Els rosincs decideixen els 4 projectes que executarà l’Ajuntament de Roses

Pressupostos Participatius de Roses
Momnet de la presentació dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius de Roses

Promocionar Roses amb un rètol de grans dimensions, fer un parc per a gossos, ampliar les zones dels parcs infantils i crear una aula gastronòmica són els projectes que licitarà i, si dóna temps, executarà aquest any l’Ajuntament de Roses

Pressupostos Participatius de Roses
Moment de la presentació dels projectes guanyadors dels Pressupostos Participatius de Roses

Més de mig miler de persones, concretament 515, van votar, entre els dies 16 i 22 de juny,  telemàticament a través de la pàgina web tudecideixes.cat, o bé presencialment al Servei d’Atenció al Ciutadà per expressar quin projecte era el seu favorit, entre els 39 finalistes, per a que l’Ajuntament de Roses el faci realitat dins els Pressupostos Participatius. En total van ser 1.025 les propostes realitzades pel rosincs i rosinques que van exercí el seu dret a vot, ja que, recordem, cadascú podia votar fins a 3 propostes diferents.

Una quantitat de votants molt ben valorada pel regidor d’Economia i Hisenda, Marc Danés, “tenint en compte que ha votat el 3,29% de la població que té dret a vot, quan a les passades eleccions municipals va ser un 8,8% del cens electoral els que van exercir el seu dret a vot, per tant, podem dir que estem molt contents de la participació que ha hagut, en aquesta nova manera de relació entre l’Ajuntament i la població”.

Tot seguit, Danés, ha desvetllat els projectes guanyadors, que són, el primer amb un total de 73 vots, Promocionar Roses amb un rètol de grans dimensions, amb un cost estimat de 25.000 euros i comporta la creació d’una proposta gràfica i la seva plasmació en un gran rètol amb lletres de dos metres d’alçada.

El segon, amb 69 vots rebuts i una inversió aproximada de 50.000 €, és la creació d’un Parc per a gossos, perquè els animals de companyia puguin córrer sense la necessitat d’anar lligats.
El tercer, amb 67 vots i amb un cost al voltant de 20.000 euros, l’ampliació de les zones de jocs dels parcs infantils de la Vila.

I el quart i últim projecte, amb 59 vots i un cost estimat de 40.000 €, és la creació d’una Aula Gastronòmica.

En total, representa una inversió de 135.000 euros, que no arriba al límit de 150.000 euros que l’Ajuntament de Roses havia destinat per a aquests Pressupostos Participatius, per la qual cosa “podem estudiar si en lloc de fer una zona de parc infantil hem fet dues, per exemple, per arribar al límit de la partida que havíem destinat”, ha assenyalat Danés.

Francesc Coral, representant de Mirada Local, empresa externa que ha conduit aquest  procés de Pressuposts Participatius de Roses, ha assenyalat que “la participació que ha hagut és un bon punt de partida, molt positiva, ja que deixa palès que la gent té ganes d’implicar-se, i els ciutadans participen en escollir els seus representants polítics i, a partir d’ara, s’impliquen en la presa de decisions de quins projecte el govern pot tirar endavant”.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, que ha presentat aquest matí els projectes guanyadors dels Pressupostos Participatiu amb Danés i Coral, ha manifestat que “estem molt contents perquè s’ha demostrat que aquest és un bon sistema de participació de la ciutadania, i ara nosaltres hem de donar compliment als projectes i poder-los inaugurar abans d’acabar l’any”.

En aquest sentit, l’Ajuntament té la intenció “de licitar tots els projectes abans del 31 de desembre, i si podem tenir-los també executats”, ha assenyalat Danés.

Destacar que un dels projectes presentats però que no ha sortit entre els quatre més votats és de la creació d’un carril bici entre la urbanització de Mas Fumats i Roses. Projecte del qual “l’equip de govern té la voluntat de poder-lo incorporar als pressupostos de 2018, però com governem en minoria haurem de negociar fer-ho”.

Una negociació que també s’haurà de portar a terme si es vol augmentar de 150.000 euros la partida límit dels Pressupostos Participatius, els quals, donat el seu èxit en la seva primera edició, l’Ajuntament té previst fer-los cada any.