Salut insisteix en la necessitat de teletreballar per evitar els contagis de Covid-19

Salut insisteix en el teletreball
La consellera Vergés i el Dr. Mendioroz ahir en roda de premsa

Fins ahir, més de 68.300 persones ja han estat vacunades contra la Covid-19 amb la primera dosi i es preveu que aquesta setmana s’hagi completat la vacunació a les residències

La consellera de Salut, Alba Vergés, va destacar ahir la necessitat de prioritzar el teletreball per norma general. “Tothom que pugui ha de teletreballar”, va dir la consellera. I ho va fer en el dia de tornada majoritari a la feina post vacances de Nadal i de l’activitat a les escoles.

Durant la seva compareixença per informar sobre la situació derivada de la Covid-19, Vergés va insistir amb contundència a recomanar el teletreball, “perquè és la millor manera de reduir la mobilitat i aquestes interaccions socials derivades dels desplaçaments per feina”.

Salut fa aquesta recomanació quan l’afectació de Covid-19 a Catalunya està per sobre dels 18.000 casos setmanals, amb l’Rt avui d’1,21 i quan el risc de rebrot és d’un índex de 546, dades que no es veien des del mes d’octubre. Una situació que Vergés va valorar com a “complicada pel que fa a contagis i també pel que suposa de sobrecàrrega assistencial dels professionals dels centres hospitalaris i de l’atenció primària”.

Ahir hi havia 2.383 persones ingressades per Covid als hospitals de Catalunya, 536 persones ateses amb ventilador, per Covid i no Covid, i 324 persones amb ventilació invasiva, dades que donen la mesura de la situació complicada de la pandèmia a Catalunya, cosa que obligas a no abaixar la guàrdia.

Quant a les xifres de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, la consellera Vergés va informar que fins al dia d’ahir ja s’han vacunat 68.306 persones amb la primera dosi. “Hem assolit un ritme de creuer en vacunacions, amb 10.000 dosis diàries i seguirem amb aquesta estratègia per poder completar la vacunació a les residències”.

En aquest sentit, Vergés va recordar que està previst que aquesta setmana es pugui acabar la vacunació a les residències (excepte a les classificades com a vermelles). Pel que fa a les properes fases de vacunació, la consellera ha dit que l’estratègia s’adaptarà als altres grups d’edat i col·lectius a qui es vacunarà, i que serà una estratègia que implicarà molt més la comunitat.

Sobre l’arribada de les primeres vacunes de Moderna, tot fa indicar que sigui al llarg d’aquesta setmana a Catalunya, però encara no hi ha data confirmada ni xifres d’unitats. Ara bé, Vergés va aclarir que les persones a qui se’ls administri la primera dosi de Pfizer BionTech rebran la segona dosi de la vacuna del mateix laboratori, i serà igual pel que fa als vacunats amb Moderna.

La taxa de rebuig a ser vacunat a disminuït

Per la seva banda, el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va posar l’èmfasi en l’evolució favorable que està experimentant l’acceptació de la vacunació, ja que ha disminuït la taxa de rebuig a ser vacunat. Actualment, se situa per sota del 5%, mentre que la setmana anterior era d’un 5,7%.

“Ens esperen dies complicats però tots hem de ser capaços de mantenir les mesures de protecció”, va dir Mendioroz, alhora que ha agraït i valorat l’esforç continu del conjunt de la ciutadania en la prevenció dels contagis. Finalment, ha volgut posar el focus en què “l’indicador que més ens ha de preocupar és no contagiar-nos”, perquè, més enllà de la xifra de persones que han de ser ateses a l’UCI, cada vegada s’estan confirmant més seqüeles de la Covid-19 en la salut dels afectats, que limitaran la seva qualitat de vida posterior.