Mes de paraules

Salut posa en marxa la campanya de vacunació antigripal

La grip va causar la seva temporada passada més de 195.000 dies de baixa laboral a Catalunya

Camppanya de vacunació antigirpalEl secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, acompanyat per la subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, van presentar la campanya de vacunació antigripal 2013-2014, que començarà a partir del 14 d’octubre als centres de vacunació.

La campanya 2013-2014

L’objectiu de la campanya és fonamentalment evitar les complicacions de la grip en les persones amb problemes crònics de salut, d’edat avançada o amb altres condicions que les fan especialment susceptibles als efectes de la malaltia.

També n’és un objectiu prioritari millorar la cobertura dels treballadors de la salut per un doble motiu: perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials a la població.

El Departament de Salut distribuirà 1.200.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris, i els quals han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Les vacunes estaran disponibles als centres de vacunació a partir del dia 14 d’octubre i la durada prevista de la campanya serà de 2 mesos. Cal tenir en compte que normalment l’activitat gripal comença al final de desembre o al principi de gener.

Els grups de risc per vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les quals hi ha les que pateixen determinades malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les persones internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida i totes les persones de més de 60 anys.

També s’ha de vacunar qui pot transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc, com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.

El personal dels serveis públics, essencial per a la població, s’ha de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.

La vacuna d’aquest any

L’OMS va publicar al mes de febrer, com cada any, les recomanacions per a la composició de la vacuna antigripal trivalent per a la corresponent temporada a l’hemisferi nord. En relació amb la vacuna trivalent estacional del 2012-2013, a la del 2013-2014 s’han produït dos canvis: en el component A(H3N2) i en el component B.

La vacuna antigripal trivalent recomanada per a la temporada gripal 2013-2014 a l’hemisferi nord (de novembre de 2013 a abril de 2014) inclou:

– Una soca anàloga a A/Califòrnia/7/2009 (H1N1) pdm09.

– Una soca A(H3N2) antigènicament anàloga al virus prototip propagat en cultiu cel·lular A/Victoria/361/2011 (H3N2).

– Una soca anàloga B/Massachusetts/2/2012 (llinatge Yamagata), que reemplaça la soca B/Wisconsin/1/2010.

Les soques A(H3N2) i B són diferents de les recomanades la temporada anterior sobre la base de les dades globals de vigilància de la grip, les característiques epidemiològiques i antigèniques, les respostes serològiques a les vacunes estacionals trivalents del 2012-2013 i la disponibilitat de soques candidates i reactius.

La vacunació antigripal anual està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques.

La grip, un problema important de salut pública

La grip continua sent un problema important de salut pública com a conseqüència de l’elevat nombre de casos que es produeixen cada any i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre els quals hi ha les persones d’edat avançada i les que tenen patologies cròniques. L’increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.

S’estima que la grip pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general, fins al 50% quant a les persones internades en institucions emmalalteix de grip cada any, i aproximadament el 25% dels processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.

L’activitat gripal de la temporada 2012-2013 a Catalunya va ser elevada, amb una onada epidèmica que va durar 8 setmanes i una incidència màxima de 414 casos/100.00 habitants a mitjan febrer de 2013. Es va associar a una circulació predominant del virus de la grip B, i va ser una temporada tardana en relació amb les epidèmies estacionals de grip prèvies.

A Catalunya es van notificar a la xarxa d’hospitals sentinella 145 casos greus confirmats amb infecció pel virus de la grip. Un 63% eren homes i el rang d’edat dels casos va de 0 a 90 anys. Un 94% presentaven algun factor de risc i el 88% constaven com a no vacunats.

El nivell de cobertura vacunal registrat a les històries clíniques d’atenció primària que es va assolir la temporada passada entre les persones de més de 65 anys va ser del 62%.

Augmenten les baixes laborals per grip, però duren menys temps

La incidència de la grip en les baixes laborals ha experimentat un increment sostingut durant les tres últimes temporades.

Les baixes per grip a Catalunya durant la temporada 2012-2013 han representat un 7% de les baixes totals (incapacitats temporals). Aquest percentatge és significativament superior al de les dues temporades precedents (2010-2011 i 2011-2012), i fins i tot dues dècimes per sobre del percentatge registrat durant la temporada 2009-2010, marcada per la pandèmia de grip A.

La tendència ascendent les últimes tres temporades es fa palesa en la incidència acumulada per cada 100 treballadors afiliats al sistema de salut, que passa del 0,98% al 1,24% (la temporada 2009-2010 va ser de l‘1,54%).

Pel que fa a la durada mitjana de les baixes laborals, la temporada 2009-2010 van representar una punta de 7 dies, marcats per les recomanacions generals per fer front a l’epidèmia de grip A, que ha quedat estabilitzada en 5,4 dies les dues darreres temporades.

També s’ha observat que les incapacitats temporals per grip representen cada temporada un percentatge superior al de les baixes globals en les franges d’edat per sobre dels 35 anys.

Quant a la durada de les baixes laborals per grip, cal remarcar que són significativament més llargues per a les franges d’edats més avançades. Els joves tendeixen a fer més baixes, però són més breus. Alhora, les persones de més edat fan menys baixes per grip, però duren més dies.

Algunes característiques de la grip

Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. El procés té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Com que es tracta d’una malaltia vírica no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen problemes crònics de salut poden requerir hospitalització en cas de contraure-la.

La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.

Cal recordar que aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva i, per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents que no hi estan relacionats.

El Canal Grip

Aquest any s’ha fet un esforç comunicatiu important i s’ha dissenyat i s’ha posat en marxa una pàgina web temàtica, dins del Canal Salut, dedicada a la grip i la seva prevenció.

El Canal Grip aplega videocàpsules i altres materials d’informació i educació per a la salut adreçats a la població. En aquest sentit, en el Canal durant la tardor són molt rellevants els missatges sobre la vacunació de la grip i, quan comença la temporada gripal, cap al final de l’any o al començament del següent, són més importants els missatges sobre les mesures higièniques i els que parlen sobre com cal cuidar-se durant la grip i com s’han d’utilitzar correctament els serveis sanitaris.

Així mateix, cada setmana al Canal Grip s’actualitza la informació epidemiològica sobre la incidència de la malaltia gripal i la seva repercussió sobre l’activitat assistencial.

D’altra banda, els professionals sanitaris disposen d’un apartat amb la documentació tècnica i enllaços relacionats.

Més informació a: