Mes de paraules

Roses s’adherirà al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum

Moció adhesió Manifest Pacte Nacional pel Referèndumper penjar l'Estelada a Roses
Amb els vots dels 11 regidors independentistes s'aprovarà l'adhesió Manifest Pacte Nacional pel Referèndum

Una moció presentada per ERC Roses, per debatre demà al ple ordinari del mes d’abril, permetrà l’adhesió de l’Ajuntament de Roses al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum en tenir majoria de regidors independentistes

Moció adhesió Manifest Pacte Nacional pel Referèndumper penjar l'Estelada a Roses
Amb els vots dels 11 regidors independentistes de l’Ajuntament de Roses s’aprovarà l’adhesió al Manifest del Pacte Nacional pel Referèndum / Foto: arxiu

La majoria dels regidors que conformen la corporació municipal de Roses pertanyen a partits polítics independentistes. Els 5 de Convergència, els 4 d’Esquerra Republicana i els 2 de Gent del Poble, fan un total d’11 dels 17 edils que completen el ple de l’Ajuntament. Una clara majoria sobiranista que permetrà aprovar  la moció presentada pels republicans rosincs per a l’adhesió de Roses al Manifest pel Pacte Nacional pel Referèndum.

El Pacte Nacional pel Referèndum, constituït al passat mes de desembre i que substitueix el Pacte Nacional pel Dret a Decidir creat el 2013, és una iniciativa que agrupa els partidaris de celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya al mes de setembre.

I al manifest d’aquest Pacte Nacional s’han adherit institucions, organitzacions socials i polítiques, i persones a títol particular. I la secció local d’ERC considera que l’Ajuntament de Roses, a l’igual que ho va fer el passat mes de març el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, “hi ha de ser perquè el compromís democràtic de la ciutat és inqüestionable, i perquè a les passades eleccions municipals va escollir una clara majoria de regidors a favor del dret a decidir a través d’un referèndum i perquè Roses és una de les poblacions més compromeses en aquest àmbit”, ha manifestat el portaveu republicà al consistori rosinc, Joan Plana.

Per aquest motiu, el seu grup ha presentat la proposta d’adhesió al Pacte Nacional pe Referèndum. Una adhesió que, tot i tenir un caràcter testimonial, “el grup municipal ha de formar part per a que tiri endavant, i per a que quan es convoqui el referèndum l’Ajuntament de Roses tingui tota la informació possible de com haurà d’actuar per a que se celebri  amb les màximes garanties”, ha assenyalat Plana.

El líder republicà afirma que a part dels 11 regidors independentistes també es podria sumar d’altres “perquè aquesta el Pacte Nacional pel Referèndum va més enllà, i gent que no sigui independentista, però que vulgui que aquesta situació política que viu Catalunya es resolgui de forma democràtica, es pot sumar perfectament”, emplaçant al grup municipal d’Unió i als socialistes a fer-ho, seguint l’exemple d’aquests dos grups a d’altres corporacions municipals, comarcals i provincials.

MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP MUNICIPAL D’ERC I LA RESTA DE GRUPS QUE S’HI VULGUIN AFEGIR D’ADHESIÓ DE L’AJUNTAMENT DE ROSES AL PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM

El dia 26 de juny de 2013, es va constituir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. El passat mes de desembre de 2016 aquesta plataforma va acordar transformar-se en el Pacte Nacional pel Referèndum. Es va crear una comissió executiva formada per Joan Ignasi Elena, Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme-Laura Gil, Itziar González, Francesc Pané i Carme Porta.

El dia 23 de gener de 2017, els membres del comitè executiu van presentar el manifest, els objectius, el full de ruta i el programa de treball del Pacte. El manifest expressa el següent:

Manifest Pacte Nacional pel Referèndum

La consciència nacional i la voluntat d’autogovern del poble de Catalunya té indubtables arrels històriques, antigues i profundes, i s’ha manifestat reiteradament al llarg del temps. Avui, Catalunya està integrada en l’Estat espanyol, el qual, per innegables raons d’història, lingüístiques i culturals, és plurinacional, a desgrat que les seves estructures polítiques no el reconeguin així.

El desig de Catalunya de decidir el seu futur polític, cada cop s’ha fet més evident davant del món. Fins al punt de convertir-se en una aspiració sostinguda, que avui recull la voluntat d’una gran majoria de la seva població.

Entre els drets essencials i inalienables de les societats democràtiques, es reconeix el de decidir el seu futur polític. I és aquest dret el que sustenta la demanda d’una majoria de ciutadanes i ciutadans de Catalunya, que volen materialitzar-lo mitjançant un referèndum.

Posem de manifest que la voluntat dexpressió de les catalanes i dels catalans mitjançant un referèndum és majoritària i transversal; i congruent amb la determinació cívica, pacífica i democràtica que han expressat les multitudinàries mobilitzacions de la societat organitzada a favor del seu dret a decidir.

Afirmem que l’actual marc jurídic espanyol, tal com han defensat experts en dret constitucional, permet la realització d’un referèndum a Catalunya acordat amb l’Estat.

Si aquesta possibilitat no sha obert fins ara ha estat per manca de voluntat política dels Governs d’Espanya. El dret, atès que és susceptible d’interpretacions diverses, ha de ser entès com un instrument per trobar solucions democràtiques als problemes polítics i no per crear-ne de nous o per agreujar els existents.

Les persones, entitats, organitzacions i institucions que signem aquest MANIFEST entenem el referèndum com una eina privilegiada d’aprofundiment democràtic, que permet el debat polític plural, la recerca de consensos i l’adopció final dacords eficaços.

Per tot això :

Instem els Governs de Catalunya i de l’Estat espanyol a superar les dificultats polítiques i els apriorismes, i a assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un Referèndum reconegut per la comunitat internacional, el resultat del qual haurà de ser políticament vinculant i efectiu.

Reconeixem el Parlament de Catalunya com la institució democràtica on es manifesta la voluntat popular del país. Per això donem suport a aquelles iniciatives i acords que hi sorgeixin per a l’articulació d’aquest Referèndum.

Manifestem la convicció que el referèndum és una eina inclusiva, que permetrà la lliure expressió dels diversos posicionaments que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya han expressat respecte a la relació política de Catalunya amb l’Estat espanyol.

Afirmem que la cultura democràtica reclama solucions polítiques als problemes polítics. I ho fem apel·lant al mecanisme fonamental de què disposen les societats modernes: el coneixement i la validació de la voluntat majoritària del poble que s’expressa amb el vot.

Aquest referèndum ha de propiciar que tothom se senti cridat a participar-hi. Per això és necessari un debat escrupolosament democràtic, plural i en igualtat de condicions entre les legítimes opcions que avui es manifesten a Catalunya.

Per tot això, els grups municipals de l’Ajuntament de  Roses proposen al Ple Municipal els següents:

 

ACORDS

  1. Manifestar l’adhesió al PACTE NACIONAL PEL REFERÈNDUM.
  2. Subscriure el contingut del Manifest PACTE NACIONAL PEL REFERÈ
  3. Promoure al municipi que entitats, associacions i agents econòmics es sumin al Pacte Nacional per Referèndum i subscriguin el seu Manifest.
  4. Enviar aquesta moció aprovada a la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Pacte Nacional pel Referèndum, a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i a l’Associació Catalana de Municipis (ACM).