Roses vol que Endesa certifiqui que les fonts de l’energia que subministra són cent per cent renovables

Ajuntament de Roses

Instància presentada per ERC per a que l'Ajuntament de Roses demani a Endesa l'origen de l'energia que subministra

Un certificat pel qual Endesa ha de ratificar la declaració responsable del contracte amb l’Ajuntament de Roses que diu que “a partir d l’1 d’abril de 2015 l’energia serà produïda mitjançant energies renovables en un percentatge del cent per cent”

Ajuntament de Roses
Instància presentada per ERC per a que l’Ajuntament de Roses demani a Endesa l’origen de l’energia que subministra

El setè punt del ple ordinari del mes d’agost de l’Ajuntament de Roses manifestava la voluntat d’adherir-se a la tercera pròrroga de l’acord pel subministrament elèctric destintat a ens locals de Catalunya aprovat pel Consorci Català del Desenvolupament Local amb Endesa.

I Roses va fer ús d’aquesta pròrroga gràcies als vots a favor dels dos grups que conformen l’equip de govern, CDC i GdP, que van totalitzar 6, als que es va sumar el suport del partit a l’oposició de C’s. Els dos regidors del PP, l’únic present del PSC i el d’Unió es van  abstenir, i els 4 edils d’ERC van votar en contra.

I es van posicionar en contra perquè l’adhesió a aquesta pròrroga per a que Endesa continuï subministrant l’energia contradiu la moció presentada per ERC al ple ordinari del mes de maig, i que tractava, segons va recordar la regidora republicana, Vero Medina, “de poder canviar la contractació del subministrament a un proveïdor d’energia 100% verda, i entenem que firmar aquesta nova pròrroga que avui se’ns presenta contradiu aquell acord i, per tant, hi votarem en contra”.
I és que el debat principal tant en aquest punt com en la moció presentada al maig eradicava en si Endesa és un companyia que subministra energia de fonts 100 % renovables.
Segons ERC no és així, ja que “en la web d’Endesa ja diu que les fonts no són  al cent per cent d’energia neta, és a dir, que hi ha un percentatge d’energia renovable, neta, i al resta que no, que és de combustible fòssil”.

En canvi, l’alcaldessa de Roses,  Montse Mindan, com el regidor de Serveis Públics, Juan M. Fernández, van defensar que sí, sostenint la seva defensa en la declaració responsable emesa per Endesa i que diu que “es compromet i declara responsablement que a partir d l’1 d’abril de 2015 l’energia serà produïda mitjançant energies renovables en un percentatge del cent per cent”, va llegir Mindan, per remarcar que “per tant entenc que el contracte signat amb l’Ajuntament de Roses, independentment del que posi amb caràcter general a la seva web, és que se’ns està servint energia d’origen renovable”. L’alcaldessa, finalment i per esvair tots els dubtes  va oferir la possibilitat “de demanar un certificat a Endesa que com a subministrador ratifiqui la seva declaració responsable”.

Oferiment al que es van acollir els regidors d’ERC, els quals van presentar, dimecres, una instància “per demanar quines garanties tenen que l’energia que consumeix l’Ajuntament és una energia verda, i per l’altra la seva traçabilitat, és a dir, l’origen d’aquesta energia, d’on prové i per on passa”,  va manifestar el regidor republicà Èric Ibáñez.