Sant Pere de Rodes celebra la 4a pujada a peu al conjunt monumental per rememorar els pelegrinatges a l’antiga abadia

Pujada al Monestir de Sant Pere de Rodes

Pujada al Monestir de Sant Pere de Rodes

L’activitat al conjunt monumental, que se celebra des del 2013, tindrà lloc aquest diumenge 1 de maig

Pujada al Monestir de Sant Pere de Rodes
Pujada al Monestir de Sant Pere de Rodes

El proper diumenge, 1 de maig, i per quart any consecutiu, el Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes celebra una pujada al monestir benedictí amb l’objectiu de rememorar els antics pelegrinatges s’hi feien fins l’any 1697 i donar a conèixer una de les celebracions més importants que es realitzava a l’antiga abadia.

La Pujada de Sant Pere de Rodes, sorgida l’any 2013 arran de la celebració de l’Any Sant a Sant Pere de Rodes, està organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura; l’Associació Via Pirena, dedicada a la recuperació, conservació i difusió dels béns culturals de l’Alt Empordà; el Parc Natural de Cap de Creus, i els ajuntaments dels municipis i pobles implicats. Compta també amb la col·laboració d’altres institucions, entitats, associacions locals i voluntaris del territori.

L’èxit de les anteriors edicions consolida aquesta activitat com una festa anual que reuneix la població de l’Empordà i dels amants d’aquesta zona al voltant del patrimoni cultural, fomentant així el seu ús social. Any rere any, hi han participat més de 400 caminants i, més d’un miler han visitat i gaudit de les activitats del monument enmig d’un ambient festiu.

El punt de partida de la pujada es realitzarà des dels nou pobles del Cap de Creus

Per participar a la IV Pujada de Sant Pere de Rodes cal inscriure’s prèviament a la pàgina web de l’associació Via Pirena (www.viapirena.org). Els punts de sortida són: Cadaqués, la Selva de Mar, el Port de la Selva, la Vall de Santa Creu, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. L’arribada i recepció dels participants tindrà lloc davant l’església de l’antic poble de Santa Creu, a les 11 hores.

Per facilitar l’accés al monument, enguany es posa a disposició dels visitants un servei gratuït d’autobús que farà de llançadora entre Vilajuïga i el Port de la Selva i que finalitzarà el seu recorregut a Cadaqués i Roses, passant pel monestir de Sant Pere de Rodes.

Com a preludi de la pujada, la nit del dissabte 30 d’abril, a les 22 hores, es projectarà un audiovisual sobre el monestir de Sant Pere de Rodes a la façana de l’església de Santa Maria de les Neus del Port de la Selva.

Programa d’activitats

Durant tot el matí l’accés al Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes és gratuït i es realitzaran diverses visites guiades gratuïtes als espais que conformen el conjunt monumental (monestir, església de Santa Helena, poble de Santa Creu i Castell de Sant Salvador):

–       Arribada dels participants a la plaça del poble de la Santa Creu de Rodes. De 10 a 12 hores

–       Visita guiada al poble de la Santa Creu i l’Església de Santa Helena (11h, 11.30 i 12.30 hores)

–       Visita guiada al castell de Sant Salvador (12 hores)

–       Visita guiada al monestir de Sant Pere de Rodes (11.30h, 12.30 i 13.30 hores)

–       Interpretació del paisatge des de Sant Salvador de Verdera (d’11.30 a 13.30 hores)

–       Ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Els Rossinyolets de Castelló d’Empúries a la plaça del monestir (12 hores)

D’altra banda, el restaurant de Sant Pere de Rodes oferirà un menú especial IV Pujada a Sant Pere de Rodes. Els pobles participants oferiran també tastos de productes locals i ofertes especials en restaurants.