Roses viu una festa de la democràcia amb el referèndum, festa que desgraciadament no es va viure a tot Catalunya

Referèndun 1-O a Roses

Cua per anar a votar durant elrreferèndum de l'1-O a Roses

L’alcaldessa de Roses afirma que els successos d’ahir arreu Catalunya durant la celebració del referèndum “ha de tenir una resposta per part d’Espanya, la Unió Europea i la comunitat internacional”

Referèndun 1-O a Roses
Cua per anar a votar durant elrreferèndum de l’1-O a Roses

Els vilatans de Roses es van aixecar ben d’hora, ben d’hora per participar en una festa de la democràcia amb la celebració del Referèndum de l’1-O. Seguint les indicacions donades per l’Assamblea Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural i la plataforma Escoles Obertes a les 5:30 hores es van anar ocupant l’interior de les seus electorals uns, i aplegant-se a les portes d’altres per evitar que quan arribessin les forces policials poguessin tancar els col·legis. Forces policials que pel respecta a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional no van apareix en cap moment, i només, quan clarejava el dia, es va presentar una parella dels Mossos d’Esquadra a totes les seus electorals per aixecar una acta d’incidències, que un cop complimentada. Així es van passar, en un operatiu simultani pel Col·legi Els Grecs, l’ Escola Narcís Monturiol, l’Institut Cap Norfeu, a el Teatre Municipal i l’Ajuntament de Roses. A l’única seu on no van presentar-se va ser el Casal del Pescador per ser una entitat privada.

I a les 9 van començar les votacions. Unes votacions que a Roses, a diferència d’altres poblacions de Catalunya es va desenvolupar sense cap incidència social a destacar, si salvem que uns joves es passejaven amb unes banderes d’Espanya entre mig de la gent que feia cua per anar a votar. La resposta a aquesta provocació va ser en un primer moment aplaudir al joves per després, simplement, ignorar-los. Hi ha una dita castellana que diu que no hi ha “major desprecio que no hacer aprecio”. I sens dubte, el que es van portar cap a casa aquests joves va ser menyspreu. I un bon carregament.

L’única incidència van ser “els molt impediments tecnològics i pals a la roda que s’han anat posant durant tot el dia per a que aquest referèndum no es pogués celebrar, tot i això, qui ha volgut ha pogut exercir el seu dret a vot, esdevenint un bon dia de democràcia sense incidències i de manera pacífica”, va assenyalar l’alcaldessa Montse Mindan, en acabar la jornada electoral.
Roses diu SÍ a Catalunya com a estat independent en forma de república

En total, ahir van votar 3.582 persones, de les quals 3.311 van votar SÍ a la pregunta ‘Vol que Catalunya sigui un nou Estat independent en forma de república?’, mentre que 236 van dir que no, 20 va ser vots nuls i 15 van votar en blanc. Així, ho va notificar l’alcaldessa, acompanyada pels representants de l’equip de governs, el portaveu d’ERC Roses i el coordinador de Roses per la Independència als centenars de vilatans que es van concentrar davant el consistori a l’espera de saber els resultats.

Com en d’altres poblacions, i en previsió que apareguessin les forces policials per endur-se les urnes, algunes seus com la de el col·legi Els Grecs o el Teatre Municipal, derivant als votants a d’altres seus, així si apareixia la Guàrdia Civil o la Policia Nacional, no s’ho emportarien totes les paperetes.

Pel que a l’actuació violenta i desproporcionada de les forces de seguretat de l’Estat espanyol en col·legis electorals d’altres poblacions catalanes com Garrigàs, Aiguaviva, Sant Carles de la Ràpita o Barcelona, Montse Mindan va assenyalar “no ha estat de rebut aquestes actuacions, i no tenen cap sentit perquè la gent està exercint el seu dret a votar, és a dir, posar una papereta dins d’una urna”, remarcant que “tot el que ha succeït ha de tenir una resposta tant per part d’Espanya com per part de la Unió Europea i la comunitat internacional perquè gairebé 800 ferits és una brutal exageració pel que havia de ser una jornada de votacions”.
L’alcaldessa va agrair a tots els voluntaris que van fer possible la celebració del referèndum i, especialment, als treballadors de l’Ajuntament, que van posar en risc la seva feina.