Mes de paraules

S’acaben les quarantenes a les escoles a partir de demà dimecres

Els departaments d’Educació i Salut proposen la flexibilització de la gestió de casos COVID a l’entorn escolar a partir d’aquest dimecres 23 de febrer

A efectes pràctics, el protocol de gestió de casos Covid quedarà aquest dimecres sense efecte -ja no s’identificaran contactes estrets ni s’indicaran quarantenes- i només se seguirà aplicant als centres d’educació especial. De la mateixa manera, únicament els centres d’educació especial seguiran utilitzant el Traçacovid. Per a la resta, demà dimarts serà el darrer dia d’actualització de casos en aquest aplicatiu.

Els centres escolars i les famílies no hauran de comunicar si el motiu de l’absència a classe de l’alumnat és degut a la COVID. Per la mateixa raó es deixaran d’emetre les prescripcions de tests d’antígens per al professorat. Només es mantindran els tests finançats a l’alumnat d’educació especial que hagi estat contacte estret.

Aquestes directrius segueixen les recomanacions de la Comisión de Salud Pública del Ministerio de Sanidad: “únicamente se realizará la identificación de contactos estrechos en aquellos ámbitos en los que la exposición se considere de alto riesgo por la presencia de personas con una mayor vulnerabilidad como centros sanitarios y residencias de mayores u otros centros socio-sanitarios”.

Els infants i joves han demostrat que no són, en termes generals, un grup de risc. Les mesures que romandran, de moment, són la mascareta als interiors, els grups de convivència estable i la necessitat de ventilar molt bé les aules, així com les mesures higièniques que van més enllà de la COVID.

També destacar que Salut Pública seguirà monitorant l’efecte de la COVID a les escoles i, si en algun moment cal prendre alguna mesura, es treballarà amb el centre afectat com en qualsevol altre entorn.

La finalització de les indicacions de quarantenes i de seguiment més estret de l’àmbit escolar també permetrà que els referents escolars (els RECO) puguin integrar-se plenament en les tasques habituals dels equips d’atenció primària.

Els departaments d’Educació i de Salut han enviat una carta als centres escolars i sanitaris, respectivament, informant de la finalització d’aquestes indicacions.