Programa Reallotgem

Roses recupera el Mas Bech, ara Mas de Roses, però amb l’essència original que el va caracteritzar

Mas de Roses
El Mas de Roses en ple procés de restitució a mans de Sergi Cañas i Yolanda de Groot

Els nous propietaris restitueixen l’encant original de la masia amb la restauració dels seus elements històrics

Una de les narratives més recurrents dels últims anys és sentir i veure com negocis que havien estat referents per la vida social de pobles i ciutats abaixen la persiana i tanquen per sempre, però com afirma el nou propietari del mas, Sergi Cañas, aquesta és una d’aquelles històries que acaben bé. “Amb la posada en marxa del Mas de Roses reprenem l’esperit festiu i fresc que va caracteritzar el restaurant Mas Bech des del seu inici el 1871 fins als anys noranta. Respectem i admirem aquesta emblemàtica masia i per això volem retornar-li el seu antic esplendor”,ha afirmat Cañas. 

Tot això succeeix, als afores de Roses on s’erigeix aquesta masia envoltada d’hectàrees d’oliveres i vinyes, un indret únic que amb l’adquisició d’un nou nom “Mas de Roses”, una nova gestió i el retorn del mobiliari original busca renéixer. La seva proposta gastronòmica és un tribut a les arrels culinàries mediterrànies, satisfent la demanda popular dels clients habituals de Can Bech. Es reintrodueix la brasa original, oferint una selecció de carn i peix local, acompanyada de plats tradicionals de temporada com els calçots. El potencial de la cuina està en la utilització de productes de qualitat de l’Alt Empordà i la província de Girona, establint així aliances amb els productors locals com un eix clau del projecte. 

Durant els últims mesos, mentre els propietaris treballaven a la finca, els veïns de la zona s’han apropat atrets pels canvis i les obres, i aquestes visites han estat motiu d’alegria. “Ens entusiasma sentir com la gent s’il·lusiona en veure que el Mas revifa”, ha afegit Sergi Cañas. 

Les parets s’han tornat a pintar de blanc, tal com eren, i sota els magatzems han trobat mobles i antiguitats que han restaurat: cadires, taules, lluminària, aparells de ràdio, barrils i fins i tot un escenari de fusta que s’amagava sota el paviment. 

La proposta dels nous propietaris és molt completa. Amb l’esperit d’apropar el patrimoni cultural, agrícola i vinícola als seus visitants l’agenda de la Mas de Roses comprèn cinc cites setmanals per a tots els gustos. En primer lloc, els dimarts al migdia proposen un taller de cuina enfocat a masteritzar l’art de la paella seguit d’un espectacle de flamenc que convertirà l’espai en un tablao amb artistes catalans; els dijous al vespre tindrà lloc el sopar “Terra vida” de l’hort a la taula on els comensals podran degustar productes de kilòmetre zero com el marisc del port de Roses, i vins i formatges artesanals altempordanesos. 

Els divendres al vespre el flamenc tornarà a animar l’escenari del Mas amb una nit únicament de ball i gresca. Pel cap de setmana, el dissabte al migdia hi haurà sessions de tast de vins i formatges de la zona i per acabar la setmana, un aperitiu amb música en directe mentre el sol es pon darrere la plana de l’Empordà.

Cinc dies, cinc propostes i un únic lloc de retrobament. “Amb aquesta aposta volem que el restaurant torni a ser el punt de referència que tots recorden per crear experiències noves i connectar amb la gent”, explica la propietària Yolanda de Groot. 

L’obertura oficial tindrà lloc el dissabte, 2 de març, amb l’opció de dinar o sopar, i les reserves ja es poden fer mitjançant el correu electrònic a masderoses@gmail.com. Un dia abans, l’1 de març, a les sis de la tarda, tindrà lloc l’obertura oficial amb les autoritats locals i la premsa. 

Els nous propietaris del Mas de Roses 

El 2022, Sergi Cañas, català amb arrels andaluses i Yolanda de Groot, australiana amb descendència holandesa, van emprendre un camí inesperat, passant d’una empresa de casaments a organitzar espectacles de flamenc a la Costa Brava. Adaptant-se a l’impacte i als efectes de la pandèmia, van llançar La Magdalena Show el juny del 2021 que va atraure públic d’arreu de la Costa Brava. A l’estiu de 2023, van assegurar una residència al que ara és el Mas de Roses, abans Sa Brasa. Amb el Mas de Roses com a base, planegen diversificar les seves ofertes, proposant esdeveniments culturals, gastronòmics i musicals per a turistes i locals, amb l’esperança de crear una comunitat entorn d’aquest indret. 

Un objectiu que s’ha marcat Sergi Cañas en assenyalar que “la nostra missió va més enllà de la simple restauració; es tracta de revifar l’ànima d’aquesta masia històrica i fomentar connexions amb la nostra comunitat i els productors locals. En aquesta aventura que tot just comença, estem trobant l’essència dels moments compartits, fent que cada pas del viatge sigui extraordinari”, i pel qual compta amb la seva parella, la Yolanda de Groot, la qual confessa que “donar una nova vida a aquesta masia històrica, complir els nostres somnis, ens omple d’una immensa alegria. Malgrat les nits sense dormir, estem plens d’energia, vivint cada moment al màxim”.