S’enceta el ‘Març Poètic’ a Roses amb la inauguració de la exposició del poeta Joan Brossa

Escolteu aquest silenci
Detalls de la inauguració a Ca l'Anita de Roses de l'exposició 'Escolteu aquest silenci' de Joan Brossa

La sala cultural de Ca l’Anita va inaugurar dissabte ‘Escolteu aquest silenci’ exposició sobre l’obra polièdrica de Joan Brossa

Escolteu aquest silenci
Detalls de la inauguració a Ca l’Anita de Roses de l’exposició ‘Escolteu aquest silenci’ de Joan Brossa

La primera de les activitats que es va posar en marxa dins el programari del ‘Març Poètic’ de Roses va ser la inauguració de l’exposició de Joan Brossa sota el títol ‘Escolteu aquest silenci’. Tres paraules que el poeta ja va utilitzar al 1963 per titular un dels seus poemes.

‘Escolteu aquest silenci’ és segons la comissària de l’exposició i directora de la Fundació Joan Brossa, Glòria Bordons, “com una mena de càpsula de tot el que és en Brossa, és a dir, és petita però hi ha de tot”. Bordons va ser-hi dissabte a Roses per oferir una visita guiada minuciosa per tota l’obra exposada del poeta a Ca l’Anita.

Bordons va explicar que “per a en Brossa la poesia es allò que transforma la realitat, és a dir, que mitjançant la poesia podem canviar aquesta realitat, aquelles coses que no ens agraden o si més no fer un pas per a que canviïn, per això, la poesia per a Joan Brossa era realment una arma per lluitar, transformar i canviar les coses”.

Aquesta exposició itinerant  parteix de tres eixos temàtics: el compromís amb la societat, la màgia i la transformació; i la mirada reflexiva. I tots tres tenen la finalitat d’acostar-nos a l’obra i a la personalitat del poeta des de diferents punts de vista, a través de les vint-i-set peces originals de les que consta: 11 poemes visuals, 5 cartells, 9 poemes objecte, i instal·lació plena d’escarabats i 1 llibre bibliòfil en col·laboració amb PereJaume.

A banda d’aquestes peces, s’han reproduït disset poemes escrits del poeta amb la finalitat de donar el mateix valor a l’obra escrita que a la part visual. El conjunt s’acompanya amb uns marcs digitals (pantalles TFT petites) amb diferents materials audiovisuals d’interès: selecció de fotografies personals de Brossa, recull d’entrevistes, mostra d’alguns poemes urbans realitzats pel poeta, reproducció de Foc al càntir, una pel·lícula dirigida per Frederic Amat a partir d’un guió de Brossa i, finalment, accions o paròdies realitzades pel poeta en diferents moments de la seva vida. I fotografies de grans dimensions del poeta, preses en moments diferents del seu itinerari vital, ambienten i humanitzen l’espai.

‘Escolteu aquest silenci’ romandrà a Ca l’Anita fins el 2 d’abril i l’horari en què es pot veure l’exposició és el divendres a la tarda, de 17 a 20 h; i dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 hores i de 17 a 20 hores.