Mes de paraules

La sala de plens de Roses exhibirà les fotos dels presidents de la Generalitat des de 1931

Ajuntament de Roses
Els retrats dels quatre presidents de la Generalitat que hi ha actualment a la sala de plens de l'Ajuntament de Roses, paradoxalment, a sobre dels regidors del PP i C's, que van votar en contra

A les fotos dels presidents de la Generalitat que hi ha actualment s’afegiran les de Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas i, evidentment, la del 130è president, Carles Puigdemont

Ajuntament de Roses
Els retrats dels quatre presidents de la Generalitat que hi ha actualment a la sala de plens de l’Ajuntament de Roses, paradoxalment, a sobre dels regidors del PP i C’s, que van votar en contra

En el sisè punt del ple ordinari del mes de gener de l’Ajuntament de Roses, el portaveu d’ERC, Joan Plana, va presentar la moció per donar caràcter històric a l’exposició dels retrats dels presidents de la Generalitat a la sala de plens.
Una moció, que com sempre que tracta de Catalunya, va generar un debat intens entre els representants dels diferents polítics de Roses.
Actualment a la sala de plens de l’Ajuntament s’exposen els retrats de Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas. I la proposta d’ERC, a la que es va adherir CDC, feia referència a la col·locació de les fotos de Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas, és a dir, “dels presidents de la Generalitat contemporània dir, a partir del 1931”, i la del recentment investit, Carles Puigdemont.
Una moció que, segons Plana, “té una doble vessant, primer, dignificar figures històriques molt importants per aquest país com els presidents de la República, de l’Exili i de la restauració de la Generalitat l’any 77. I també una funció didàctica, ja que els escolars visiten la sala de plens, i poden servir els retrats com a fil conductor de la història d’aquest país”.

El regidor del PSC, Toni Fernández, en absència de la portaveu socialista, Olga Simarro, va dir que “nosaltres ens abstindrem, però simplement dir que tota pedagogia històrica té un component polític, i per tant, el que pengem aquí té un contingut polític, no ens hem d’enganyar”.

El portaveu del PP, Manel Escobar, va voler deixar clar que “no veiem la necessitat de posar més fotos que les que hi ha i la de l’actual honorable president Carles Puigdemont, tot i que no va jurar la Constitució, s’ha de respectar en la seva manera i forma”, per afegir que “si que li donaríem suport si reconeguessin que la democràcia i llibertat que tenim en aquest país, el meu país és Espanya, ens la va donar un senyor que es diu Juan Carlos I, i que el seu retrat hi era en aquesta sala, i es va treure. I penso que hauria d’estat el seu retrat i el del seu fill, Felip VI”.

José Manuel Álvarez es va mostrar molt desfavorable a la moció assenyalant que “el 25 de juliol de 2014 el senyor Jordi Pujol va reconèixer haver amagat diners públics a Hisenda, per la qual cosa se li va retirar la distinció de Molt Honorable”. Álvarez tampoc va considerar que el posar els retrats pugui tenir una finalitat didàctica, ja que els estudiants tindrien a Pujol com “aquell senyor que no pagava els diners, per tant el seu retrat no hauria d’estar penjar aquí, perquè es un defraudador d’Hisenda confés i això de didàctic no té res”.
I de Pujol, va passar Álvarez a Carles Puigdemont, afirmant que “una persona que no representa a la totalitat dels catalans quan va dir que els espanyols són uns invasors pot representar-nos aquí?, jo penso que no, i nosaltres no estem d’acord en que certs senyors siguin aquí amb el seu retrat”.

El portaveu d’Unió, José Antonio Valdera va afirmar que “no tenim cap inconvenient que es posin les fotografies dels presidents de la Generalitat, com tampoc tindríem cap si es posessin els retrats dels alcaldes de Roses de la transició democràtica o els presidents del govern espanyol, però el real Decret 2568 del 86 diu que en un lloc preferent de la sala de plens de l’Ajuntament s’ha de tenir el retrat del cap de l’Estat, en aquest cas, Felip VI. I si es compleix la normativa no tindríem cap inconvenient en que es posessin els retrats dels presidents de la Generalitat”.

Per la seva part el portaveu de CDC, Marc Danès, va corregir als seus companys de la corporació municipal assenyalant que “l’únic que s’està debatent és si quatre retrats que manquen de la Generalitat, Macià, Companys, Irla i Tarradellas s’han de penjar o no, i el nostre vot serà favorable, i no em de debatre res més perquè la moció diu això, i res més”.

El soci de govern de CDC, i portaveu de Gent del Poble, Francesc Giner, va confessar que “nosaltres teníem previst abstenir-nos, però després de les paraules que he escoltat i d’haver parlar tant lleugerament del senyor Puigdemont, ara votarem a favor”.

La moció es va aprovar amb els vots a favor d’ERC, CDC i Gent del Poble, l’abstenció del PSC i Unió, i els vots en contra del PP i C’s, per la qual cosa la sala de plens tindrà 9 retrats de presidents de la Generalitat, els quatre actuals, els quatre de la moció més el del 130è president, Carles Puigdemont.

MOCIÓ PER DONAR CARÀCTER HISTÒRIC A L’EXPOSICIÓ DELS RETRATS DELS PRESIDENTS DE LA GENERALITAT A LA SALA DE PLENS DE ROSES (Moció presentada per ERC i a la que es va adherir CDC)

Atès que l’Ajuntament de Roses exposa a la sala de plens retrats dels Presidents electes de la Generalitat recuperada, 1979 – 2012.

Atès que malgrat és obvia la impossibilitat d’exposar els 130 presidents que ha tingut la institució de la Generalitat fins als nostres dies, entenem que cal exposar la totalitat dels Presidents de la institució contemporània.

Atès que tant per un criteri de proximitat temporal, com per influència directa respecte a l’actual institució, com per mantenir la memòria històrica, l’opció més lògica és exposar els presidents de la Generalitat contemporània, a partir del 1931 actualitzats.

Atès que segons aquest criteri, falta exposar les imatges dels presidents que coincideixen amb les etapes de restabliment i resistència de la Generalitat, de defensa de la institució davant de les amenaces més serioses que mai ha hagut d’afrontar i de manteniment de la mateixa a l’exili, Francesc Macià, Lluís Company, Josep Irla i Josep Tarradellas.

Atès el ferm compromís que ha tingut sempre aquest ajuntament d’ençà de la recuperació de la democràcia, en el restabliment de la memòria i la dignitat històrica d’aquells que han lluitat per la llibertat i per les institucions d’autogovern d’aquest país. Compromís que al mes d’octubre va ser reafirmat per aquest ple en aprovar una moció en suport del restabliment de l’honor a la figura del president Lluís Companys.

Atès que arran del nomenament del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont i Casamajó, caldrà afegir un nou retrat, cosa que genera una oportunitat idònia per tal de tractar aquest tema.

Per tot això, es proposa al ple de Roses el següent acord:

PRIMER. Instar al govern de Roses a emprendre les accions pertinents per tal exposar els seus retrats de tots els Presidents haguts des de la restauració de la Generalitat l’abril de 1931.

SEGON. Com a conseqüència del primer punt, col·locar els retrats dels presidents Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas a més del que correspon al recentment elegit i investit President, el Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó.