Roses repassa la història del cooperativisme local i català en el nou cicle de ‘Fem Memòria’

Fem Memòria

‘Fem Memòria’ és un projecte impulsat conjuntament per les àrees de Cultura i de Govern Obert de l’Ajuntament de Roses

El cicle ‘Fem Memòria’ va néixer l’any 2019 amb la voluntat d’oferir una visió que aprofundeixi en la història més recent de la població i en la seva influència per a la configuració de la Roses actual.

Els propers dies 16, 22 i 23 d’octubre, el Teatre Municipal de Roses acollirà aquest segon cicle, que enguany ofereix un recorregut per la història del cooperativisme a Catalunya i, molt concretament, de la Cooperativa Agrícola de Roses. El cicle constarà de dues conferències a càrrec de l’historiador Guillem Puig i de l’arxiver Pol Meseguer, i una taula rodona amb persones vinculades a la cooperativa rosinca.

L’any passat, coincidint amb la celebració del 40è aniversari dels ajuntaments democràtics, la temàtica tractada fou el pas de les institucions franquistes a les primeres eleccions, parant una especial atenció al cas rosinc i a la Comissió Gestora Municipal de 1978-1979 que va encarregar-se d’aquest període de transició al municipi. 

La present edició es dedica a la Cooperativa Agrícola de Roses. “Enguany, amb aquesta segona edició, volem reivindicar, per una banda, el llegat de l’agricultura a la història de Roses. Un llegat que a vegades ha quedat silenciat i és de justícia recuperar. A més, volem també posar en valor la importància social i econòmica que va tenir el cooperativisme a casa nostra, a través d’una institució històrica com la Cooperativa Agrícola, que hem de treballar perquè no caigui en l’oblit”, ha assenyalat el regidor de Govern Obert de Roses, Joan Plana

Així, el cicle s’iniciarà divendres 16 d’octubre, amb la xerrada “Cooperativisme i associacionisme a Catalunya durant el franquisme” a càrrec del doctor en història Guillem Puig Vallverdú, que contextualitzarà els antecedents i la història del cooperativisme a Catalunya.  

Un cop feta aquesta introducció, les activitats previstes passaran a centrar l’atenció en l’activitat agrícola a Roses i el pes específic que la cooperativa rosinca ha exercit per al desenvolupament d’aquesta activitat a la població. Serà a través de la conferència “La Cooperativa agrícola de Roses” que oferirà el dijous 22 d’octubre Pol Meseguer, arxiver municipal de Roses. El cicle finalitzarà l’endemà, divendres 23, amb la realització de la taula rodona “La cooperativa i el món agrícola a Roses” que comptarà amb la participació d’antics integrants i persones vinculades a la cooperativa rosinca.  

Per assistir-hi cal fer reserva prèvia

Les tres activitats tindran lloc els dies indicats a les 19.30, al Teatre Municipal de Roses. Per assistir cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 972 25 24 00 (ext. 557) o bé a través del correu electrònic cultura@roses.cat. Es recorda als participants que cal mantenir en tot moment les mesures de seguretat anticovid (rentat de mans, ús de mascareta, distància).