Programa Reallotgem

Roses va acollir ahir l’acte de cloenda del programa Pesca Neta

Programa Pesca Neta
Moment de la intervenció del president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad

El programa Pesca Neta ha arribat per segon any de nou a les aules per posar en valor el compromís dels pescadors en la conservació del medi marí, i també contribueix a millorar la qualitat del peix de la costa gironina

Ahir a la tarda, el Casal del Pescador de Roses va acollir l’acte de cloenda del concurs La Mar de Net, projecte educatiu del programa Pesca Neta, impulsat per la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona en col·laboració amb la Fundació per a la Creativació.

“La Mar de Net és el nom genèric que hem posat per tal que sigui entenedor per la mainada i el jovent per tal de conscienciar-los de la importància de tenir un mar net pel dia de demà”, va explicar el president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad. I la manera de conscienciar a la població en els primers anys de la seva infància i joventut “és ensenyar-les que totes les coses que llancem a terra acabant, malauradament, arribant al mar, i la gran feina que tenim tots és evitar que les deixalles acabin al mar. Nosaltres, els pescadors, ja recollim molts de residus que hi ha al mar quan anem a pescar, però si aconseguim evitar el primer pas, és a dir, que no es llenci brossa a terra, haurem donar un pas molt important”.  

I un total de 640 alumnes de dotze escoles de la província de Girona, han participat a la segona edició d’aquest concurs La Mar de Net, on estudiants d’entre 3r de primària i 2n d’ESO han aportat idees innovadores, respostes o solucions a la problemàtica de la gran quantitat de plàstics que arriben al mar, i n’han sorgit propostes singulars i realistes com les dues que finalment han estat premiades, com ara, la creació de bosses de compra fetes amb xarxes de pesca en desús, amb l’objectiu de reduir el plàstic, de l’Escola Forn d’Anells de Fornells de la Selva) o la reducció dels envasos d’un sol ús que s’utilitzen al menjador escolar de l’Escola Pia de Salt.

El lliurament de premis entre els equips finalistes es dur a terme al Casal del Pescador de Roses amb la presència del director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el propi president de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, i l’alcalde de Roses, Joan Plana.
Plana va obrir l’acte felicitant “a tota la gent que fa possible aquest projecte de Pesca Neta” i agraint “també als organitzadors per haver escollit Roses per tal de fer aquest acte, primer perquè, com sabeu, la relació de Roses amb el mar és indestriable des de tots els punts de vista, del dia a dia, comercial, social, de paisatge, de l’entorn natural i, fins i tot, de la salut i de caràcter, perquè el mar ens ha marcat de manera definitiva. Segon, perquè projectes com aquest fan referència a la conservació dels ecosistemes marins i la neteja del nostre entorn, que és un gran dels nostres objectius per tal de seguir gaudint d’aquest patrimoni natural que és el mar. I en aquest sentit, el conscienciar a la ciutadania que d’aquí a uns anys tindrà la responsabilitat de tirar endavant la nostra societat en primera línia, és una tasca encomiable”.  

El president del Casal del Pescador, Antoni Falcó, també va intervenir explicant al jove públic assistent i al personal docent que els hi acompanyava el conte de com ell, quan era pescador, va ser dels primer en recollir els residus del mar i emmagatzemar-los en bidons en lloc de tornar-lo a l’aigua.

Sergi Tudela va assenyalar que “el projecte Pesca Neta posa en mans dels pescadors la iniciativa de transmetre a la societat el perquè d’aquesta brossa que ells es troben en  el curs de la seva activitat habitual en el mar, i dels impactes ambientals que les deixalles provoquen en els ecosistemes marins. Per tant -va destacar Tudela- és un projecte molt ben valorat a nivell europeu, ja que la comissió europea el coneix i el valora molt”.  
Qui va ser present en aquest acte de cloenda en assabentar-se que es feia va ser el vicesecretari general de prospectiva i Agenda 2030 d’ERC, Raül Romeva, el qual va afirmar que “he volgut assistir perquè aquest dies hem dedicat varies activitats al voltant del mar i els oceans en el marc del Dia Mundial dels Oceans -que se celebra el 8 de juny- i em van explicar que hi havia aquest projecte Pesca Neta, i el volia conèixer perquè és una feina que no només tenen els pescadors, sinó tota la societat”.

L’objectiu de Pesca Neta és impulsar un projecte adreçat a centres educatius d’educació primària de la demarcació, per a convidar-los a portar a terme un itinerari educatiu per descobrir la tasca que duen a terme els pescadors recollint el plàstic que troben al mar. A partir d’aquest coneixement, els alumnes ideen projectes al seu entorn proper per tal de minimitzar l’impacte humà, tenir cura i protegir el nostre mar. Amb aquesta acció, també es posa en valor la tasca que 190 embarcacions i gairebé un miler de pescadors gironins fan cada dia per eliminar residus de la costa catalana. Les confraries que hi han participat són les de Blanes, Sant Feliu, Palamós, L’Estartit, L’Escala, Roses, Port de la Selva, Cadaqués i Llançà.

Diversos estudis indiquen que prop del 80% de la contaminació marina està provocada per plàstics, i aquests generen microplàstics que ingereixen els animals, fet que provoca danys irreparables a la biodiversitat marina. Des de fa anys els professionals de la pesca recullen la brossa que troben a alta mar en l’exercici de la seva feina, especialment plàstics, i amb Pesca Neta han unit esforços per conscienciar i eliminar els residus contaminants que estan presents al nostre mar.

La divulgació és clau per assolir la implicació de tots els actors

Les campanyes de difusió i l’organització d’activitat a les escoles són un dels mecanismes de Pesca Neta per donar visibilitat al projecte i a la tasca dels pescadors. El concurs la Mar de Net ha involucrat a alumnes, professors i famílies en la tasca de conscienciació a la ciutadania sobre la importància de la lluita contra la brossa marina i l’imprescindible paper del sector pesquer per la neteja dels nostres oceans.

El procés s’ha iniciat a les aules amb una sèrie de reflexions, idees i propostes per presentar solucions innovadores per fer front als reptes marcats pel projecte.

Més tard, els alumnes han pogut participar en diverses experiències immersives en diferents llotges de la costa gironina, on han pogut conèixer de primera mà el projecte Pesca Neta, resoldre dubtes i trobar-hi motius d’inspiració per a fer el seu projecte que contribueixi a la preservació del medi marí.

El projecte PescaNeta està finançat per fons europeus i cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de Catalunya i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i forma part d’una convocatòria que ja s’ha renovat, garantint així la seva continuïtat.

A títol individual els pescadors gironins ja duen a terme sistemes de pesca sostenible i diferents actuacions relacionades amb la millora del medi marí, però agrupant-se sota la mateixa marca optimitzen esforços i resultats en l’objectiu de la protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes marins.