Roses tampoc reconeix el deute reclamat per Endesa

Deute Endesa

Representants de la cinquantena d'Ajuntaments reunits a Terrassa pel deute d'Endesa

Una cinquantena de municipis, entre d’ells, Roses, van celebrar ahir una trobada a Terrassa en la que van declarar conjuntament el no reconèixer el deute reclamat per Endesa

L’any 2015, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Pobresa Energètica amb la qual s’impedia que les companyies elèctriques poguessin tallar el subministrament de la llum a aquelles famílies que es trobessin en situació de vulnerabilitat.

Una llei que, per altra banda, obligava a establir uns convenis entre la Generalitat i les companyies elèctriques per consensuar com es pagava aquest deute que generaven les famílies que no podien pagar el servei de subministrament.
I des del 2015 la Generalitat ha ofert de diferents convenis a les elèctriques, les quals sempre s’han negat a firmar, deixant que el deute s’anés acumulant, i ara que aquest és molt gros, les companyies de la llum s’han dirigit directament als Ajuntament sota l’amenaça que si aquest no pagaven la meitat tallarien la llum a les llars on sobreviuen aquelles famílies vulnerables.

I ahir, representants d’una cinquantena d’Ajuntaments van celebrar una trobada al Centre Cívic Francesc Macià, de Terrassa, amb l’assistència del primer tinent d’alcalde de Roses, Joan Plana, on es va fer una declaració conjunta en referència de la Llei de Pobresa Energètica, on s’adverteix de possibles sancions a les elèctriques si es talla la llum il·legalment, recordant-les l’obligació de seure a negociar un conveni.
A més, els Ajuntaments no van acceptar ni reconeixer l’existència d’un deute, ja que si aquest conveni no s’ha signat fins ara ha estat per la manca de voluntat de les companyies subministradores. Així mateix, es va reclamar la condonació del deute acumulat a les famílies, exigint  Endesa la retirada de l’amenaça realitzada als Ajuntaments.

Una amenaça dirigida a les administracions locals “quan es obvi que no s’han de fer càrrec els Ajuntaments d’aquest deute, però va dirigida contra nosaltres perquè, primer, les elèctriques saben que  l’administració local és la que està, jurídicament, menys dotada, sobre tot els Ajuntaments més petits. I segon, perquè les elèctriques saben que si tallen la llum a la primera porta que aniran a picar els ciutadans és la dels Ajuntaments, quan no són els responsables”, ha manifestat el primer tinent d’alcalde de Roses.

Els objectius de la declaració conjunta s’han de formalitzar amb una moció a presentar als respectius plens municipals.