Roses vol contractar seguretat privada per combatre el top manta

Top manta

Un top manta al passeig de Santa Margarida / Foto: arxiu

Al ple juliol de Roses l’alcaldessa Montse Mindan va afirmar que es va sol·licitar a la Generalitat poder contractar seguretat privada

Top manta
Un top manta al passeig de Santa Margarida / Foto: arxiu

A l’apartat de precs i preguntes el regidor de Seguretat Ciutadana durant la passada legislatura, Àngel Tarrero, (PP, amb l’equip de govern amb CiU) va preguntar quines mesures té previstes portar a terme el nou govern per combatre els top manta, ja que, segons ell, “enguany han arribat abans i en major número”, assegurant al mateix temps que el seu grup (ara a l’oposició) “dóna tot el seu suport a l’equip de govern per combatre aquesta problemàtica”.
I l’actual responsable d’aquest departament, la mateixa alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va dir respondre que “una de les decisions preses, a banda de dimensionar la plantilla de la Policia Local de cares a l’estiu, ha estat dividir el passeig marítim en 3 trams, d’un s’encarrega la Guàrdia Civil, d’un altre els Mossos d’Esquadra i d’un tercer els agents municipals”.

Mindan també va anunciar que, a banda del desplegament de les forces de seguretat que es fa cada any pel passeig marítim, el consistori ha sol·licitat al departament d’Interior de la Generalitat poder contractar agents de Seguretat Privada en temes de vigilància al passeig marítim. “Una sol·licitud que, entre les eleccions municipals i la constitució del nou govern, hem trigat molt en enviar-la al departament d’Interior, que ens va demanar més documentació perquè s’ha d’acotar molt bé on és vol fer aquest tipus de vigilància i servei. Documentació que ja tenen i encara ens han de contestar, per tant, no crèiem que aquest tipus de vigilància es pugui portar a terme aquest any”, va dir l’alcaldessa.

La sol·licitud de l’Ajuntament de Roses de contractar seguretat privada es pot realitzar després que el Congrés dels diputats aprovés l’any passat una modificació de la Llei de Seguretat Privada que autoritza als vigilants privats poder exercir en qualsevol espai públic, encara que sigui a l’aire lliure, com un carrer per als vianants o una plaça, i també del manteniment de l’ordre en espectacles celebrats en l’exterior, quan abans el límit d’actuació dels agents privats estava acotat a centres comercials, polígons industrials i urbanitzacions privades, a més d’a l’interior d’edificis.

Cal destacar que els agents de seguretat privada tindran, principalment, una funció dissuasiva per a la pràctica de la venda ambulant il·legal al passeig, i sempre, segons diu la nova llei, “han d’actuar en coordinació amb la Policia, la Guàrdia Civil o les policies autonòmiques i locals”.

Menys top manta que l’any passat

L’alcaldessa de Roses ha destacat que “la divisió en tres trams el passeig marítim per l’actuació dels diferents cossos policials està funcionant força bé durant aquest mes de juliol”, a la vegada que ha volgut desmentir que hagi més top manta que l’any passat “no és veritat, al contrari, han vingut més tard i hi ha menys, tot i això no vol dir que al mes d’agost no puguem tenir un allau de ‘manteros”.

La vigilància dels tres cossos policials es porta a terme, en un primer servei, des de les 19 fins a les 22 hores. A partir d’aquesta hora, el Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil deixen de prestar aquest servei, mentre la Policia Local continua, després de fer el canvi de torn.