Salut afegeix les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central a les que podrien iniciar el desconfinament gradual

Departament de Salut
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa

Aquestes regions es podrien afegir a partir del proper 18 de maig dilluns a les que ja ho van fer aquest passat dilluns: Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat avui en roda de premsa que demanarà al Govern espanyol que les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central siguin les properes en avançar en el procés de desconfinament per l’epidèmia de la COVID-19. D’aquesta manera, aquestes regions s’afegirien a partir del proper dilluns a les que ja ho van fer aquest dilluns: Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran.

La consellera ha reiterat que la proposta de fer un desconfinament gradual d’àmbit territorial a Catalunya del Govern de la Generalitat està basada en l’evidència disponible i ajustada en base a un seguit de factors principals, com són la capacitat assistencial de cada regió, els factors de risc epidemiològic –bàsicament, la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva-, la mobilitat i la capacitat de diagnòstic i de seguiment de casos, des d’aquesta setmana molt més impulsada amb la disposició de proves PRC a l’atenció primària.

Pel que fa a les altres 3 regions –la de Barcelona ciutat, la metropolitana nord i la metropolitana sud–, Vergés ha assegurat que es continua treballant per analitzar com evolucionarà en aquest procés. En aquest sentit, la titulat de Salut no ha descartat que es pugui presentar al govern espanyol una proposta concreta i adient per a aquestes tres regions, que potser no suggeriria un canvi de fase complet però sí parcial. Per a la consellera, totes tres tenen realitats territorials comunes però també diferents, fet pel qual s’estudiarien propostes “adaptades al màxim al territori”.

Per últim, la titular de Salut s’ha mostrat satisfeta de com s’ha iniciat el desconfinament gradual des de dilluns a les regions del Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Alt Pirineu-Aran. De fet, segons ha dit, la incidència acumulada està baixant arreu del país, però ha advertit que aquest procés serà llarg i no impermeable, en el sentit que “el que decidim ara no té perquè ser sempre així” i que sempre s’està obert a considerar, per exemple, àmbits de ruralitat.