Sense càstig no hi ha lliçó

Sergio Cayuela

Sergio CayuelaL’any 2008 es constitueix l’Associació cultural Bai de Feis i neix la colla de Carnestoltes del mateix nom, i durant tots aquests anys he assistit, com a cap de colla, a totes la reunions en les quals hem estat convocats per part de l’Ajuntament.

Reunions, que una darrera l’altra eren el mateix, la forma i el contingut no tenien cap variació, gens.

Quan vaig assistir a la meva primera reunió com a cap de colla, l’any2008, que va ser la prèvia al Carnaval del mateix any, es va debatre, davant la presència de l’alcaldessa, el regidor de Festes, i els agents de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, temes de conducta i de seguretat. A més, es van establir les normes a seguir per totes les colles durant la celebració del carnaval.

També es va mencionar, com en les posteriors reunions a les que he assistit, que hi hauria sancions i càstigs per les colles i persones que no complissin les normes.
Però, a la reunió posterior a la finalització del Carnaval d’aquell any per fer una valoració del mateix, es va posar sobre la taula tota mena d’incidents, baralles en diferents llocs del poble (al port, a la plaça Frederic Rahola, al pavelló…), el servei del CAP saturat a causa de molts joves borratxos, colles que no complien les normes pactades, a més d’altres actes d’incivisme.

I davant de tot això, la meva sorpresa va ser que des de l’Ajuntament no es va aplicar cap sanció ni càstig als responsables. “Bé, vaig pensar, hauran pres nota i per a l’any següent si que posaran sancions…”
I va arribar el 2009, el 2010, el 2011, el 2012, el 2013, el 2014… I res.
I al 2015, a la reunió prèvia de la celebració del Carnaval, torna a revifar els temes de conducta, de seguretat i de seguir unes normes.
I, després del Carnestoltes, nova reunió per fer una valoració. Trobada en la que l’alcaldessa i el regidor de Festes es van mostrar molt emprenyats perquè van considerar que el Carnaval, em refereixo al de l’any passat, va ser un dels pitjors de la història per culpa de la mala imatge que es va donar, sobretot el divendres quan les carrosses hi eren al port, per culpa de baralles amb els guàrdies jurats (amb costelles trencades i d’altres lesions greus), altercats amb els mossos d’Esquadra (mes d’un va acabar per terra), ambulàncies atenent a menors amb comes etílics, agressions sexuals, colles que durant el Carnaval semblava que les normes no anaven amb elles, etc, etc…

I, un any mes, vaig fer la mateixa pregunta tant a l’alcaldessa i al regidor com a la Policia Local, “per què no es sanciona i castiga als responsables si saben qui són?”
La resposta va ser que cap colla es lliuraria de ser sancionada, que totes mereixien el seu càstig, per tant, com no havia passat gens greu ninguna seria castigada. Resposta al que vaig contestar “que no havia passat gens greu, però quan passi després tot seran lamentacions.”
Els representants de l’Ajuntament van preguntar, doncs, perquè els cap de colla, els responsables de la carrosses, no feien cas de tot el que es deia a les reunions abans del carnestoltes sobre comportaments i normes?
Questió que va tenir una resposta senzilla i, a la vegada, contundent “perquè si les incompleixes no passa res”.

I aquest any ha estat pitjor, cap reunió convocada per abans de la festa de Carnestoltes, i només, arran de la campanya endegada a internet per Mario Terron, per recollir signatures per tal d’evitat el tancament del port, va fer reaccionar a l’Ajuntament i convocar una reunió d’urgència per tractar el tema.

I el dia de la reunió, en el mateix escenari i amb els mateixos protagonistes de tots els anys, i després d’una votació, mitjançant unes paperetes, va guanyar per majoria el si a obrir el port a les carrosses.
Una decisió dels cap de colla que va fer que l’Ajuntament tirés enrere i decidís obrir el port el divendres de Carnaval posant un hora límit, les 3 de la matinada.
Alguns representants de les colles, en aquesta darrera reunió, van parlar de sancionar a les colles pel seu mal comportament.
La resposta, en aquesta ocasió, va ser la creació d’un consell de Carnaval, després de la celebració del Carnestoltes d’enguany.
És a dir, que l’any passat tot i la dolenta conducta de les carrosses, (“perquè cap es lliura de ser sancionada”) i les baralles, no va passar gens greu i, per això, no cal sancionar a ningú. Però continuo pensant que SENSE CÀSTIG, NO HI HA LLIÇÓ. I una lliçó sempre serà millor, sempre, que una lamentació.
Sergio Cayuela Chías
Cap de la colla Bai de Feis