Roses reprèn el cicle de xerrades camí de la Independència

Ajuntament de Roses

El exconseller i historiador, Joaquim Nadal, el periodista i director del diari Ara, Carles Capdevila, i el catedràtic Borja de Riquer, seran a Roses com a ponents del cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’

Ajuntament de Roses
Marc Danés i Carles Pàramo durant la presentació del nou cicle ?Propostes de país per a un nou temps’

El cicle de conferències ‘Propostes de país per a un nou temps’ prossegueix la seva trajectòria a Roses amb la celebració de tres noves xerrades entre els mesos de gener i març.
Una nova etapa d’aquest cicle de xerrades que ha estat presentat aquest matí  a la sala de plens de l’Ajuntament de Roses per l’alcalde en funcions, Carles Pàramo, i el regidor de Cultura, Marc Danès.
En aquesta ocasió les ponència aniran a càrrec de l’historiador i polític Joaquim Nadal, del periodista Carles Capdevila, i de l’historiador Borja de Riquer. El cicle arriba així al seu tercer any de vida, apropant fins a la localitat altempordanesa figures de renom de l’actual panorama social, polític i econòmic.

En el moment del seu inici, l’octubre de 2012, l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Roses ja vamanifestar la seva voluntat perquè el nou cicle de xerrades ‘Propostes de país per a un nou temps’, gaudís de continuïtat. L’interès generat i la bona acollida de públic, “en el que s’ha assolit una assistència del voltant de 200 persones en les diferents conferències programades fins al moment”, ha afirmat el regidor de Cultura, ha fet possible la continuïtat de les xerrades”.
Pel cicle ‘Propostes de país per a un nou temps’ han passat ja professionals i pensadors com Carme Forcadell, Salvador Cardús, Josep M. Terricabras, Carles Puigdemont, Vicenç Villatoro, o Carles Viver i Pi-Sunyer, entre d’altres, “persones que tenen molt a dir, que exposen on érem, on estem i cap a on anem de tot allò, és a dir, que expliquen què està passant a Catalunya i perquè passa”, ha assenyalat Pàramo, per afegir que “d’aquesta manera després la gent pugui anar a votar amb un coneixement més clar de la situació actual” .

Al Teatre Municipal de Roses a les 20:30 hores i d’accés lliure
En la nova edició de 2014, al igual que en els anteriors cicles totes les conferències tindran lloc al Teatre Municipal de Roses, els dies indicats, i començarana les 20,30 hores, sent totes el seu accés lliure

Joaquim Nadal – Dimecres, 29 de gener
Ajuntament de RosesEl nou programa s’estrenarà el proper 29 de gener, amb la xerrada que oferirà Joaquim Nadal. Doctor en Història per la Universitat de Barcelona, ha estat professor de la Universitat de Liverpool (1970-1972), professor d’Història de Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona (1972-1983) i director del Col·legi Universitari de Girona entre 1978 i 1979. És catedràtic d’Història Contemporània de la UAB des de 1987,  i de la Universitat de Girona des de 1992.
En la seva faceta política, Joaquim Nadal ha estat conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de 2003 a 2010, conseller de la Presidència (2006) i portaveu del Govern de 2003 a 2006. Alcalde de Girona de 1979 a 2002 i diputat al Parlament de Catalunya de la II a la XI Legislatura (1984-2012), període durant el qual ha exercit diversos càrrecs dins del Grup Parlamentari Socialista.

Carles Capdevila – Divendres, 14 de febrer
Divendres 14 de febrer, l’auditori de Roses acollirà la xerrada de Carles Capdevila. Llicenciat en filosofia i periodista, actualment és el director del diari ARA, que sortí al carrer per primer cop el 28 de novembre del 2010, i és professor de Comunicació a la Universitat de Barcelona.
Ha estat articulista d’opinió dels diaris Avui, El Periódico i El 9 Nou durant el període 1995-2010, i cap de la secció de Societat del diari Avui entre 1989 i 1990. Ha estat director i presentador dels programes ‘Eduqueu les Criatures’ i ‘Alguna Pregunta Més, a Catalunya Ràdio. Actualment col·labora als programa ‘Divendres’, de TV3 i dirigeix el programa ‘APM’ de TV3.

Borja de Riquer – Divendres, 21 de maç
El cicle prosseguirà  divendres 21 de març, amb la presència de l’historiador Borja de Riquer. De Riquer és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, on és catedràtic d’Història Contemporània des de 1988.
Entre les seves obres sobre el catalanisme polític, es troben Lliga Regionalista, la burgesia catalana i el nacionalisme (1898-1904), que fou la seva tesi doctoral; El franquisme i la transició democràtica, 1939-1988 (1989), amb J.B. Culla; L’últim Cambó, 1936-1946; i “Escolta Espanya”: La cuestión catalana en la época liberal (2001). També ha abordat la història de Catalunya (és autor dels volums  VII, IX y X de la Història de Catalunya dirigida per Pierre Vilar) i el franquisme, amb La dictadura de Franco (2010).
 Va fomar part de la comissió d’experts que assessorà la Generalitat de Catalunya en el procés per aconseguir el retorn de la documentació de la Generalitat i altres entitats i particulars catalans que es trobaven a l’Arxiu de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca.

Cicle ‘Roses, un poble amb molta història’
D’altra banda, cal remarcar que el departament de Cultura de l’Ajuntament de Roses té previst, també, reiniciar el cicle de conferències ‘Roses, un poble amb molta història’, al mes de febrer. Serà una sèrie de 5 xerrades fins al mes de juny que, més les 6 previstes en ‘Propostes de país per a un nou temps’ seran un total d’11 pels propers sis mesos.