Mes de paraules

Roses ofereix suport emocional a les persones refugiades d’Ucraïna

Suport emocional a Roses a les persones refugiades d'Ucraïna
Una de les sessions realitzades a la platja del Segon Moll de Roses

Es tracta d’unes sessions grupals de suport que dirigirà la Referent en Benestar Emocional i Comunitari de l’ABS de Roses, Mercè Homs

Arran de la coordinació amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Referent en Benestar Emocional i Comunitari (RBEC) de l’ABS de Roses, Mercè Homs, ha pogut assistir als Mòduls d’Acollida que aquest primer equipament realitza per a totes les persones refugiades d’Ucraïna i instal·lades a la població de Roses i voltants.

A partir d’aquí s’ha ofert la possibilitat de donar suport emocional a aquelles persones que ho necessitessin.

Les persones refugiades que han assistit a aquests mòduls d’acollida han fet un seguit de peticions i a través de les reunions de treball entre les tècniques d’inclusió del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la intèrpret lingüística i cultural i la RBEC de l’EAP de Roses, s’han ideat unes sessions grupals de suport als refugiats ucraïnesos, on es treballarà en diferents aspectes emocionals i també es portarà diferents visites culturals:

  • La ventilació emocional
  • La capacitat de reflexió i resiliència
  • L’escolta activa
  • L’expressió corporal a través de la percussió corporal
  • Mindfulness
  • Conta contes a la Biblioteca Municipal de Roses pels més petits
  • Visita a la Colla Gegantera i Grallers de Roses
  • Visita a la Ciutadella de Roses
  • Visita al Butterfly park de Castelló d’Empúries
  • Psico-dansa

Aquestes sessions grupals són obertes i no hi haurà nombre màxim de participants, les quals “es realitzaran un total d’entre 8-9 sessions d’una hora i mitja de durada, durant 4 mesos”, ha assenyalat la Referent en Benestar Emocional i Comunitari de l’ABS de Roses,  remarcant que “la participació és voluntària, però hi haurà d’haver un compromís ferm en l’assistència”.

Aquestes sessions, que van començar l’1 de setembre i que s’allargaran fins al 15 de desembre, duren una hora i mitja i se’n fan dues cada mes. Cada una de les sessions gira entorn d’un tema determinat i es realitzen pràctiques de meditació, incloent-hi un temps per al diàleg i l’intercanvi d’experiències dels participants.

Segons explic Mercè Homs, “amb aquest programa de suport emocional, a través de diferents sessions d’escolta activa, reflexió, gestió emocional, percussió corporal, visites ludicoculturals, etc., i el seu poder transformador, volem oferir eines i estratègies per afrontar aquest moment incert. Volem millorar la seva capacitat de resiliència i adaptació a les noves circumstàncies i oferir, també, un espai d’alè i alegria perquè s’oblidin una estona de la guerra”.

Homs ha afegit que “a través d’aquestes activitats també construirem comprensió i vincle entre els habitants actuals i els nous de la comunitat, perquè després de l’onada d’ajuda entusiasta, les pors i frustracions socials que, malauradament, ja es comencen a manifestar no guanyin”.

Les sessions, interactives i dinàmiques, estan dirigides per la psicòloga RBEC i la tècnica d’inclusió del Consell Comarcal i interpretades per la traductora a l’ucraïnès.