Programa Reallotgem

Roses va necessitar al segle XV de l’existència d’un Tribunal de Justícia per resoldre els conflictes del món de la pesca

Cort de la Mar de Roses
Moment de la presentació del Llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, sentències i concòrdies sobre la pesca

La història al voltant de la Cort de la mar de Roses o Tribunal de Justícia especialitzat en la pesca que va existir durant el segle XV va ser presentada el passat dilluns a la Biblioteca de Roses

El Llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, sentències i concòrdies sobre la pesca és un acurat estudi del món de la pesca a Roses durant el segle XV.
I els seus autors, Marcel Pujol i Alfons Garrido van presentar aquest estudi editat en un llibre el passat dilluns a la Biblioteca de Roses, acompanyats de l’alcaldessa Montse Mindan, del director del Museu de la Pesca i de la Fundació Promediterrània, Miquel Martí, i el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i Patró Major de la Confraria de Roses, Antoni Abad.

I el Llibre de la Cort de la Mar de Roses, “explica l’existència d’un Tribunal de Justícia especialitzat en la pesca que va existir a Roses durant el segle XV, entre els anys 1.400 i 1.600”, va explicar Pujol. I va existir perquè “a Roses, durant aquest segle hi havia una població de 1.500 habitants, dels quals entre 150 i 200 es dedicaven a la pesca, per tant era un nombre important de pescadors”.  

La quantitat de pescadors era tan gran de pescadors que era inevitable que sorgissin conflictes, “Així -va explicar Pujol- “ells mateixos van acordar amb l’Abad  i el senyor feudal crear una Cort de Justícia especialitzada en el tema i que havia de resoldre tots els conflictes que poguessin haver entre els pescadors de Roses, amb els pescadors vinguts d’altres poblacions perquè pescaven en el mar de Roses, que en aquella època anava des de la punta de la Figuera fins al grau del Salatar  conflictes originats per l’arribada de nous arts de pesca, conflictes ocasionats pels preus o perquè alguns evitaven pagar impostos”.

Alfons Garrido, per la seva part, va fer una pinzellada sobre la segona part del llibre, és a dir, sobre la transcripció de tots els documents que van trobar sobre aquesta Cort de Justícia de la Mar de Roses, remarcant “la dificultat que va suposar treballar amb tota la documentació, per tal d’intentar desxifrar una lletra petita i dificilíssima amb el que estaven escrits els documents”.

L’existència d’aquest Tribunal de Justícia especialitzat en la pesca a Roses durant el segle XV, “va ser un fet insòlit, excepcional, perquè a Catalunya no es coneix cap altre. En aquella època, només hi havia a la Provença i a Marsella, però a Catalunya i fins i tot a Espanya, no hi havia cap”. Una Cort de la Mar de Roses insòlita i excepcional perquè, a més, “aquest Tribunal només va existir durant un període determinat de temps, uns 100 o 150 anys com a màxim”.

El Llibre de la Cort de la Mar de Roses. Ordinacions, sentències i concòrdies sobre la pesca, com diu la seva sinopsi, és un viatge al panorama marítim i pesquer català d’època medieval. Els pescadors locals i les seves institucions, el monestir de Santa Maria de Roses, els comtes d’Empúries o els veïns de Castelló i Cadaqués s’entrellacen en una apassionant història de dominació, conflictes, litigis i canvis en la indústria pesquera d’ara fa sis segles. Una iniciativa de recuperació, salvaguarda i divulgació del patrimoni documental pesquer, impulsada per la Fundació Promediterrània en col·laboració amb l’Ajuntament de Roses.