Fira de la Rosa de Roses

Roses rebutja la guerra d’Ucraïna i recorda les seves víctimes en l’aniversari de l’inici del conflicte

Concentració a Roses en rebuig a la guerra d'Ucraïna
Moment de la concentració a Roses per rebutjar la guerra d'Ucraïna i exigir la fi del conflicte bèl·lic

Representants polítics, ciutadans de Roses i de la comunitat ucraïnesa establerta a la Vila es van concentrar davant l’Ajuntament per condemnar la guerra d’Ucraïna i exigir la fi del conflicte

Ahir divendres va fer un any que Rússia va envair militarment Ucraïna iniciant una guerra que, malauradament, no s’albira el seu final.
I ahir divendres, 24 de febrer, ciutadans de Roses i ciutadans ucraïnesos que resideixen a casa nostra, la majoria refugiats, van portar a terme, davant de l’Ajuntament, en l’aniversari de l’inici del conflicte bèl·lic, una concentració per rebutjar la guerra i recordar a totes les víctimes que aquesta ha ocasionat.

Conduit per Tetiana Malovana, ucraïnesa establerta des de fa molts anys a Roses, l’acte va consistir en la lectura d’un manifest en ucraïnès per part de la Yana, una mare refugiada que va fugir amb la seva filla de la guerra deixant al front al seu home, que es va quedar a Ucraïna per defensar el seu país. Tot seguit, la pròpia Tetiana va llegir el manifest en català i un cop llegit va donar unes dades estadístiques de la quantitat de refugiats ucraïnesos a Europa, que a data de 21 de febrer s’han comptabilitzat més 5,5 milions de refugiats a diferents països europeus.
L’acte de rebuig a la guerra d’Ucraïna va continuar amb les paraules de Margarita, una nena refugiada, que va explicar com va viure ella l’inici del conflicte bèl·lic. Una història de com va fugir del seu país que va ser traduïda per una altra nena, la Sofia, que tot i que es nascuda a Roses els seus orígens són ucraïnesos.

Seguidament, l’alcalde de Roses, Joan Plana, va dirigir unes paraules en les que va assenyalar que “aquest conflicte militar, fruit d’una invasió imperialista, inacceptable, en contra de la sobirania d’un país independent, com és Ucraïna, mereix tota la repulsa i condemna de totes les persones amb una ferma convicció democràtica, per això, l’Ajuntament i el poble de Roses, com va fer l’any passat, vol demostrar, avui, la seva condemna i exigir la fi d’aquesta invasió, la fi d’aquest conflicte militar pel restabliment de la pau i la sobirania d’Ucraïna”. L’alcalde també va voler “mostrar la nostra plena solidaritat i el nostre escalf a tots els nostres veïns i veïnes de Roses d’origen ucraïnès que al llarg d’aquest darrer any han passat a formar part de la nostra societat”.

Tot seguit es va fer un minut de silenci en record i homenatge de les víctimes de la guerra per finalment interpretar l’himne d’Ucraïna.
“Per nosaltres rebre aquest suport, no d’avui, sinó durant tot el que portem de guerra, per part del poble de Roses, l’Ajuntament i el propi alcalde, que sempre s’ha interessat per la nostra situació, ha estat molt important”, va afirmar Tetiana Malovana en nom de la comunitat ucraïnesa establerta a Roses.