Programa Reallotgem

Roses reconeix als nouvinguts, voluntaris i aprenents el seu esforç en l’aprenentatge de la llengua catalana

Cursos de català i Voluntariat per la llengua
Els alumnes de català i participants de les parelles língüístiques recitant els seus textes

Un acte celebrat al Teatre Municipal de Roses va servir per cloure els cursos de català i la darrera edició del Voluntariat per la llengua

Cursos de català i Voluntariat per la llengua
Els arxivers municipals Pol Messeguer (esquerra) i Josep Mª Barris impartint la seva xerrada

La festa que s’organitza cada any al Teatre de Roses per cloure els cursos de català i l’acció de parelles lingüístiques en pro de l’aprenentatge de la llengua catalana, té com a finalitat “agrair i reconèixer l’esforç que fan els alumnes, voluntaris i aprenents en aprendre la llengua catalana”, va afirmar la directora de l’Oficina de Català, Mònica Corominas.
Una festa celebrada ahir i que enguany va tenir un caire especial, en motiu del tricentenari de la guerra de Successió.
Per això, els arxivers municipals, Josep Mª Barris i Pol Messeguer, van oferir una xerrada als assistents sobre el que havia passat a Roses durant els anys precedents, de 1705 a 1714, d’aquest conflicte bèl·lic.
Un xerrada històrica que va ser precedida per les paraules del regidor de Cultura de Roses, Marc Danès, el qual va destacar la voluntat de l’Ajuntament “en continuar col·laborar amb l’Oficina de Català, perquè considerem que el català no és només aprendre una llengua i una cultura del país d’acollida, com en aquest cas Roses, sinó que també és una manera d’ajudar a la cohesió social de la Vila”.
Tot seguit de la xerrada de Barris i Messeguer sobre els esdeveniments de 1714, les parelles lingüístiques, que normalment llegeixen en aquest acte de cloenda textos dels seus països d’origen, en aquesta ocasió ho van fer amb textos històrics de fa 300 anys.
Unes parelles lingüístiques que enguany han estat 39 les formades per participar en el projecte del Voluntariat per la llengua. Una xifra que “es va mantenint. Va haver una petita davallada després que aquesta acció morís d’èxit, però ara s’ha estabilitzat al voltant de les 40 parelles”, va significar Mònica Corominas, per afirmar que van ser “gairebé 300 alumnes els que han assistit als cursos de català durant l’hivern”.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que va ser l’encarregada de clausurar l’acte, va ressaltar que “que aquest any és el 25è aniversari de la creació del Consorci Per a la Normalització Lingüística (CPNL), i al març de 1992 l’Ajuntament de Roses va signar un conveni pel qual es decidia que la Vila tindria una Oficina de Català”. Una Oficina que primer es va ubicar al carrer Pep Ventura, després al vial Sant Josep, i des del 2010 a la Rambla Riera Ginjolers.
Mindan va destacar que tenint en compte que Roses té un 34% d’immigració on la procedència de la gent és de més de 70 països, amb més de 50 llengues diferents que es va parla a la població, “per tant, està clar que Roses ha de fer una aposta per que aquest servei de l’aprenentatge de la nostra llengua es continuï donant , perquè es important per viure i conviure, i perquè l’aprenentatge de la llengua catalana és important per tirar aquest país endavant”.

El ‘compromís’ de les parelles lingüístiques

Cursos de català i Voluntariat per la llengua
Els alumnes de català i participants de les parelles língüístiques recitant els seus textes

El Voluntariat per la llengua és un programa que posa en contacte persones que tenen coneixements bàsics de català (aprenents) amb persones que el parlen de manera habitual (voluntaris) per tal que puguin parlar en un context real.

Un programa en el que es formen parelles lingüístiques que a Roses funciona per l’aprenentatge de la llengua catalana, tot i que “la paraula compromís no tothom l’entén de la mateixa manera, ja que aquesta acció, que consisteix en comprometre’s en fer 10 hores de conversa amb una persona, alguns no entenen que compromís vol dir fer aquests temps parlant en català amb la teva parella lingüística”, va afirmar la directora de l’Oficina de Català de Roses, per subratllar que tot i això, es pot considerar d’èxit la formació de parelles lingüístiquesa a la Vila rosinca per aprendre català.

Cursos i parelles lingüístiques de català a l’estiu

Tot i que ahir es va fer l’acte de cloenda, els cursos de català continua durant l’estiu amb un Basic 1 al mes de juny i un Basic 2 al juliol. I pel que fa a les parelles lingüístiques “passa el mateix, si hi ha gent que vol aprendre català fora d’aquest cursos de juny i juliol, l’hi trobem una parella lingüística per parlar català”, va puntualitzar Corominas.