Programa Reallotgem

Roses sempre ha estat inundable, i ara què?

Toni Rodríguez, regidor del PSC Roses
Toni Rodríguez, regidor del PSC a l'Ajuntament de Roses

El 40% de la població humana viu a menys de 100 quilòmetres d’una costa, i un de cada deu viu a menys de deu metres sobre el nivell de la mar. A mesura que el canvi climàtic provoca esdeveniments d’inundació més volàtils i l’augment del nivell de la mar a llarg termini, s’estima que les inundacions costaneres podrien causar fins a bilions en danys per any per al 2050. No podem escapar de la realitat que les ciutats i les seves poblacions són més vulnerable que mai a les inundacions.

Per tant, administracions, polítics, professionals i empreses  tenint el deure de planificar i construir respostes resilients que puguin retardar i fins i tot revertir els efectes de les inundacions urbanes. A tot el món, les ciutats estan desenvolupant plans d’acció que combinen el pensament global en resiliència amb les condicions geogràfiques i urbanes locals .

Un moment?, a Roses ens estem preparant? Que hem fet i que estem fent ?

Siguem sincers,  el nostre urbanisme és fruit d’unes expectatives de creixement que per sort o per desgràcia no corresponen amb la situació de  necessitats actuals. Després de més d’una dècada d’intentar pactar sense èxit un planejament urbanístic  del segle XXI per a Roses. Després de  la pèrdua d’un contenciós en 2016 precisament per recursos relacionats amb la inundabilitat. Arribem al 2020 amb un pla d’inundabilitat pendent de desenvolupar, un planejament urbanístic del segle passat i una moratòria urbanística on la Generalitat amb el Pla Director Urbanístic, PDU, de revisió dels Sòls no sostenibles de litoral gironí a la seva primera aprovació inicial. Pla Director que condiciona definitivament i substancialment el creixement de Roses més que qualsevol altre municipi de la costa brava.

Cal explicar que la possibilitat de realitzar al·legacions finalitza aquest mes de febrer, un temps limitat, sobretot si no s’han fet els deures. La nostra sorpresa en demanar explicacions al Govern actual sobra que cal fer i si pensa fer alguna al·legació al PDU segons les presents i futures necessitats de Roses és la falta de resposta. 

Al mig de l’anterior legislatura el PSC de Roses va presentar una moció de reprovació davant de la falta d’iniciativa urbanística de l’anterior Govern. Ara, ens trobem al mateix pas que en 2017 amb la sensació que hem perdut el temps estrepitosament.

Reconeixent que el canvi de paradigma de l’urbanisme de Roses és inevitable, ens cal un nou model de creixement.  Ha de ser una oportunitat per a repensar les opcions sobre  nostre territori. Cal un debat d’urgència per repensar el model de la Roses del segle XXI.

Els companys del PSC no estem en possessió de cap veritat màgica, però són gent de diàleg i propostes.  Creiem que és el nostre deure moral, informar, fer propostes i debatre a fi de trobar el millor per Roses.

Amb la porta oberta volem plantejar el debat les pròximes setmanes i mesos al voltant de 5 eixos de treball per parlar del futur de Roses i la recerca de solucions als nostres problemes presents i futurs:

  1. Mobilitat:  Els problemes de mobilitat de Roses són de dos tipus mobilitat interior i vies d’entrada i sortida. Pensem en la mobilitat eléctrica? 
  2. Habitatge.  Pla d’ Habitatge, Quines son les necessitats de Roses? La visió de ciutat compacta per a Roses és un repte que demana repensar l’urbà actual en dos vessants, la millora progressiva de l’espai urbà,  la seva rehabilitació i la necessitat de garantir un habitatge digne per a tots.
  3. Equipaments de baix impacte. L’espai de Santa Margarida està afectat al seu creixement per les limitacions sobre la inundabilitat. Però al mateix temps considerem que no deixa de ser un espai turístic i residencial que necessita inversió, equipaments i un cert creixement. Tenim un pla ?
  4. Protecció i Millora dels Espais inundables. L’últim informe sobre inundabilitat en especial atenció a l’urbà, planteja un seguit d’actuacions que valora en dos milions d’euros i que cal  posar fil a l’agulla. Serà Suficient?
  5. Àrea Econòmica: la necessitem ? Sembla que anem abocats a un entorn d’escassetat. Uns quants ja ho visualitzen d’aquesta manera. Per nosaltres la millor vacuna contra el conformisme demana crear condicions econòmiques sostenibles per a cada ciutadà, més enllà de fer créixer estructures d’Estat. Aquesta no és una reflexió ultima, ni tancada, sinó una proposta oberta a la resta de grups municipals, ciutadans de Roses i d’Ajuntaments veïns amb els quals hem de sumar consensos en quant assessoria tècnica- urbanística.  Cal sumar idees, plans i accions que facin compatible la nostra vida econòmica amb un futur sostenible. 

Toni Rodríguez
Regidor del PSC Roses