Cinema a la Fresca

Roses presenta la seva Festa Major “amb el millor cartell de concerts de la província de Girona”

Festa Major de Roses
L'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Frances Giner, amb la revista de la Festa Major durant la presentació

Una cinquantena d’activitats se celebraran a Roses durant els 9 dies de Festa Major

Festa Major de Roses
L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Frances Giner, amb la revista de la Festa Major durant la presentació

Roses celebra enguany la seva Festa Major del 7 al 15 d’agost, i ho farà amb un intens programa d’activitats pensades per a totes les edats i públics, on no faltaran els balls populars, les competicions esportives, els concerts, els espectacles infantils, les visites guiades i les diferents cercaviles, que se succeiran pels carrers i places del municipi al llarg de tota la setmana.

Uns concerts que com ja és tradició es desenvoluparan a l’igual que els darrers anys a l’espai del recinte firal instal·lat a l’antic càmping Bahía, i que “m’atreveixo a dir que serà un del millors de la província de Girona, sinó el millor”, ha assenyalat el regidor de Cultura, Francesc Giner.
Un cartell  que aplega formacions de qualitat de diferents gèneres i estils i enguany amplia el nombre de formacions que hi actuaran. L’escenari de barraques s’estrenarà dimecres 10 d’agost amb els concerts de DGremlins i Doctor Prats, a qui seguiran, dijous 11 d’agost, Roadhouse i Julay’s. Divendres, Els Catarres posaran la música a la festa precedits de Somboits, dissabte serà el torn de Trece Días i La Raíz i diumenge, tancant la festa, actuaran Crossing i Orquestra Di-Versiones.

Aquest darrer grup ja serà el tercer any que hi seran per la Festa Major de Roses davant la demanda que té tant entre el col·lectiu i juvenil, com en el familiar, ”ja que Di-Versiones dóna resposta a la demanda d’aquelles famílies que volen anar a Barraques amb la mainada i gaudir d’un concert tota la família”, ha destacat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

I La Raíz “és un grup que va triomfar al Viña Rock d’enguany a principis d’any i el vam decidir contractar-lo després que joves rosincs que van anar-hi i ens ho aconsellessin, i vam fer, i menys mal perquè amb la progressió que han tingut des de llavors ara tindrien un preu de catxé molt més alt”, ha explicat Giner.

Els concerts s’iniciarancada nit a les 23 hores i són totalment gratuïts.

A l’antic càmping Bahia també s’encabirà, com sempre, l’àrea de Fira d’atraccions.

L’espai firal de l’antic càmping Bahía, on també s’encabiran les atraccions i les Barraques, aquestes gestionades per les colles de Carnaval, s’obrirà al públic el dimecres 10 d’agost a partir de les 20 horess, obrint cada dia a la mateixa hora, amb el dilluns 15 d’agost inclòs.

I després de 97 anys a la Festa Major de Roses no es farà l’empaitada d’ànecs

És una de les novetats de la Festa Major de Roses. No se celebrarà la controvertida empaitada d’ànecs després de 97 anys de tradició, ni el correbous. Dos actes que ja no és possible celebrar a Roses després que l’Ajuntament de Roses aprovés al ple ordinari del mes de febrer la moció que prohibeix la utilització d’animals en actes lúdics.

En l’apartat de festes populars i tradicions, diverses activitats tornaran a envair els carrers de la població, com és el cas de les matinades i cercaviles de gegants, els castellers, els balls populars, la missa internacional Oikoumene, que enguany torna al moll pesquer deixant l’emplaçament de la plaça de l’Església de Santa Maria utilitzat durant els darrers cinc anys, les havaneres, el lliurament de la Dracma de Plata de Roses, les danses tradicionals, o l’espectacle de focs artificials com a acte de cloenda de la Festa Major.

Gran tobogan aquàtic de 107 metres de llargària

Per primer cop i també com a novetat la Festa Major de Roses comptarà el dilluns, 14 d’agost amb gran tobogan aquàtic de 107 metres de llargària al carrer Pujada al Puig Rom, on hi haurà també un inflable aquàtic infantil. La mainada que vulgui llençar-se pel tobogan haurà d’agafar un flotador i pujar el carrer per llençar-se les vegades que vulguin. Una activitat principalment destinada als més petits de la casa, ja que enguany tampoc se celebrarà la Festa de les Cucanyes, “però no s’ha programat aquest tobogan aquàtic en substitució de les Cucanyes, no té res a veure, ens vam assabentar d’aquesta atracció i la vam voler portar”, ha significat tant l’alcaldessa com el regidor de Cultura.

Esport a la Festa Major

L’esport també té una presència important en la celebració de la Festa Major de Roses, amb la realització de tornejos que, per la seva extensa trajectòria, han assolit ja la categoria d’històrics. És el cas de la Travessia de natació al Port de Roses, que enguany arriba a la seva 80a edició, el Trofeu de Petanca de Festa Major (40a edició), o la Travessia Local de Natació “Trofeu Enric Badosa”, que arriba al  31è aniversari.

Els petits, protagonistes també

Per als més petits, espectacles d’animació, activitats familiars a la Ciutadella i al Castell de la Trinitat, contes, festa de l’espuma i cercaviles, són algunes de les activitats programades.

Per la seva banda, la plaça Catalunya allotjarà la Fira d’Artesania del 13 al 15 d’agost, de 10 a 22 hores.

Pressupost

Com ve succeint en els darrers anys, l’Àrea de Festes del consistori rosinc ha parat una molt especial atenció en ajustar al màxim els pressupostos de les distribucions, serveis i contractacions necessaris per a la celebració de la Festa Major. El pressupost destinat enguany a la celebració dels actes ascendeix a un total de 150.000 €, mantenint-lo en els paràmetres d’anys anteriors, on els pressupostos van ser de 148.000 € al 2015, de 140.000 al 2014. i de 143.500 euros al 2013.

4.000 revistes i 5.000 programes de Festa Major

Per donar a conèixer tota la programació, l’Ajuntament ha editat un total de 5.000 programes de mà de la Festa Major i 4.000 revistes, que es poden trobar a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, així com a diferents equipaments i establiments del municipi.
“Una revista que ha esdevingut ja una peça de col·leccionista, degut a que moltes famílies ja l’esperen i la guarden, perquè a través d’ella  descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la vila”, ha explicat Mindan.

En l’edició d’enguany, a la revista en trobem els articles d’investigació de Xènia Berta sobre l’associació esperantista de Roses, un article de la plataforma Rosespèdia sobre l’arribada de l’enllumenat públic i del subministrament elèctric a Roses, i el text de l’Arxiu Municipal de Roses sobre el 25è aniversari d’aquest servei municipal.  Un apartat es destina a la publicació de les poesies guanyadores de la darrera edició dels Jocs Florals de Roses, mentre que en l’apartat fotogràfic hi trobem el treball de Maria Velasco, amb 18 fotografies recollides sota el nom “Pinzellada en el temps”.