Mes de paraules

S’ha de tornar a dragar la bocana de Santa Margarida tres anys després de l’última vegada

Dragatge de la bocana de Santa Margarida
Maquinària dipositant la sorra extreta de la bocana a la platja de Santa Margarida

El dragatge es fa necessari un altre cop per l’acumulació de sorra provocat des de la construcció de les bocanes d’Empuriabrava i  Santa Margarida, que impedeixen la circulació lliure de sorra que transporta les corrents marines

Dragatge de la bocana de Santa Margarida
Maquinària dipositant a la platja de Santa Margarida la sorra extreta de la bocana

El passat dimecres Ports de la Generalitat va iniciar els treballs de dragatge de la bocana de Santa Margarida, consistents en l’extracció de la sorra acumulada, que permetrà recuperar la fondària òptima per a la navegació en aquest espai.

Uns treballs de dragatge que es feien necessaris degut a que hi ha vaixells, que depenen del seu calat, poden quedar enganxats a causa de la poca fondària de la bocana a causa de l’acumulació de sorra.

Aquesta bocana es va dragar, recordem, al 2014, doncs, com és què s’acumula tanta sorra i és fa necessari el seu dragatge tan sols tres anys després?

La resposta està en les gran corrent marines que s’originen a la punta del Cap de Creus. Això, fa que la sorra basculi per la badia de Roses, entrant per l’Escala i acabant a Roses. Una circulació de lliure de sorra que, per tant, no s’acumulava en lloc “fins que es va fer la bocana de Santa Margarida i, anteriorment, la bocana d’Empuriabrava. Llavors es va tallar aquesta circulació, fent que la platja de la Rubina es gairebé quadrupliqui en quantitat de sorra, un fet constatable comparant les fotos aèries antigues i actuals. Al haver-hi aquest impediments artificials –les bocanes- no hi ha circulació de sorra, i aquesta és queda entre el tram de la bocana d’Empuriabrava fins la de Santa Margarida”, ha explicat el regidor d’Urbanisme de Medi Ambient, Carles Pàramo, fent una anàlisi sobre el perquè s’ha dragar la bocana cada 3 anys.

Les bocanes es van fer com a protecció de la tramuntana i, segons Pàramo, “la d’Empuriabrava surt molt cap a dins del mar, a diferència de la Santa Margarida, que és més curta i, per aquest motiu, s’emplena de sorra, i cada 2 o 3 anys l’hem de buidar d’aquesta sorra, que si no hi hagués les bocanes hi seria emplenant totes les platges de Roses, la de Santa Margarida, la del Salatar, la del Rastrell, la Nova i la de la Punta”.

I precisament, , en una segona fase, d’aquests treballs de dragatge, un cop extreta tota la sorra de la bocana, aquesta serà transportada a les platges Nova i del Rastrell per a la seva regeneració.
És a dir, el que l’home impedeix fer al mar de manera natural,  ho da fer ell després, de forma artificial.

Aquesta fase de trasllat de la sorra obtinguda es realitzarà en horari de vespres-nits per evitar que els camions que la transporten ocasionin problemes de circulació a la vila, així com les tasques d’estesa de la mateixa, que també es realitzaran en aquesta franja horària per evitar que els treballs interfereixin amb els usuaris de la platja.