La Schubertíada a Vilabertran arriba als 25 anys consolidant-se com un dels festivals catalans amb més prestigi i projecció internacional

Schubertíada de Vilabertran

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Tindrà lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran del 17 d’agost al 3 de setembre

Schubertíada de Vilabertran
Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Ahir es van donar a conèixer els concerts i conferències que tindran lloc aquest estiu al festival de la Schubertíada a Vilabertran 2017, que enguany arriba a la seva 25a edició. Han participat en la presentació el president de l’Associació Franz Schubert, Jordi Roch; el director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, Àlex Susanna; els membres del Quartet Casals, Vera Martínez-Mehner, Abel Tomàs Realp, Jonathan Brown i Arnau Tomàs Realp, i el coordinador de l’Associació Franz Schubert, Víctor Medem.

La Schubertíada, que tindrà lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà), concentra la programació, del 17 d’agost al 3 de setembre, en 17 concerts, entre els quals destaquen cinc recitals de lied i tres de piano, així com la integral dels Quartets de corda de Beethoven, que interpretarà el Quartet Casals en cinc concerts. Han passat 101 anys des que un quartet català no interpretava un dels cims del Romanticisme musical: la integral dels quartets de corda de Beethoven. Aquest cicle històric, que posteriorment es presentarà a les capitals mundials de la música, podrà ser escoltat per primera vegada a la Schubertíada 2017.

Del programa destaca també el concert de cloenda, matinal, en què el Cor de Cambra de la Diputació de Girona interpretarà la Missa alemanya de Schubert, tot connectant amb la missa que s’oficia habitualment a la Canònica de Santa Maria. Paral·lelament al programa central del Festival, hi haurà concerts familiars, cicles de conferències i, per segon consecutiu, un cicle de cinema a la Filmoteca de Catalunya del Departament de Cultura.

Durant 25 anys, la trajectòria del festival l’ha portat per un camí de creixement en número de concerts, en repercussió, en pressupost, en qualitat i en varietat de perfils de públic. Fins ara, la Schubertíada a Vilabertran, una entitat clau en la vida musical del país, ha gaudit de 107 compositors en un total de 227 concerts de la mà de 184 solistes i 39 conjunts diferents.

En aquests anys de trajectòria s’ha servit una programació que ha comptat amb grans músics, alguns dels quals han fet amb aquest festival els primers passos de les seves carreres. Brigitte Fasbaender va obrir la primera Schubertíada amb un jove Wolfram Rieger; Juliane Banse, Angelika Kirschlager amb Helmut Deutsch, Mojca Erdmann, el tenor Christoph Prégardien, el fidel Matthias Goerne; el Quartet Casals, i els pianistes Javier Perianes i Iván Martín, l’acompanyant Roger Vignoles així com les pianistes Khatia Buniatishvili, Elisabeth Leonskaia, Katia Michel, entre altres artistes.