Roses sancionarà als top manta per infracció de contraban com una altra via per combatre la venda ambulant il•legal

Policia Local de Roses
Material comissat durant l'any 2013

La Policia Local de Roses destrueix 2,5 tones de material decomissat a venedors il·legals al 2013

Policia Local de Roses
Material decomissat durant l’any 2013

Les 2,5 tones d’articles provinents de la venda il·legal que la Policia Local de Roses va requisar al llarg del passat estiu al municipi, són destruïdes aquest matí a les instal·lacions de Rosesnet amb l’ajut d’una premsa compactadora. El material, integrat majoritàriament per falsificacions de roba i complements, és fruit dels prop de 250 decomissos realitzats pels agents durant 2013, principalment en el passeig Marítim de la població.

La Policia Local de Roses va activar entre els mesos de maig i setembre de 2013 un servei específic de detecció i control de venda il·legal en el municipi, el qual va arribar a comptabilitzar un total de 244 intervencions, 13 de les quals consistents en dispositius extraordinaris (realitzats conjuntament amb Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil), que van donar com a resultat l’aixecament de 196 actes i el decomís de 2,5 tones d’articles.

Una quantitat que al 2010 “van ser de 4 tones”, al 2011 “d’unes 3 tones, i al 2012 i 2013 ha estat similar a aquest any, unes dues tones de material comissat”, ha afirmat el regidor de Seguretat Ciutadana, Àngel Tarrero, remarcant que és menys quantitat “però no perquè s’hagin aixecat menys actes per dels cossos de seguretat, sinó perquè els venedors il·legals porten molt menys material, ja que abans els articles comissats eren d’una tercera persona i tant els feia si ho perdien, però com ara són seus, de la seva propietat, en lloc de 20 bosses, per exemple, porten només 5 per si la policia els decomissa”.

La majoria dels objectes interceptats corresponen a articles de roba i complements, com ara samarretes, polos, bosses de mà, carteres, cinturons, ulleres i rellotges.

Tot aquest material ha restat dipositat durant aquest temps en el magatzem habilitat per la policia a aquest efecte. Ara, amb la finalització dels procediments administratius preceptius i transcorreguts els terminis legalment establerts, es fa possible la destrucció definitiva d’aquests articles, la majoria dels quals són falsificacions de primeres marques.

Durant l’estiu, la Policia Local de Roses realitza diàriament actuacions de control contra la venda il·legal, dins el servei de patrullatge ordinari que realitza pel passeig Marítim. A part d’aquest dispositiu, des de fa uns anys, es realitzen diverses operacions planificades conjuntament amb efectius dels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i la secció d’estrangeria del Cos Nacional de Policia.

En aquest sentit, el regidor de l’Àrea de Seguretat de l’Ajuntament de Roses, Àngel Tarrero, destaca la bona sintonia amb la resta d’administracions, amb les quals s’han mantingut reunions al llarg de l’hivern (delegat d’Interior de la Generalitat, subdelegat del Govern Espanyol, caps de la Regió Policial de Girona, Àrea Bàsica Policial de Roses, …) per planificar les actuacions a desenvolupar en aquest àmbit.
Unes actuacions que enguany farà possible que “la Guàrdia Civil de Roses aixequin acta per infraccions de contraban, que traslladen directament a l’inspector-administrador de duanes i impostos especials de la Duana Fiscal de La Jonquera”, ha afimat Tarrero,per la cosa ha explicat “són sancions que van a través d’hisenda, és a dir, és una altre front obert per combatre els top manta”.

Moment de la destrucció de part del material decomissat per la Policia Local de Roses

Els venedors ambulants que operen a Roses actuen principalment en aquells espais que acullen una major afluència de públic, com són el passeig Marítim i les platges urbanes. En conseqüència, el servei de vigilància dut a terme per la Policia Local de la població té una especial incidència en aquests espais. D’altra banda, tot i que la vigilància es realitza de forma continuada al llarg de tot el dia, és durant la tarda i vespre quan s’activa el dispositiu de control específic que permet intensificar la vigilància i intervencions de dissuasió realitzades pels agents.

La voluntat de la regidoria de Seguretat Ciutadana de Roses és la de continuar treballant i aplicant mesures amb la implicació de la resta d’administracions i cossos policials, així com ocupar l’espai on es posen els ‘manteros’ amb jocs per a la mainada, per a l’eradicació d’aquestes pràctiques il·legals, ja que representen un greu problema de competència deslleial envers als comerciants locals i actuen en detriment de la qualitat ciutadana i turística de la població.