Segon dia sense ànecs ni ‘vaquillas’

Carles Pàramo

Carles PàramoSempre he tingut el convenciment que els polítics no hi som per crear problemes sinó per resoldre’ls. Dit això, deixo clar que la meva abstenció en la segona votació de la moció destinada a suprimir les festes amb animals només s’explica en aquest sentit, intentar solucionar un problema. Evitar que la imatge de Roses continuï deteriorant-se.

Altrament, sabem que mantenir una celebració a contra corrent no porta enlloc. La societat és canviant, i el que durant generacions ha estat bé avui ha deixat de tenir sentit. Renovar-se o morir, aquesta és la qüestió. Si per una banda estem de dol perquè acabem de liquidar una part de la tradició, la pena no ens pot amagar el goig que fa la nostra festa major, renovada en els darrers vint anys amb les noves activitats, ara ja tradicions, que la fan lluir. Geganters, balls folklòrics i artillers i miquelets són un goig que aplega milers de persones gaudint de les cercaviles i exhibicions pels carrers de la vila.

Dit això, els promotors i partidaris de suprimir les festes amb animals ara tenen un repte; és responsabilitat seva que siguin substituïdes per altres activitats tan engrescadores com ho eren aquelles. Veurem què ens proposen, què faran.

“Gent del Poble ha defraudat molt gent”

Passem al debat de la moció. Espero que no s’enfadin a Gent del Poble (GdP) si els faig saber que han defraudat molta gent. Tot i que la seva actitud la sé sincera i coherent, els retrec que la por que ERC els passés a davant ha privat el poble de Roses del debat, i amb el resultat de la consulta, l’expressió lliure de la seva veu. Són sincers però han fallat estrepitosament. A favor seu, dir que varen saber acceptar la idea de passar, en el text de la moció, de la prohibició de les festes, en negatiu, a la proclamació de Roses vila respectuosa amb els animals, en positiu. També varen acceptar incloure l’agraïment als organitzadors i la legalitat de sempre en l’execució dels actes.

Als grups municipals asseguts als extrems, dreta i esquerra, de la mesa del ple, no els puc pas considerar sincers en absolut; uns i altres han utilitzat la qüestió com a estratègia política per captar vots. Uns han actuat per agradar als que senten els toros com a fet cultural de signe espanyol, i els altres, per agradar a la bossa de votants contraris a aquest tipus de festa. Uns i altres parteixen de la mateixa situació, mai se’ls ha vist fent res per a la societat més enllà que fer de regidors, cobrant alguns més de 1.400 euros al mes per estar asseguts a la taula cinc o sis hores al mes.

Reconèixer en Manel i l’Àngel. Han estat sincers. Rosincs de naixement, entenen les festes i han estat coherents. També estan a favor d’ànecs i vaquillas, però, n’estic segur, si haguessin estat en el govern, per responsabilitat, haurien optat per l’abstenció. Tampoc ells volen veure com es malmet la imatge de Roses. I el PSC, navegant entre dues aigües. I, a Convergència, agrair-los la llibertat de vot i permetre la coherència personal. I a l’alcaldessa, com tocava, assenyadament, a contracor, però posant el bé de Roses per damunt de tot. Gràcies.

“L’actitud dels animalistes ha estat impròpia d’una societat democràtica”

Els animalistes no ho reconeixeran mai, però la seva actitud ha estat impròpia d’una societat democràtica. Amenaçar explícitament de negar-se a acceptar un resultat de la consulta desfavorable no és tolerable. Més sabent que sempre s’ha actuat d’acord amb la llei. Estan més per vèncer que per convèncer. Sabien que això dels ànecs s’estava acabant, qüestió de temps, però ells volien una victòria, sotmetre i humiliar. Segurament es consideren moralment superiors, per sobre de la plebs. La campanya de l’estiu passat, de tan barroera, injusta i falsa, els desqualifica èticament. No hi ha proporció entre la satisfacció de les seves dèries personals i el mal social i econòmic generat contra Roses. Cap rosinc o rosinca, amb un mínim de respecte per Roses, se’n pot sentir satisfet, tant si és animalista com si no. Tampoc ningú es pot presentar donant-nos les gràcies, en tot cas hauria de demanar perdó pels danys col·laterals.

Superada la morbositat aixecada per la votació de la moció, la vida continua i ja som demà. I aviat farà un any de les eleccions. I cada vegada em sento més decebut amb els que es diuen portadors de la “nova política”. Sí, als dos extrems de la taula. Totes les seves mocions, de to narcisista, són de contingut vacu, destinades a canviar el món. Mai per ajudar Roses, la seva gent. No es presenten idees sostenibles i adequades pensant en o per a Roses, només expressions genèriques que tant serveixen a Roses com a Sant Vicenç dels Horts.

Amigues i amics, demà no hi haurà vaquillas, demà no hi haurà ànecs, però vull recordar que passaran coses molt més greus. La zona industrial continuarà segrestada per uns altres defensors i el projecte d’elBullifoundation continuarà suspès i, mentrestant, demà més de 1.500 persones s’aixecaran una dia més sense saber on anar a trobar feina.

Pot ser que aprovem una moció per fer primer una recollida de signatures per demanar que ens deixin obrir la zona industrial i després una altra per exigir una consulta popular, rosinca, sobre El Bulli. I que els responsables, democràticament, acceptin el resultat. Roses hi té dret, cap altre municipi de l’Empordà ha fet tant per protegir el paisatge del cap de Creus.

Carles Pàramo
1er Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Roses