S’endegarà una campanya conjunta per promocionar l’Alt Empordà i la demarcació de Girona

Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Un moment de la reunió celebrada al Consell Comarcal de l'Alt Empordà / Foto: Tramuntana TV

Les administracions locals així com els empresaris turístics i comercials de l’Alt Empordà acorden desenvolupar aquesta campanya arran del perjudici econòmic i social que van patir en suspendre França l’aplicació del Tractat Schengen

Consell Comarcal de l'Alt Empordà
Un moment de la reunió celebrada al Consell Comarcal de l’Alt Empordà / Foto: Tramuntana TV

La seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va acollir ahir al matí una trobada per tractar les conseqüencies que va suposar la suspensió, el mes de novembre de l’any passat, de l’aplicació del Tractat Schengen que va portar a terme França per motius de seguretat davant les amenaces terroristes. Suspensió que va coincidir amb els atemptats de París del 13 de novembre. En aquesta trobada al Consell Comarcal, en la que van participar representants diferents administracions locals i associacions del món empresarial, turístic i comercial de l’Alt Empordà i Girona, es va redactar una sèrie d’acords entre els quals destaca “endegar una campanya de promoció conjunta, amb finançament públic i privat, per tal de promocionar els sectors comercial i turístic de l’Alt Empordà i del conjunt de la demarcació de Girona”.

Declaració sobre els efectes de la suspensió del Tractat de Schengen a la frontera francesa

El mes novembre del 2015 França va decidir suspendre l’aplicació del Tractat de Schengen amb motiu de la Cimera del Canvi Climàtic, que es va celebrar a París del 30 de novembre a l’11 de desembre. Aquest fet temporal, però, va coincidir amb els atemptats de París del 13 de novembre, circumstància que va suposar la declaració de l’estat d’emergència. La mesura s’havia de retirar el passat 26 de febrer, però es va decidir perllongar-la tres mesos.

Els assistents a la trobada d’ahir a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, representants diferents administracions locals i associacions del món empresarial, turístic i comercial de l’Alt Empordà i del conjunt de la demarcació de Girona, manifesten la seva comprensió pels motius que han portat el govern francès a l’adopció d’aquestes mesures extraordinàries, adreçades a garantir la seguretat davant les amenaces terroristes. Al mateix temps, però, expressen la seva preocupació pels efectes que l’anul·lació del dret al lliure pas de persones i de mercaderies per l’espai fronterer ha provocat a diferents sectors econòmics, des del transport de mercaderies cap a la resta d’Europa fins al comerç i el turisme de la nostra zona, a causa de les importants retencions produïdes de forma intermitent durant els darrers mesos a tota la zona duanera.

La prolongació en el temps d’aquests controls pot tenir conseqüències més greus a l’economia de les comarques gironines i del país, per la qual cosa agraïm a les autoritats franceses que darrerament s’hagi trobat una primera solució que garanteix una major fluïdesa en el transit de vehicles a la zona fronterera, arran del trasllat dels controls policials a la zona del Voló.

Entenent que la frontera és una xarnera que uneix les diferents comunitats que conviuen a Europa, i que mai més ha de ser una eina de divisió i encara menys d’enfrontament entre països, expressem la nostra vocació transfronterera, reflectida en una voluntat de col·laboració a ambdues bandes dels Pirineus, però inflexible davant la salvaguarda dels drets i de les llibertats  aconseguides en les darreres dècades a través dels diferents tractats que han configurat la nostra Unió Europea.

Per tot plegat, acordem:

– Manifestar la nostra solidaritat amb l’Estat francès davant les greus conseqüències que ha tingut l’amenaça terrorista en el seu territori.

– Agrair als governs francès, espanyol i català les gestions realitzades en el darrers dies que han permès un trasllat dels controls policials fronterers i poden minimitzar la problemàtica i que ja han donat fluïdesa al trànsit entre els dos països.

– Demanar que es mantingui aquesta mesura fins que deixi d’estar vigent l’estat d’emergència a França i la conseqüent supressió del Tractat de Schengen.

– Endegar una campanya de promoció conjunta, amb finançament públic i privat, per tal de promocionar els sectors comercial i turístic de l’Alt Empordà i del conjunt de la demarcació de Girona.

– Crear una comissió que periòdicament mantingui contacte per al seguiment de l’activitat econòmica del territori, basada en el sector turístic i comercial.

– Fer arribar la present declaració als governs dels estats francès i espanyol i al govern de la Generalitat de Catalunya.