Roses vol acabar amb l’aparició del mosquit tigre de la millor manera, la prevenció

Mosquit tigre

Moment de la reunió entre l'alcaldessa de Roses, el regidor de Medi Ambient i el director del Servei de Control de Mosquits

L’Ajuntament de Roses i el Servei de Control de Mosquits volen conscienciar a la ciutadania de la importància de la prevenció per no tenir mosquits tigre

Mosquit tigre
Moment de la reunió entre l’alcaldessa de Roses, el regidor de Medi Ambient i el director del Servei de Control de Mosquits

L’única i millor manera de no patir el mosquit tigre és la prevenció. No hi ha cap altre. S’ha d’evitar que criïn per evitat les seves molestes picadures. Un cop han aparegut no existeix al mercat cap repel·lent per foragitar-los.

I la prevenció de l’existència del mosquit tigre és el tema que han tractat avui l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan i el regidor de Medi Ambient, Carles Pàramo, amb el director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, Eduard Marqués.
Aquesta Mancomunitat Intermunicipal porta controls periòdics sobre l’aparició del mosquit tigre, tant és així que Marqués ha afirmat “que als espais públics no hi ha focus de mosquits tigre” assegurant que “els llocs de cria d’aquest insecte estan, en la gran majoria, en l’àmbit privat, en les cases, sobretot amb jardí i hort, que és on hi més recipients on es acumular aigua, i és en els veïns on s’ha de focalitzar la tasca de prevenció”.

El cas de la presència del mosquit tigre a la urbanització Mas Boscà de Roses, de la qual vam informar en aquest diari digital, ve donada de les cases dels veïns. Tots segueixen els consells de prevenció donats pel Servei de Control de Mosquits, però és suficient que hi hagi un casa on no hi ha ningú per patir les picadures d’aquest moleste insecte.

Campanya de prevenció

El Servei de Control de Mosquits fa anys que porta a terme una acció pedagògica i de prevenció del mosquit tigre amb els escolars, “els quals transmeten la informació als seus pares”, ha manifestat Eduard Marqués, per remarcar “però són la gent gran els més reticents a seguir els consells de prevenció perquè no s’ho creuen”.

En aquest sentit, l’alcaldessa de Roses ha afirmat que l’Ajuntament porta a terme una campanya de prevenció exhaustiva de prevenció del mosquit tigre “que s’ha iniciat amb la inserció d’un baner a la web de l’Ajuntament en el qual es dóna tota la informació de tot el que cal saber i fer per evitar que criï el mosquit tigre”. A més, en el link del bàner és pot notificar al Servei de Mosquits la presència de l’insecte per demanar ajuda. Una campanya via internet que es complementarà “amb uns tríptics informatius en dos idiomes, per a la gent de segona residència, que es repartiran per les cases de les urbanitzacions de Roses, i en els que es donarà informació sobre la prevenció”.

Demà dimarts 4 d’agost, punt informatiu sobre el mosquit tigre al Mercat Cobert de Roses

D’altra banda, el Programa de Vigilància del Mosquit Tigre de Dipsalut instal·larà, demà dimarts 4 d’agost, a l’exterior del Mercat Municipal de Roses un estand informatiu per resoldre dubtes i donar consells sobre les mesures i prevenció a tenir en compte per combatre aquest insecte de forma eficaç.

En l’àmbit dels espais públics, l’Ajuntament desenvolupa regularment a través del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, programes i tasques de control dels focus de cria de la via pública. Aquest control consisteix bàsicament en un tractament dels embornals que acumulen aigua, aplicant un producte que elimina les larves dels mosquits. D’aquesta manera, es garanteix que dels focus de cria de l’espai públic no en neixin mosquits.

Durant aquest any, a més, el Servei ha dut a terme 8 atencions domiciliàries a Roses, fruit de les 8 sol·licituds rebudes fins al moment.

Al mosquit tigre, ni aigua

Mosquit tigre
El bàner del mosquit tigre a la web de l’Ajuntament de Roses per tenir informació o demanar ajuda

La millor manera d’evitar la proliferació de mosquits en general i del mosquit tigre en particular, és prevenir la seva aparició, conèixer la problemàtica i aplicar les mesures de prevenció necessàries, com no deixar recipients a patis, horts i jardins, que és on les femelles deixen els seus ous. I després quan plou neixen les larves, i en quatre dies el mosquit tigre ja és adult amb una durada de vida de setmanes.

Per això cal evitar que s’acumuli aigua eliminant els objectes que puguin fer-ho; tapant hermèticament els dipòsits d’aigua per regar; posant sota cobert barques, carretons o remolcs, o bé posant-los cap per avall o tapant-los; eliminant els pneumàtics vells; posant peixos vermells a les basses ornamentals i fonts del jardí, perquè es menjaran les larves dels mosquits; netejant de fulles les canaleres de teulats i terrasses; i, finalment, buidant l’aigua d’embornals i desaigües o tractant-la amb un producte larvicida.