Mes de paraules

Roses viu una gran festa de la llengua catalana

Amb motiu de la cloenda dels cursos de català per adults de Roses i la commemoració del desè aniversari del Voluntariat per la Llengua Roses va viure, ahir, al Teatre Municipal de Roses, una gran festa de la llengua catalana

Cloenda cursos català
Foto de família d’alguns dels col·laboradors del Voluntariat per la llengua

Un festa a la qual va assistir la presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística i directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, per recolzar “aquest acte festiu a l’entorn de la llengua catalana, que demostra que s’aprèn voluntàriament perquè les persones s’apunten a fer els cursos en poblacions que les acullen per millorar la seva capacitat de l’ús de la llengua”.

Franquesa va afirmar respecte a la LOMCE, Ley Orgánica para la Mejora de la Calidad Educativa, aprovada pel govern español, que “és desencertada, va contra contra les competències exclusives d’educació de la Generalitat de Catalunya i, a més, va molt més enllà del que ha de fer una mateixa llei que vol regular l’ensenyament”.

La directora general de Política Lingüística va considerar també que “la societat catalana ha viscut sempre sense cap mena de conflicte lingüístic i que els atacs venen, en referència a la LOMCE, per raons de política pura, i al meu parer, de sectarisme polític”.

La 1ª tinent d’alcalde de Roses, Montserrat Mindan, va manifestar al respecte que “és una vergonya el que estem patint, és una agressió”, respecte a l’aprovació de la LOMCE, vaticinant que no serà l’útima d’agressió que rebrà Catalunya per part del govern central.

La festa al voltant de la llengua catalana va ser conduïda pel regidor de Cultura de Roses, Marc Danés, que va presentar, en primer lloc, a la presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, la qual va remarcar en el seu parlament que “ara fa 10 anys que vam començar un model d’èxit com és el Voluntariat per la Llengua, on a Roses s’han superat les 500 parelles lingüístiques al llarg d’aquests deu anys”.

Tot seguit, va pujar a l’escenari en Francesc, el professor de l’Oficina de Català de Roses que va agrair el compromís de totes les parts implicades per a què tant els cursos que ell mateix imparteix, com el Voluntariat per la llengua, ajudin a difondre la llengua catalana entre els nouvinguts, “perquè quan un aprèn català també aprèn la cultura del territori on és”, va dir.

Una representació d’aquests nouvinguts que han participat tant als cursos com al programa del Voluntariat van llegir un poema d’un autor del seu país origen. Així, Abraham Fidel Ortíz Lugo, de Cuba, Elena Dimitrova Hristova, de Bulgària, Saida Ben Larbi, del Marroc, Claudia Oproiu, de Rumània, Edgar D’Andrea, de Argentina, i Fatemeh Khalaj Hedayati, d’Iran, van pujar a l’escenari on van mostrar als assistents, a banda de llegir el poema, els seus progressos en la parla de la llengua catalana.

I després de la poesia, va arribar la música a càrrec de La Flauta Màgica del Casal del Pescador que van interpretar tres temes propis dels països catalans, ‘La cançó del lladre’, ‘Surt sa finestra’ i ‘Ball de Rams’.

Així mateix, el Grup de Teatre de Roses va oferir un recital de poesia de Salvador Espriu en commemoració de l’Any Espriu.

Tot seguit de la música va arribar el moment de l’entrega de diplomes. Els primers van ser per als rosincs que més vegades han dedicat el seu temps a fer de Voluntaris per la llengua. Uns diplomes que van recaure en Fina Puigdomènech, Jordi Segura i Esteve Palou.

A continuació, el regidor Marc Danés va cridar a les 12 entitats i els 28 establiments que van col·laborar amb les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua per agraïr la seva tasca amb el lliurament d’un diploma.

Montserrat Mindan va tancar els parlaments destacant que “a Catalunya hi ha 6 milions que entenen el català, 5 que el sap parlar i 4 que l’escriuen, i actualment és la novena llengua més parlada d’Europa, per davant del grec”.

La festa va continuar a les portes del teatre amb una actuació de la Colla Gegantera de Roses, del Taller de música i dansa tradicional de Roses. Balldemar i de la Colla Sardanista La Rotllana de la Vila Rosinca.

Un piscolabis amb menjar d’arreu del món preparat pels alumnes i alguns voluntaris de les parelles lingüístiques va tancar aquesta jornada festiva al voltant de la llengua catalana.

D’altra banda, cal destacar que avui 23 de maig, s’obre el periode d’inscripcions per als
Cursos de Català d’estiu
de l’Oficina de Català de Roses.
[fsg_gallery id=”32″]