Cinema a la Fresca

Roses presenta el Servei de Mediació Juvenil, pioner a la comarca de l’Alt Empordà

Servei de Mediació Juvenil de Roses
Moment de la presentació del Servei de Mediació Juvenil de Roses

El mitjà per fer ús d’aquest Servei de Mediació Juvenil és el correu electrònic, totalment confidencial, mediaciojuvenil@roses.cat

Ahir divendres, Roses va presentar al Teatre Municipal de Roses, el Servei de Mediació Juvenil, presentació que va anar a càrrec de la regidora de Joventut, Vero Medina, l’Educadora de carrer, Arantxa Esquerra, l’Informador Juvenil, Jordi Abadal, i les Mediadores comunitàries Sílvia Bataller i Laura Domènech.

El nou servei de mediació creat per l’Àrea de Joventut de Roses i pioner a la comarca de l’Alt Empordà, neix a partir de l’estudi Diagnosi de les conductes juvenils al carrer, espais municipals i públics de Roses realitzat durant els darrers mesos pels Educadors de carrer, la pròpia Arantxa Ezquerra i Nasim El Hamidi, que van portar a terme entre els joves en diferents indrets de la Vila anomenats calents per l’afluència del nombre de joves “com ara el propi CAR Jove, la plaça Frederic Rahola, la plaça Llevant, l’Escola Els Grecs, l’skateparc i la zona esportiva; el Mercat, el Teatre i la Biblioteca Municipal Municipal, la confluència de l’Avinguda de Rhode amb el carrer Figueres, el safareig i casc antic  i la Zona del Mas Oliva”, va enumerar Ezquerra. A més, els educadors van portar a terme entrevistes amb agents externs professionals, com la Policia Local de Roses, per poder completar la seva diagnosi sobre les necessitats, inquietuds i possibles conflictes que tenen avui dia els joves de la Vila.

Un treball de camp que va permetre interactuar amb els nois i noies, a més de conèixer el perfil del teixit juvenil de Roses, les seves situacions i necessitats, així com l’origen de determinades conductes al carrer. 

“L’objectiu de crear aquest Servei de Mediació Juvenil és oferir una eina de convivència i, sobretot, per una millora del benestar de la ciutadania de Roses”, va afirmar la regidora de Joventut, Vero Medina.

En definitiva, aquest Servei de Mediació Juvenil “és molt important a nivell comunitari, per una part, perquè dona eines de resolució de conflictes alternatives a la via judicial, i també perquè el jovent pot trobar un lloc on resoldre els conflictes que tenen entre ells i altres ciutadans. Per tant, aquest servei permetrà resoldre el conflicte en el moment, per la qual cosa les dues parts, les seves famílies i la ciutadania en general estaran millor”, va remarcar la mediadora comunitària, Laura Domènech.

El Servei de Mediació Juvenil, en ser un programa pilot, també servirà per saber quins tipus de conflicte són els més habituals entre el jovent i quines són les millor solucions que es aplicar per resoldre el conflicte.
Un programa pilot, que si esdevé un èxit en la resolució de conflictes, segurament s’implementarà en altres municipis i poblacions de la comarca de l’Alt Empordà i la resta de la demarcació de Girona.

Un Servei de Mediació Juvenil que no s’entendria sense l’existència del CAR Jove, ja que és un espai, com va explicar Jordi Abadal, “pensat per donar resposta a les necessitats del jovent de Roses”.

L’acte de presentació d’aquest Servei de Mediació Juvenil el tancar l’alcalde de Roses, Joan Plana, que després de destacat el paper primordial del CAR Jove en la vida de la Vila i la tasca de la Policia Local en resoldre conflictes, va assenyalar que des de “l’Ajuntament de Roses, tot i les limitacions que té l’administració local, hem de ser ambiciosos i ser, per sobre de tot, part de la solució construint els serveis i donant les eines necessàries per ajudar a tothom del nostre municipi a construir un model de vida autònom, amb garanties i de convivència, i amb aquest Servei de Mediació Juvenil que avui -per ahir- presentem, fem un pas endavant per ser part de la solució”.

Com accedir al Servei de Mediació Juvenil

El jovent que visqui un conflicte i vulgui fer ús del servei de mediació ha d’escriure un mail a mediaciojuvenil@roses.cat, “que és específic pels usuaris les dues mediadores, les quals només elles tindran accés a aquest correu electrònic tot serà confidencial”, va assegurar Laura Domènech.

Vídeo presentació Servei de Mediació Juvenil: