Programa Reallotgem

Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat

Els Amics dels Museus Dalí programen de manera gratuïta la projecció de la trilogia dels documentals Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat 

El 23 de gener de 2022 farà trenta-tres anys de la mort de Salvador Dalí. Els Amics dels Museus Dalí commemoraran aquesta data amb una marató dels documentals de la trilogia Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat dirigits per David Pujol i realitzats per DocDoc, amb la producció de la Fundació Gala – Salvador Dalí, que col·labora en l’esdeveniment.

La projecció és farà a la sala principal dels Cinemes Las Vegas de Figueres, el dissabte 22 de gener, en una sessió que començarà a les 4 de la tarda i en què es projectaran les tres produccions ordenades cronològicament, Diaris de Joventut (1904-1929), La vida secreta de Portlligat (1929-1982) i El refugi de la dona visible (1982-1989). 
Salvador Dalí, a la recerca de la immortalitat és, fins avui, el retrat més exhaustiu de la seva vida i obra en format audiovisual.

L’accés a aquesta marató de documentals serà gratuïta per al públic prèvia reserva a la web amicsmuseusdali.com. Serà la primera vegada que la trilogia es projecta ordenada cronològicament en una pantalla de cinema de grans dimensions en una sala equipada amb una sonorització digital de darrera generació.

Aquesta activitat també compta amb la col·laboració del Cinema Las Vegas, de Comerç Figueres Associació i de la distribuïdora Versión Digital, encarregada de portar aquesta  trilogia documental a més de 30 països des de la estrena a 2018, inclosos Rússia, Xina, Estats Units i Itàlia.

És gratuïta per a tot el públic prèvia reserva a través d’aquest formulari. Aforament limitat. Està subjecta a les mesures Covid actives en el moment de la seva celebració.

Un viatge que comença a Figueres l’any 1904
 
Aquesta trilogia és un viatge a la seva trajectòria i vida partint de la infància a Figueres, la seva ciutat natal, els seus estudis a la Residencia de Estudiantes de Madrid on coneix Federico García Lorca i Luis Buñuel, l’estància a París que li permet establir contacte amb artistes com Joan Miró, Pablo Picasso o els components del grup surrealista, el seu descobriment d’Amèrica i el retorn al seu etern paisatge de Portlligat. Té un lloc preeminent l’encontre amb Gala, qui l’acompanyarà tota la vida, una dona que identifica el seu talent, comprèn les seves obsessions i misteris, i qui li facilita l’entorn propici per dedicar-se exclusivament a crear per esdevenir un artista de fama internacional.
 
Diaris de Joventut. 1904-1929. Abraça des del naixement de Salvador Dalí, l’any 1904, fins al 1929, any crucial en què ingressa en el moviment surrealista. Figueres, Barcelona, Madrid i París esdevenen les geografies del jove Dalí i seran les escenografies de la gestació del geni.
 
La vida secreta de Salvador Dalí. 1929-1982. Comença el 1929 any en què Dalí coneix Gala i amb ella inicia la construcció de la casa de Portlligat, l’única residència i taller estables de l’artista. Aquest documental evidencia la forta vinculació del pintor amb el paisatge de Cadaqués, Portlligat i el cap de Creus, un paisatge del qual s’amara, que el condiciona i determina. I alhora explica les relacions amb el pare i la germana i primera model, Anna Maria.
 
El refugi de la dona visible 1982-1989. Tanca la trilogia amb el relat de fets poc coneguts sobre la darrera etapa a la vida d’un Dalí en declivi físic i abatut per la pèrdua de la seva dona Gala i la proximitat de la mort. Reclòs al castell de Púbol que uns anys enrere va regalar a Gala, un Dalí feble ho dona tot per perdut. Només una persona, Antoni Pitxot, artista i amic de tota confiança li dona la clau per assolir la immortalitat tan anhelada: tornar a pintar. La pintura tornarà a ser la seva gran obsessió.
 
Aquests tres documentals compten amb documents audiovisuals i fotogràfics provinents de fons com la Biblioteca Fages de Climent, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà, l’Arxiu Municipal de Figueres, el Museu de l’Empordà, el Museu del Joguet o el CRDI Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona. D’entre els fons particulars consultats, nombrosos són de Figueres i Cadaqués, com també d’arxius internacionals: Centre Pompidou de París, Residencia de Estudiantes de Madrid, BBC, INA o Sherman Grinberg Film Library.
 
Alguns d’aquests documentals han rebut el reconeixement internacional tant en forma de guardons com de projeccions en encontres culturals. Els guardons recollits són el Premi a Millor Documental i a Millor Pel·lícula al Festival Arte Non Stop de l’Argentina l’any 2017, el Premi d’Or en la categoria de llargmetratges de museus que atorga Avicom F@IMP (Comitè Internacional per l’audiovisual i les tecnologies de la imatge, secció audiovisual de l’Icom) els anys 2017 i 2020: i al Millor Llargmetratge que concedeix el Fine Arts Film Festival (FAFF) celebrat a Califòrnia el 2018.
 
Els documentals d’aquesta trilogia han estat projectats al Festival Artecinema de Nàpols, al Museu Fabergé de Sant Petersburg (Rússia) i a la dissetena edició de The Best in Heritage, un esdeveniment que se celebra cada any a Dubrovnik, Croàcia, amb l’objectiu d’identificar i difondre els millors projectes museològics a escala mundial.
 
Aquests materials audiovisuals serveixen per apropar Salvador Dalí i el seu entorn amb una mirada contemporània, com un trencaclosques que s’ha de construir peça a peça. Endinsen l’espectador en l’univers particular de l’artista i de l’home, a les geografies que configuren la seva cosmogonia, als elements que el faran immortal.