Roses treballarà amb Barcelona, Sitges, Salou, l’Estat espanyol i la Generalitat per combatre el ‘top manta’

Top manta

Manters al passeig marítim de Santa Margarida

Ahir es va  crear a Barcelona una comissió de treball composada per les 4 poblacions costaneres i les administracions catalana i espanyola

Top manta
Venedors ambulants il·legals ahir al passeig marítim de Santa Margarida

Alcaldes i regidors dels principals ajuntaments afectats per la venda ambulant ile·legal a la via pública, el fenomen del top manta, es van reunir ahir dimarts a instàncies del Síndic de Greuges, Rafel Ribó, amb representants de la Generalitat i de la Delegació del Govern de l’Estat, per abordar la problemàtica.

El Síndic va acollir la trobada amb l’objectiu de facilitar al màxim la cerca de solucions coordinades per part de les administracions, i en la que es va decidir crear una comissió de treball per eradicar el top manta que estarà integrada “per l’Estat espanyol, en la seva representació de duanes com de la delegació del govern, la Generalitat, els cossos policials, la ciutat de Barcelona, Sitges, Salou i Roses”, ha assenyalat l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, present ahir a la reunió de la qual va fer una valoració molt positiva de la trobada, ja que “som conscients que no eradicarem el problema del top manta d’un any per l’altre, però ja era hora que es veiés el problema a nivell de país, i que no fóssim els pobles els que haguéssim de fer campanyes tots sols per minimitzar la implantació del top manta”.

Durant la reunió es va arribar a diferents conclusions o recomanacions. La primera, i que podria cabdal per acabar en origen amb la problemàtica, és seguir amb la investigació sobre la procedència de tot el material que es ven il·legalment, per emprendre una acció minuciosa i decidida contra les màfies. Dotar d’eines jurídiques  a les forces de seguretat de Catalunya i Espanya, així com la seva intervenció coordinada va ser una de les altres recomanacions.

I una tercera de les conclusions seria desenvolupar les campanyes de sensibilització cap als consumidors, plantejant la necessitat de fer campanyes a nivell nacional, informatives i de sensibilització del consumidor sobre els seus drets i les seves obligacions, i també sobre les repercussions negatives que suposa adquirir productes falsificats en el top manta. “Una campanya que si es porta a terme conjuntament a tota Catalunya tindrà més força, repercussió i incidència sobre els consumidors que si només ho fa Roses”, ha dit Mindan.

També es va abordar el problema des de la situació de vulnerabilitat en què es troba el col·lectiu de venedors ambulants il·legals i que, per tant s’hauria de preveure una sortida laboral alternativa i regularitzada per a aquest col·lectiu. En aquest sentit l’alcaldessa de Roses ha assenyalat que “s’hauria de fer diferenciant els venedors que resideixen a Barcelona i practiquen la venda ambulant il·legal tot l’any, amb els del top manta de turisme, que és el cas de Roses, que només venen a l’estiu a vendre posant-se al passeig marítim”.

La reunió, presidida pel Síndic Rafel Ribó, va comptar amb l’assistència del conseller d’Interior, Jordi Jané; el director general de la Policia, Albert Batlle; el director general d’Administració de Seguretat, Jordi Jardí; el comissari cap dels Mossos de Esquadra, Josep Lluís Drapaire. Per part del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies, va assistir el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, i del Departament d’empresa i Coneixement, el secretari d’empresa i Competitivitat, Joan Aregio.

El subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, va encapçalar la representació de l’Administració de l’Estat, amb la presència també d’Almudena Escobedo, cap de la Dependència Regional de Duanes; de Fernando Agoiz, comissari del cos Policia Nacional, i del coronel Pizarro, de la Guàrdia Civil.

Per part de l’Administració local van ser convocats els ajuntaments de Sitges, Terrassa, Salou, el Vendrell, Llançà, Lleida, Calafell, Figueres, Roses, Castelldefels, Torroella de Montgrí i Barcelona.

Així mateix, la reunió va comptar amb la presència de representants de les diputacions de Barcelona i Girona, de les associacions municipalistes, del Port de Barcelona i del Síndic.