Roses s’adhereix al Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

Llaç vermell penjat a la rotonda d'entrada des de la carretera de Cadaqués

L’Ajuntament de Roses ha posat llaços vermells a les rotondes d’entrada de la Vila en adhesió del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida

Dia Mundial de la Lluita contra la Sida
Llaç vermell en adhesió del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida penjat a la rotonda d’entrada des de la carretera de Cadaqués

Amb la penjada de llaços a les rotondes d’entrada Roses s’ha adherit al Dia Mundial de la Lluita contra la Sida que se celebra avui, 1 de desembre.

Una iniciativa portada a terme per l’Ajuntament de Roses a instàncies d’una proposta del regidor d’ERC Roses, Gerard Teixidó, en el ple ordinari del mes d’octubre i que va ser aprovada per la majoria dels grups municipals.

Tot i que poc a poc es va avançant en la investigació contra el VIH, virus causant de la síndrome d’immunodeficiència adquirida (sida), i que aviat es començaran a fer proves d’una vacuna en humans, la malaltia continua infectant i matant milions de persones al món.

A Catalunya es calcula que cada any hi ha unes 800 noves infeccions i que un 25% dels infectats desconeixen que són portadors del VIH i per tant, possibles transmissors del mateix a d’altres persones. Per això es recomana sempre l’ús de preservatius en les pràctiques sexuals de risc.

Les entitats que treballen en l’àmbit de la prevenció del VIH reclamen accions i un canvi de rumb de les polítiques de salut pública de la Generalitat. El Comitè 1r de Desembre, la Plataforma Unitària d’ONG-Sida de Catalunya, exigeix a la Generalitat que aprovi un nou pla d’acció “que suposi un veritable full de ruta capaç de liderar les polítiques de salut pública en relació al VIH/sida en els pròxims anys”, diuen les entitats en el manifest del Dia Mundial de la Sida.

Aquestes entitats demanen revisar les polítiques de prevenció del VIH per incloure-hi noves eines preventives, com ara la PrEP -la profilaxi preexposició-, una pastilla que s’administra abans i després de tenir relacions sexuals per evitar la infecció, i que França ja ha anunciat que dispensarà de manera gratuïta a partir d’aquest mes. En canvi, l’Agència Europea de Medicaments encara no l’ha aprovat. El Comitè 1r de Desembre considera que abans cal resoldre alguns dubtes, com ara qui hi tindrà accés, com es facilitarà l’accés i com es vincularà amb l’ús del preservatiu. Aquesta plataforma també demana que les polítiques de salut pública s’adeqüin als diferents col·lectius d’homes que tenen sexe amb homes per donar resposta a la complexitat d’aquest col·lectiu però evitant discursos estigmatitzants.