Sabies que… l’esport del futur es juga assegut?

E-Sports

Ciberatletes competint davant un bon nombre d'espectadors

E-Sports, competicions nacionals i internacionals amb la participació de joves ciberatletes

E-Sports
Ciberatletes competint davant un bon nombre d’espectadors

Un nou fenomen mundial i una nova raça d’esportistes estan envaint l’espai i la glòria que semblava reservada a esportistes com Messi, Cristiano Ronaldo, els germans Gassol o Rafa Nadal. Estem parlant dels E-Sports i les seves estrelles, anomenades ciberatletes, més conegudes pel seu àlies que pel seu nom real: Fatal1ty, Ocelote o HugryBox..

Qui sap si arribarà un dia on l’esport tal com el coneixíem fins ara serà cosa del passat, històries per recordar a les biblioteques i les hemeroteques. Potser ja no haurà gespa, ni porteries, ni bàsquets, ni pilotes… almenys físicament parlant.

Imaginem per un moment un món on l’esport es practiqui asseguts davant d’un ordinador i on les botes de futbol o les raquetes de tenis, siguin substituïdes per un teclat o un ‘joystick’. Doncs no cal imaginar-lo, els E-Sports ja són aquí des de fa un temps. De fet, la primera competició va tenir lloc l’any 1981!

Què són els E-Sports?

Són competicions d’àmbit nacional o internacional amb importants premis en metàl·lic que poden superar el milió de dòlars. Diversos jugadors/es competeixen per aconseguir la victòria o la màxima puntuació jugant a un joc determinat com per exemple Starcraft, Halo, FIFA, DOTA, League of Legends, entre molts altres jocs. Hi trobem competicions de jocs de diferents categories, no només esportius.

Les competicions poden ser per equips, on els equips pertanyen a un club i disposen del seu entrenador i també competicions a nivell individual. Les competicions es retransmeten a temps real (via “streaming”), televisió (en alguns països) i com qualsevol altre esport de masses, també en directe a estadis i pavellons. És un món totalment professionalitzat amb marques patrocinadores i tot.

Els/les ciberatletes

Són joves com tu o com jo que deuen haver sentit milers de vegades com la seva mare els deia allò tan típic de “ja està bé de tanta maquineta… a sopar!” i, probablement, hauran patit el segrest de l’ordinador o la consola com a càstig.

Nois i noies que han fet de la seva afició, molt més que un estil de vida, la seva afició ha esdevingut la seva professió. El grau de professionalitat és tan alt que, en molts casos, els/les jugadors/es tenen el seu propi representant.

De la mateixa manera que no tothom arriba al Barça o a l’Espanyol, no és fàcil arribar a ser una estrella dels E-Sports; però si aquesta és la teva afició i et consideres un crack, per què no provar-ho?

Això sí, has de saber que la mitjana de vida d’aquesta professió és de 10 anys. Més o menys, als 27 anys us consideraran vells o velles. I és que, com a qualsevol altre esport, l’edat no perdona…

Els “E-espectadors”

No pensis que els/les seguidors/es dels esports electrònics són 4 friquis mal comptats sense res més a fer. Són milions de persones arreu del món que, a banda de seguir les competicions per ordinador o televisió, son capaços d’omplir de gom a gom els estadis i altres instal·lacions esportives, seguint la competició amb la mateixa passió que podem seguir els esports tradicionals. I és que veure les partides pot ser tan divertit com jugar-les. En algunes competicions, els “E-espectadors” poden interactuar durant la competició i aconseguir premis seguint les partides en directe.

En aquests moments l’audiència global abasta 170 països i 15 milions d’espectadors i va en augment. Els “E-espectadors” són la culminació de tots i totes aquelles que, cap als anys 80, s’agrupaven en els salons recreatius o els bars, darrera algun/na jugador/a, per gaudir de les seves partides i els seus rècords.

Vull ser un ciberatleta

Vols ser un e-esportista però no saps com fer-ho, per on començar, com donar-te a conèixer, com fer-te un nom? La clau està en enregistrar o retransmetre via “streaming” les teves partides (“gameplays”) a Internet mitjançant diferents plataformes com Twitch, Unstream o els canals específics de Youtube. Hi ha milions d’usuaris/es seguint o retransmetent les partides. Internet, els jocs massius en línia i aquestes plataformes són la veritable pedrera de les futures estrelles dels E-Sports.

Per cert, us donem una notícia de rabiosa actualitat. Twitch, la plataforma per excel·lència per seguir i enregistrar partides ha pres una decisió que no t’agradarà gens com a fan dels E-Sports. La plataforma eliminarà el so de tots els vídeos on s’escolti música protegida per drets d’autor. Com ha passat en altres casos, caldrà veure si la reacció i la pressió de les xarxes socials, poden fer tirar enrere aquesta decisió.

Competicions i lligues a dojo

Per tothom que estigui interessat en els E-Sports, tant si és des del vessant de jugador com d’espectador, apuntem a continuació algunes de les lligues més rellevants (tot i que n’hi ha moltes més!):

Electronic Sports League (ESL), Cyberathlete Professional League (CPL), Electronic Sports World Cup (ESWC), Major League Gaming (MLG), World eSports Championship Games (WECG), Evolution Championship Series (EVO), World Cyber Games (els jocs olímpics dels videojocs), Liga de Videojuegos Profesional (LVP).

I tu? Ets ciberatleta o E-espectador? Quina és la teva competició preferida? Entra a la nostra pàgina de Facebook i explica’ns-ho.