Mes de paraules

Roses organitza un cicle per donar a conèixer tota la riquesa del seu patrimoni arqueològic

Castrum Visigòtic de Roses
Excavacions arqueològiques al Castrum Visigòtic de Roses / Foto: arxiu

Aquest cicle sobre patrimoni històric de Roses està previst celebrar-ho els dies 21 i 26 d’abril i els 5 i 12 de maig

Castrum Visigòtic de Roses
Excavacions arqueològiques al Castrum Visigòtic de Roses / Foto: arxiu

L’Ajuntament de Roses està preparant un Cicle sobre Patrimoni Arqueològic de la Vila amb l’objectiu de donar a conèixer tota la seva riquesa a partir dels coneixements de diferents professionals amb una profunda vinculació amb aquest patrimoni.

El cicle, que engloba quatre conferències, està destinat a aprofundir i difondre el coneixement del patrimoni històric rosinc a través de les aportacions obtingudes amb les darrers intervencions arqueològiques realitzades, la presentació de les actuacions i millores dutes a terme recentment i l’explicació dels projectes de futur previstos.

La primera a càrrec d’Anna Maria Puig el 21 d’abril, 

El cicle s’iniciarà el 21 d’abril amb la xerrada a càrrec d’Anna Maria Puig, qui parlarà de les darreres aportacions obtingudes a partir de la recerca arqueològica en el nucli fortificat de Puig Rom i el seu entorn. El mes de juliol de 2016 es va dur a terme la tercera campanya d’excavacions d’aquest jaciment,  treballs que van prosseguir en l’estudi de l’urbanisme, el tipus d’ocupació i la cronologia, i en la recuperació de la muralla i els seus complements defensius.

El 26 d’abril és el torn de Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona

El 26 d’abril, els arquitectes que treballen a la Ciutadella, Carles Victoria, Joan Falgueras i Lluís Bayona, presentaran les darreres actuacions realitzades i els projectes en marxa a curt i mig termini que es preveuen en aquest recinte històric.

El 5 de maig hi parlarà Marcel Pujol

Marcel Pujol, el 5 de maig, parlarà sobre les línies bàsiques per a la intervenció i museïtzació de la vila medieval de Roses, conjunt format pel monestir de Santa Maria i la vila de Roses, tots dos encerclats per un recinte fortificat, a més de dues àrees periurbanes, que són el Barri del Port i el Raval de les Botigues. Un projecte que té el propòsit de marcar les línies principals que han de regir la recerca històrica, intervenció arqueològica, de conservació i restauració, i de museïtzació de l’entorn medieval de Roses que es conserva a l’interior de la Ciutadella.

I el 12 de maig Josep Burch i Lluís Palahí presentaràn la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic 

El cicle finalitzarà el 12 de maig, amb la presentació de la proposta de constitució de la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic (UdG), a càrrec de Josep Burch i Lluís Palahí. Aquesta proposta es marca com objectiu la transferència de coneixement en l’àmbit de l’arqueologia com a mitjà per millorar la conservació, gestió i promoció del patrimoni arqueològic, especialment el de Roses.

Assenyalar que totes les conferències i acte tindran lloc a les 20.30 hores.