“S’ha de negociar per arribar a un acord entre els detractors i el partidaris de elBulli Foundation”

Debat elBulli Foundation al Teatre de Roses
Un moment del debat sobre elBulli Foundation al Teatre de Roses

Roses va acollir el primer debat públic que va posar cara a cara als partidaris i opositors a la construcció de elBulli Foundation a Cala Montjoi

Debat elBulli Foundation al Teatre de Roses
Un moment del debat sobre elBulli Foundation al Teatre de Roses

Moderat per la periodista Marta Gibert el teatre de Roses va ser l’escenari del primer debat públic, organitzat per Gent del Poble, entre els detractors i partidaris de la construcció del projecte de Ferran Adrià, elBulli Foundation, a Cala Montjoi. El periodista Salvador García-Arbós, el rosinc Thomas Spieker i el biòleg i primer director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal, van exposar el seus arguments a favor del projecte davant del responsable de Medi Ambient de Gent de Poble i cofundador del projecte NINAM, Albert López, l’ambientòloga i membre de la IAEDEN, Marta Ball-llosera, i l’advocat especialista en Medi Ambient i Urbanisme, Eduard de Ribot, que van explicar perquè estan en contra.

Dos dels tertulians, García-Arbós i López, més que exposar els seus arguments a favor i en contra del projecte, van incidir durant tot el debat, que “l’important és negociar, escoltar a les dues parts i arribar a punts d’acord i de consens. I també poder donar la veu a la gent del territori a través d’una consulta”, van coincidir també aquests dos ponents

A trets generals, els partidaris de elBulli Foundation van argumentar, en paraules de Jordi Sargatal que “pot millorar moltíssim la conservació en el Cap de Creus. Allà on es vol fer no fa malbé el paisatge, al contrari, el pot millorar, i per contagi pot millorar la resta de Cala Montjoi, que li convé que es millori, ja que no està prou bé ordenada. Pot situar al Cap de Creus en el mapa del món i perquè Dalí i elBulli pot donar molt de valor al Parc Natural”.

I els contraris a la ubicació del projecte al Parc Natural van incidir en la vulneració de les lleis si es fes i l’impacte ambiental que tindria sobre el Parc Natural, “és un projecte fora de llei, manifestament il·legal, vulnera les lleis de protecció del Cap de Creus, la d’espais naturals, la d’urbanisme i la de costes, és un projecte fora de lloc, es vol fer a Cala Montjoi, en uns terrenys considerats com Paratge Natural d’Interés Nacional, de zona d’especial protecció de les aus, per tant, de màxima protecció, i fora d’escala, perquè és inadmissible construir 4.000 m2 nous”, va enumerar Eduard de Ribot.

L’ambientòloga de la IAEDEN, Marta Ball-llosera, va insistir durant el debat que el centre de creació “es pot fer on estava el restaurant, com està previst, i la part museística fer-la a Roses, serà bo per a tothom”.

Al final de la intervenció dels ponents es va donar un torn de paraula a la vuitantena d’assistents al teatre de Roses.