Roses recuperarà per la Festa Major de 2021 l’empaitada d’ànecs

Empaitada d'ànecs
Dues joves traient un ànec de l'aigua l'any 2012, quan les associacions animalistes van començar a protestar contra l'activitat / Foto: arxiu

Des de ’Associació d’Amics de les Festes i Tradicions de Roses afirmen que han arribat a un acord amb l’Ajuntament per organitzar l’empaitada d’ànecs dos anys més, que són els que falten per celebrar el seu centenari

L’Associació d’Amics de les Festes i Tradicions de Roses i l’Ajuntament van iniciar a principis d’aquest any converses per arribar a un acord i poder recuperar l’empaitada d’ànecs i celebrar-la durant dos anys més, que és els que li falten a l’activitat, que va estat molt arrelada a la Festa Major de Roses, per celebrar el seu centenari.

L’idea era organitzar l’empaitada enguany i l’any vinent, però la pandèmia ha impossibilitat fer-la aquest any, així, es recuperarà, a la Festa Major de 2021.

“Estem molt contents, molt, que podem celebrar l’empaitada d’ànecs per poder celebrar el seu centenari, que de fet, és l’únic que demanàvem fa quatre anys, quan es va decidir suspendre-la”, ha afirmat el portaveu de l’Associació d’Amics de les Festes i Tradicions de Roses, Joan Prats, el qual va ser el membre d’aquesta entitat qui més va donar la cara i defensar la celebració de l’empaitada, per la qual cosa “vaig acabar molt cremat”.

Així, al  2021 es complirà la sentència que ell mateix va dictar ara fa quatre anys, quan va dir “la moció que ho prohibeix té els dies contats”.
Una afirmació que va realitzar arran que l’Ajuntament de Roses aprovés una moció presentada per Gent del Poble al 2016 per declarar “Roses com a Vila respectuosa vers als animals”.

Una moció que va tenir també la seva polèmica, primer perquè es va presentar després que el portaveu, llavors, de GdP, digués a la Penya Taurina Vila de Roses que es faria una consulta als vilatans per si volien o no que s’organitzessina actes amb animals. Mai es va fer.
I segon, perquè per aprovar-la es va necessitar dues votacions després que hi hagués un empat a vots a favor i en contra de la moció. Una proposta en la que els vots, a més, com va afirmar algun que altre regidor, van estar coaccionats per la pressió dels animalistes.

D’acte festiu arrelat i tradicional a activitat polèmica i mediàtica

Una de les tradicions més arraigades de la Festa Major de Roses durant el segle passat va ser l’empaitada d’ànecs. Un acte festiu que consistia en tirar a l’aigua de la badia de Roses uns quants ànecs perquè els vilatans els ‘pesquessin’ per rebre a canvi un regal en forma de pollastre a l’ast, per exemple. I de tradició arrelada va passar a ser una tradició polèmica i molt mediàtica a partir de principis de la segona dècada d’aquest nou segle, en fer la seva aparició les associacions animalistes per protestar en contra de la celebració de la festa en considerar que es maltractaven als ànecs.

Unes associacions animalistes que, any rere any, van accentuar les seves crítiques i campanyes en contra de la celebració de l’activitat fins aconseguir “coaccionar” al ple de l’Ajuntament per suspendre l’empaitada d’ànecs, el correbous i qualsevol altre activitat amb animals.