alumnes podran accedir als cursos que el Consorci de Normalització Lingüística ofereix a través de l’Oficina de Català, mentre que d’altres l’hauran de tornar a fer per aconseguir ser neolectors.

Aquests curs d’alfabetització s’ha pogut desenvolupar gràcies a una subvenció de Dipsalut, de la Diputació de Girona, i d’una altra de la Unió Europea.