Mes de paraules

S’inaugura el mural marítim més gran del món al port de Llançà

Mural marítim
Carles Bros amb la seva obra

L’artista empordanès Carles Bros pinta el mural més gran del món en el dic exterior del port de Llançà, un reclam artístic per als turistes

Mural marítim
Carles Bros amb la seva obra

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, acompanyat del director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa,  l’alcalde de Llançà, Pere Vila, i l’artista, Carles Bros, entre d’altres autoritats, ha inaugurat avui la gran pintura mural que acull el dic exterior del port de Llançà i que porta per nom “Banc de peix”, així com l’escultura que complementa el mural i s’anomena “Onada de llevant”, instal·lada a la zona alta de l’illot del Castellar.

Una gran obra d’art al mar

El “Banc de peix” creat per l’artista Carles Bros en el dic exterior del port de Llançà fusiona l’art amb la infraestructura portuària, l’enriqueix i suavitza l’impacte visual del dic. De manera que el dic construït l’any 2011 per protegir el port dels temporals, ara, s’ha convertit a més a més en una gran obra d’art al mar. Aquest gran mural dóna major projecció al municipi de Llançà i aporta un nou actiu cultural a la Costa Brava que sens dubte potenciarà el turisme a la zona.

L’any 2012, Ports de la Generalitat, l’Ajuntament de Llançà, la Confraria de pescadors i el Club Nàutic van escollir el projecte de l’artista empordanès Carles Bros per pintar un gran mural que cobriria la superfície de 3.168 metres quadrats del dic exterior del port i el convertiria en una obra d’art marítima, única al món.

El monumental mural pintat per Carles Bros en blanc i negre, simula peixos de formes ovalades i diverses mesures que es poden observar des de diferents perspectives i distàncies de l’Alt Empordà. Aquesta actuació integra el dic exterior amb la naturalesa. Així, la infraestructura sembla un banc de peixos que es fusiona amb el mar, en homenatge a l’art de la pesca. La idea de l’artista és que quan hi hagi temporal tan sols es vegin els peixos en mig de les onades. Segons la investigació duta a terme pel comissari del projecte i membre de l’Associació internacional de crítics d’art, Jaume Fàbrega, aquest és el mural més gran del món fet al mar.

El “Banc de peix” és l’obra que clou l’exposició de l’artista Carles Bros que amb el nom “L’art de la teranyina” s’ha exposat en onze museus de diferents països des de l’any 2005. Bros ha complementat el mural amb l’escultura “Onada de llevant” instal·lada al mirador de l‘illot del Castellar, en la qual s’hi ha gravat la frase: “Al nostre peix i als nostres pescadors”.

Protecció del port contra els temporals

Mural marítim
Dic exterior del port de Llançà pintat per Carles Bros

Amb l’objectiu de donar major recer i incrementar les condicions generals de protecció, l’any 2011 es va construir el dic exterior exempt del port de Llançà, una obra que es va desenvolupar amb criteris de màxim respecte pel medi ambient  i va suposar una inversió de 4 MEUR a càrrec de Ports de la Generalitat.

El dic exterior evita que l’onatge depassi les instal·lacions portuàries, per tal  que les activitats pesquera i nàutica es puguin desenvolupar amb normalitat i sense afectacions causades pels temporals.

La infraestructura, ubicada en línia paral·lela al dic de recer, està formada per quatre calaixos de formigó que en conjunt donen una longitud al dic de 116,45 metres. Així mateix, la distància entre el dic de recer i el dic exterior exempt és d’uns 120 metres.

Antecedents

El port de Llançà patia una sèrie de problemes operatius per l’acció de les llevantades que impedien el funcionament eficaç de la instal·lació. Aquesta problemàtica va portar l’Administració catalana a buscar diverses solucions que aportessin la funcionalitat i el grau de protecció que requeria la instal·lació portuària.

Un cop analitzada la problemàtica derivada dels temporals i després de realitzar diversos estudis, sondejos i campanyes geofísiques i de caracterització ambiental de l’àrea d’actuació, es va decidir que la solució més viable per tal d’evitar l’acció dels temporals i reduir l’impacte visual era la construcció d’un nou dic exterior.