Mes de paraules

A Roses va viure un espia alemany que volia ser espanyol

Un espia alemany, protagonista del document del mes de l’Arxiu Municipal de Roses

Arxiu Municipal de Roses
Un dels expedients de nacionalitat d’en Zoeller

Sota el títol “L’estrany cas d’un alemany que volia ser espanyol” presenta l’Arxiu Municipal de Roses aquest mes d’abril el seu apartat web El Document del Mes.
Concretament es tracta de la història de l’alemany Heinrich Zoeller, un personatge que podia haver estat tret d’una pel·lícula, ja que va ser l’enginyer autor del primer projecte d’urbanització de la Ciutadella, tenia en propietat una pedrera de marbre blanc de Montjoi anomenada “d’en Xarol”, va ser l’encarregat de redactar un projecte de ferrocarril entre Roses i Vilajuïga, i va ser també… Un espia.

L’AMR presenta els documents que es mostren pertanyen als fons del Jutjat de Pau i del Registre Civil de Roses, concretament a la sèrie d’expedients de nacionalitat, el qual consta d’onze unitats que abasten un període cronològic comprès entre 1917 i 1998.

Els documents es refereixen a la tramitació de la nacionalitat del súbdit alemany Heinrich Zoeller de Vissel que, des del 19 d’octubre de 1909, vivia a Roses. Bàsicament, l’expedient inclou la documentació necessària per obtenir la nacionalitat espanyola. El seu interès més detacat, a part de conèixer l’obtenció de la nacionalitat, rau en la informació personal que ofereix sobre Heinrich Zoeller.

Les investigacions fetes pels arxivers municipals de Roses han plantejat nombrosos interrogants entorn a la seva figura, com la data gens casual en què Heinrich Zoeller demana la nacionalitat espanyola, 1917, en plena Primera Guerra Mundial i al mateix temps que exercia activament d’espia per a Alemanya, o el fet que fos l’any en què també presentà el seu projecte de ferrocarril.

Aquesta condició d’espia s’ha pogut documentar fefaentment, més enllà de la tradició oral i la memòria històrica de la gent gran de Roses Així, s’ha demostrat com Zoeller mantingué contactes amb intermediaris del banquer mallorquí Joan March per subministrar equipaments a Alemanya. De la mateixa manera, Josep Pla també novel·là el provisionalment d’aigua als submarins alemanys des de la cala Lledó estant.

Podeu consultar el document del mes en el següent enllaç.