Roses, preparada per celebrar demà una festa de la democràcia amb el referèndum de l’1-O

Referèndum 1-O

Entre 250 i 300 persones van assistir a l'acte informatiu sobre el referèndum que es va portar a terme a la plaça Frederic Rahola

En un acte celebrat a la plaça Frederic Rahola s’ha fet saber a la ciutadania que demà, l’1-O, el referèndum ha d’esdevenir una festa de la democràcia

Referèndum 1-O
Entre 250 i 300 persones van assistir a l’acte informatiu sobre el referèndum que es va portar a terme a la plaça Frederic Rahola

Demà, 1 d’octubre, se celebrarà el referèndum convocat pel Govern de la Generalitat per a que la societat catalana pugui decidir si vol que Catalunya sigui un Estat independent en forma de República.
I ahir al vespre es va celebrar a la plaça Frederic Rahola un acte per informar als vilatans que aquesta consulta s’ha de desenvolupar d’una manera pacífica i serena, tot i les accions que l’Estat espanyol ha portat a terme durant els darrers dies contra les institucions catalanes.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el portaveu d’ERC, Joan Plana, i el coordinador de Roses per la Independència. Ramon Dachs, van explicar que “diumenge exercirem la sobirania popular participant en el referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya”. Van avisar que “hi haurà Mossos d’Esquadra enviats per  l’Estat, a instàncies del Tribunal Constitucional, i tot i que el Govern de la Generalitat, evidentment no hi està d’acord, no pot fer res més per evitar-ho, per tant, és molt important no enfrontar-se directament als Mossos perquè és la imatge que vol donar l’Estat espanyol, i l’hem d’evitar”.
També van dir que als assistents “que potser que vingui la Guàrdia Civil a requisar les urnes, els heu de deixar fer, en cap moment hi poseu resistència, al contrari, tota la gent que sigui al col·legi electoral ha de sortir al carrer i fer onejar les seves paperetes, de forma pacífica, serena i festiva, perquè aquesta és la imatge que hem de donar a la comunitat internacional”.

Cues ordenades

I parlant d’imatge, Mindan, Plana i Dachs van remarcar que “la imatge que donem a la comunitat internacional és fonamental. Busquem l’efecte de cues gegants a les 9 del matí i durant tot el dia, per tant,  hem de pensar, sobretot, que no estem fent una manifestació, sinó una cua gegant. La fotografia de milions de persones fent cua amb la papereta a la mà serà espectacular”.

En aquest sentit, va significar que “diumenge hem d’estar preparats per passar hores a la cua i, per tant, cal anar-hi equipats amb menjar i begudes”, i insistir que “un cop la gent hagi votat que no marxi, que es quedi a la seu electoral, perquè sempre ha d’estat plena de gent, això que porteu-vos el parxís, els escacs, la tablet o, simplement, peteu la xerrada amb amics”.

No símbols partidistes ni banderes de cap tipus

Diumenge es va votar com qualsevol altra dia de comicis municipals, autonòmics, generals o europeus. “Un dia en el que tothom ha d’anar vestit normal, i no tots amb samarretes blanques com s’està dient, això és un ‘bulo’ que s’ha escampat i no és cert, i sobretot, res d’estelades, senyeres. És important no portar símbols partidistes ni banderes de cap tipus”.

Per últim, assenyalant un dipositiu de telefonia mòbil els ponents van destacar que “aquest serà un aparell important durant l’1 d’octubre, perquè a través d’ell farem difusió de tot el que passa, així que feu fotos i enviar-les per totes les xarxes socials i aconseguir que el referèndum sigui ‘trending tòpic”.

Dades de l’1-O

Demà diumenge, 5.343.358 persones estan cridades a votar en els 2.315 col·legis electorals que obriran a tot Catalunya de 9.00 a 20.00 hores, distribuïts de la següent manera: a Barcelona ciutat 207; a la vegueria de Barcelona 824; a les comarques centrals 287; a Tarragona 218; a Lleida 203; a Terres de l’Ebre 99; a Girona 384; i al Pirineu-Aran 93.

A més, hi haurà un total de 7.235 coordinadors locals, comarcals i de vegueria i 6.249 meses. El Síndic de Greuges estarà tota la jornada de diumenge observant el procés lectoral i el respecte als drets fonamentals de tots els ciutadans.

Horari de la jornada:

  • A les 7 del matí

Cal col·locar els rètols de ‘Local Electoral’ a l’escola corresponent per identificar les seus electorals.

Cal tenir paperetes (adjuntes) a punt per repartir a cada persona que vingui a la cua. Evidentment, arribaran les paperetes oficials, però les paperetes per la cua cal que les facilitem des d’allà mateix.

  • A partir de les 7.30 hores

Cal que hi hagi responsables de tenir les cues perfectament fetes buscant el màxim ressò possible. Cal preparar a tothom per una jornada llarga. El món ens mirarà.

  • A partir de les 8.30 hores

Arribarà la comitiva oficial amb tot el material electoral. En aquest moment, aquestes persones passen a ser les màximes responsables de l’activitat electoral del centre de votació.
La comitiva electoral obrirà l’escola i prepararà el centre de votació.

  • A partir de les 8.45 hores

En cas que no hagin vingut els presidents de taula assignats, faran de president i vocals les tres primeres persones de la fila, tal com marca la llei i com es fa en tots els referèndums.

  • A partir de les 9 hores, comença la votació

En cas de no haver pogut entrar o instal·lar el centre electoral, ens quedarem a la porta i mantindrem les cues com a forma de protesta.