Roses, vila estudiantil. Per què no?

Roses, vila estudiantil. Per què no?

Carolina TomàsEl gran pes que té el turisme en la vida rosinca té indubtables beneficis, però l’estacionalitat d’aquest comporta també molts efectes indesitjables. La majoria d’establiments (botigues, bars, restaurants) obren només uns pocs mesos l’any i la resta del temps Roses sembla morta als ulls dels visitants, i gran part dels propietaris d’habitatges prefereixen llogar per temporada que no pas per tot l’any, la qual cosa fa que la gent que pretén instal.lar-se definitivament a Roses ho tingui molt difícil, i això és un handicap per a les empreses que contemplin la possibilitat  d’establir-se a la nostra vila.

Fa molts anys ja que es lluita per trencar amb l’estacionalitat del turisme, o com a mínim per allargar la temporada, però això no acaba de donar resultats prou satisfactoris. De fet, és com un peix que es mossega la cua: si no hi ha prou turistes, els establiments no obren, i si els turistes venen i s’ho troben tot tancat, no tenen ganes de tornar, i no tan sols no seran prescriptors, sinó que a més poden fins i tot parlar en contra de Roses com a destí fora de temporada.

Crec des de fa molt de temps que en aquest sentit, hem d’apostar per promoure un turisme que no demani sol, botigues o animació nocturna. Que hem de prendre consciencia absoluta de tot el que tenim, que és molt, i potenciar-ho: estant envoltats de parcs naturals, s’ha “d’exprimir” el turisme de gent que vol gaudir del paisatge, de la natura (el turisme ornitològic mou ingents quantitats de persones i diners arreu del món, i nosaltres ens trobem en un lloc estratègic), el turisme esportiu – en particular la vela, per les excel.lents condicions que ofereix la badia de Roses- . Però aquests són temes que desenvoluparé en una altra ocasió.

Roses, vila estudiantil. Per què no?Avui penso en una altra cosa: i si busquem activitats que puguin compatibilitzar-se amb el turisme que tenim? Jo penso en particular en estudis. La nostra temporada alta coincideix amb les vacances dels estudiants. Convertir Roses en una població on s’hi poguessin dur a terme determinats estudis, i si són relacionats amb el turisme o altres activitats o característiques pròpies com la pesca o el mar, millor que millor. Portar estudiants a Roses donaria vida al nostre poble. Els estudiants podrien trobar allotjament sense problemes, comerciants i restauradors podrien mantenir oberts els seus establiments, la presencia de gent jove al carrer amb les seves necessitats faria aflorar noves iniciatives d’oci, i tot plegat ajudaria també a que el turisme que ve fora de temporada trobés una vila més animada. Tots plegats en sortiríem guanyant.

No sé si hi ha possibilitats de portar estudis oficials superiors a Roses, desconec el tema, però crec que seria interessant que els nostres governants ho estudiessin. Si no m’equivoco, en els darrers anys els estudis universitaris s’han anat descentralitzant, i avui en dia no estan concentrats només en les capitals de província, com a la meva època. Seria possible tenir una escola de turisme, hostaleria o oceanografia, per exemple? Una altra possibilitat seria donar facilitats a entitats privades per muntar alguna escola.  No penseu que són opcions a treballar?