Fira de la Rosa de Roses

Sancions consensuades per corregir comportaments inadequats durant el Carnaval de Roses

Subvencions associacions de Roses
Reunió entre Ajuntament i associacions culturals / Foto. arxiu

L’Ajuntament de Roses i les colles del carnaval consensuen mesures per millorar la festa de Carnestoltes de la Vila

Carnaval de Roses
Moment de la reunió entre representants de l’Ajuntament de Roses, la Policia Local i les colles de carnaval

El primer punt que es va posar sobre la taula en la reunió celebrada ahir entre l’Ajuntament de Roses, la Policia Local i els representants de les colles de carnaval va ser el ‘macrobotellón’ que va significar la parada de les carrosses al port pesquer després de la desfilada de divendres.
Menors d’edat, joves i grans beuen, en molts de casos, sense mesura, fins a quantificar prop de trenta intoxicacions per abús de l’alcohol i un coma etílic. Per la qual cosa, l’alcaldessa de Roses, com ja ho ha dit en altres ocasions, va assenyalar als assistents que “tenim un problema, un problema de societat, de caps de setmana, de festa major i de carnaval. No un problema que hagi sorgit o sigui exclusivament del carnaval”.

Un abús de l’alcohol per part de la societat, i sobretot entre els més joves “que l’Ajuntament de Roses ho va admetre ara fa tres anys. Ningú més ho ha fet”, va destacar Mindan.
I aquest hàbit es complementa, al port pesquer durant el Carnaval de Roses, amb la ingestió d’altres substàncies estupefaents, que al cap i la fi provoquen problemes de convivència i d’inseguretat per a la integritat física de les persones, com així va passar aquest any, entre els participants del carnaval amb altres persones que no són, precisament, partícips de la festa.
I per tot això, l’Ajuntament de Roses va plantejar a les colles deixar d’anar les carrosses al port pesquer després de la desfilada de divendres. Una proposta que vol el consens de tots el representants de les comparses, els quals hauran de donar el seu parer al mail que el departament de Festes i Carnaval els hi enviarà, per posteriorment prendre una decisió definitiva al respecte.

Sancions de no tenir de barraca, no obtenir subvenció o sortir l’últim a la desfilada

Tot seguit es va destacar que de totes les mesures, que es van indicar a la reunió prèvia al carnaval, la majoria de les carrosses no van complir cap, com “no aturar-se a les rotondes, no posar música fora de la desfilada o no baixar-se de les carrosses i passejar per la calçada, una acció que no ha comportat cap desgràcia fins al moment, ja que el fet de caminar o ballar fora de la desfilada és un risc molt gran de se atropellat per un cotxe”, va enumerar el regidor de Festes i Carnaval, Juan M. Fernández, Ferdy.
Unes normatives que es van consensuar entre tots i que després no es van complir, per la qual cosa el representant de la colla Bai de Feis, Sergi Cayuela, va assenyalar “que s’hauria de sancionar a les carrosses que no compleixin les normatives”, al que va respondre l’alcaldessa dient “tens raó, però enguany no podem sancionar perquè no us hem avisat i per sancionar a les que no es comporten s’ha d’avisar primer de les conseqüències que pot tenir no tenir un bon comportament”.

Així, es va acordar que l’any vinent hi haurà unes normes que s’hauran de complir i que el que no ho faci, per exemple, se’l prohibirà disposar d’una barraca per la festa major, de no gaudir de la subvenció o no de no tenir dret anar al sorteig de l’ordre de desfilada i sortirà l’última. “Ja decidirem alguna manera”, va subratllar Mindan “que la colla que no tingui un comportament correcte durant el carnaval no gaudeixi de les avantatges que poden tenir totes les colles”.

Control d’alcoholèmia als conductors de les carrosses

Un altre mesura que es portarà a terme durant el Carnaval de Roses l’any vinent, en previsió d’evitar una tragèdia, serà els controls d’alcoholèmia als conductors dels vehicles que arrossegen les carrosses, els quals, la majoria, sobrepassa la taxa límit establert pe la llei, “hem de fer una mica de pedagogia, perquè és un tema molt seriós”, va destacar el inspector de la Policia Local de Roses, Eduard Campà, per continuar dient que “no és un tema menor, la persona que condueix la carrossa ha de saber que si beu pot acabar detingut i el vehicle immobilitzat. I si això passa s’arruïna el carnaval, s’arruïna per la colla implicada i s’arruïna per la resta de les colles”, va concloure el caporal d’una Policia que en els darrers anys ha passat per alt moltíssimes sancions de trànsit durant la festa de disfresses de Roses.

Reunió sobre la Llei de l’Impost sobre Societats

Es va emplaçar als assistents per a una següent reunió, el dia 18 de març a les 20 hores, en la qual un advocat explicarà als representants de les colles del carnaval sobre la reforma de la Llei de l’Impost sobre Societats per veure si les colles hauran de deixar ser associacions culturals per no haver de fer declaracions trimestrals a hisenda, entre d’altres aspectes.