Mes de paraules

Roses, pendent de la Unió Europea per crear un Centre d’Interpretació de la Pesca

Veda pesca d'arrossegament
Pescadors de Roses faenant en una barca de pesca d'arrossegament / Foto: Arxiu

S’espera que abans que acabi el mes de novembre s’hagi rebut una resposta des de Brussel·les al respecte

Activitat Pesca Turisme
Pescadors traient peixos enganxats a la xarxa durant l’activitat Pesca-Turisme en un vaixell d’arrossegament / Foto: arxiu

L’Estació nàutica Roses-Cap de Creus, la Confraria de Pescadors de Roses i l’Ajuntament del municipi van ser pioners a tot el litoral espanyol en desenvolupar aquest estiu l’activitat Pesca-Turisme.
I totes tres entitats van presentar, tot just fa una setmana, a la Unió Europea una proposta per aconseguir el finançament necessari per a la creació d’un Centre d’Interpretació de la Pesca al mateix Port de Roses, “abans de finals del mes de novembre esperem una resposta provinent de Brussel·les”, ha anunciat el president de l’Estació Nàutica, Miquel Gotanegra.
El projecte està pressupostat en 502.000€ i permetria promoure el turisme sostenible, seguint els criteris marcats en el pla estratègic de turisme de la Generalitat del 2013.

La creació d’aquest centre faria possible obrir definitivament el Port Pesquer al sector turístic i recuperar part del seu patrimoni. La voluntat és que esdevingui un centre de referència sobre el mar, la pesca i la vida marinera a la Costa Brava. També es vol que serveixi per donar un impuls al sector pesquer i per incentivar les pràctiques sostenibles relacionades amb el mar. Un altre objectiu és impulsar el sector pesquer amb ingressos directes i poder potenciar la promoció d’un producte local i de qualitat com és la pesca.

Balanç de l’activitat Pesca-Turisme en el seu primer any de funcionament

Activitat Pesca Turisme de Roses
Gaudint de la Pesca Turisme en caiac / Foto: arxiu

Tant l’Estació Nàutica, com la Confraria i l’Ajuntament de Roses han valorat positivament l’activitat Pesca-Turisme en l’any de la seva estrena, “ja que aquesta iniciativa ha tingut un ressò mediàtic molt important i això ha permet descobrir a molta gent que la pesca també és un atractiu turístic, podent visitar la llotja i sortir a pescar en vaixell”, ha assenyalat Miquel Gotanegra.
Així mateix, el responsable de Turisme de la Confraria de Roses, Antoni Falcó, ha apuntat que “tot i que el benefici econòmic ha estat més aviat poquet, s’ha donat a conèixer el dia a dia d’un pescador, s’ha difós, a banda de la feina de pescar, la cura que tenen els pescadors pel seu mitjà de vida, el mar”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, ha posat l’accent “en que el món de la pesca és un referent a Roses i s’ha d’apostar per la marca ‘Roses Vila Marinera per a que sigui un referent turístic dins la marca Roses Vila Marinera”.
Així mateix, Mindan ha assenyalat que l’activitat Pesca-Turisme pot ser una eina, una oportunitat per desestacionalitzar el turisme, “per poder avançar la temporada d’estiu un mes o dos, que ara s’ha quedat reduïda al juliol i a l’agost, i allargar-la també un o dos mesos”.

Segons Gotanegra, “amb el Pesca-Turisme s’han triplicat les visites al Port i a la Llotja, amb més d’un miler de persones i durant el mesos de juny a setembre, s’han fet 82 sortides en vaixell amb turistes que han volgut conèixer l’activitat i gaudir de l’experiència de sortir a pescar”. D’aquestes 82 sortides “el 80% eren de Catalunya i la resta provinents de l’estat espanyol i França”, ha afegit Antoni Falcó.
16 embarcacions han estat les que han participat en aquesta primera edició de la Pesca-Turisme, “de les quals 12 eren d’arrossegament, 3 de tresmall i 1 de tallarina”, ha especificat Falcó.