Programa Reallotgem

Roses va acollir la 6ª Nit del Turisme Empordanès

6ª Nit del Turisme Empordanès
Tots els premiats a la 6ª Nit del Turisme Empordanès amb les autoritats

L’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà va premiar al cuiner Jaume Subirós i als empresaris Josep Moyano i Sion Oliva, mentre que el col·lectiu gastronòmic La Cuina del Vent va fer socis d’Honor als xefs Paco Pérez i Mateu Casañas

En una gala conduïda pel periodista Santi Coll i presentada pel regidor de Turisme de Roses, Fèlix Llorens, l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà (AHAE), va celebrar ahir, al Teatre Municipal de Roses, la 6ª Nit del Turisme Empordanès. Una gala en la es va guardonar al cuiner Jaume Subirós, ànima del Motel Empordà, i als empresaris Josep Moyano, fundador del Grup Prestige Hotels, i Sion Oliva, propietària del restaurant Cal Sagristà de Peralada.

Jaume Subirós va rebre el premi Gastronòmic Xavier Sagristà per la seva trajectòria al capdavant de l’Hotel Empordà seguint el llegat que li va deixar el seu sogre, Josep Mercader; per la seva aposta decidida en tots els seus plats pels productes de proximitat i per la projecció internacional que fa de la comarca. El premi Tramuntana d’Honor, que es concedeix a persones rellevants de la comarca per la seva vinculació al territori, ha recaigut en l’empresari Josep Moyano, fundador del Grup Prestige Hotels. Moyano va obrir el seu primer hotel a Roses al 1963 i actualment el Grup gestiona quatre establiments al municipi amb un miler de places. I Sion Oliva, propietària del restaurant Cal Sagristà de Peralada, ha rebut el premi  Lluís Fernández i Soler per tota una vida dedicada a l’hostaleria amb treball, constància i èxit.

Paco Pérez i Mateu Casañas, Socis d’Honor de La Cuina del Vent

Els dos nous socis d’Honor de La Cuina del Vent amb els xefs d’aquest col·lectiu i el president de l’AHAE

Per altra banda, durant l’acte, el col·lectiu gastronòmic de l’AHAE, La Cuina del Vent, va fer socis d’Honor als xefs Paco Pérez i Mateu Casañas per la gran tasca que fan de promoció del producte del territori, fent-les entrega de la jaqueta de xefs del col·lectiu. En el cas de Paco Pérez, que no va poder assistir, va ser el seu fill, en Guillem Pérez, qui la va rebre de mans del president de La Cuina del Vent, Pep Amiel, mentre que el vicepresident del col·lectiu de cuiners, el rosinc Gregory Abella, li va lliurar al també rosinc Mateu Casañas.

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech; el diputat i vicepresident de Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Masquef; i l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, van participar en l’entrega dels guardons així com el regidor de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Roses, Fèlix Llorens.

El president de l’AHAE, Miquel Gotanegra, va destacar durant l’acte que els premis posen en valor el treball en l’excel·lència que estan fent els empresaris del sector, sovint poc reconegut. A més, va aprofitar per reclamar al Govern de la Generalitat “que obri l’aixeta de les inversions i la planificació a l’Alt Empordà i que aporti solucions reals i perdurables per a la sequera”. I també va ser crític amb el Govern de l’Estat per la falta d’inversions a les carreteres i per l’amenaça a la biodiversitat i a l’economia del territori que representa el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim recentment aprovat.

L’alcalde de Roses, Josep Mª Martínez, durant la seva intervenció

L’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, va cloure els parlaments, plantejant una reflexió, assenyalant que “l’Empordà amb les seves platges, les seves muntanyes, les seves joies arquitectòniques és un paradís que volem preservar per les futures generacions mitjançant la promoció d’un turisme sostenible i responsable, amb el qual assegurem que aquesta terra continuï sent un lloc de descobriment i admiració per a les generacions venidores. Avui celebrem el turisme comarcal, de l’Empordà, com una força que enriqueix les nostres vides, i junts continuarem construint un futur perquè la nostra comarca segueixi sent un destí especial i inoblidable”.

Taula rodona “Tot l’any, Empordà”

Moment de la taula rodona celebrada durant la 6ª Nit del Turisme Empordanès

La 6a Nit del Turisme Empordanès va combinar en un sol acte el lliurament dels premis anuals amb una taula rodona centrada en la desestacionalització amb el títol “Tot l’any, Empordà”conduïda pel doctor en Turisme, Dret i Empresa per la UdG Marc Grijalvo, i que va tenir com a ponents el cuiner Mateu Casañas, xef i soci dels restaurants Compartir i Disfrutar; Roser Prats, especialista en Hotels & Tourism de  CaixaBank; i Pau Calero, gerent de SK Kayak.
Els ponents van explicar com des de les seves empreses fan possible la desestacionalització. “La clau -van dir- és apostar-hi amb valentia i oferir un valor afegit que faci únic el producte i l’experiència”. Precisament, la despesa turística amb targeta a l’Alt Empordà ha crescut un 42%  fora de la temporada alta al 2023 respecte el 2019, segons dades de CaixaBank.

La 6ª Nit del Turisme Empordanès va finalitzar amb una petita actuació de la cantant Emma Yuzz, que va interpretar diverses peces de reggae , R&B i neo-soul.