Suquet de peix de Rose

Si torna el Carnaval de Roses després d’un sense celebrar-se també ho havia de fer la Revista

Carnaval de Roses 2022
L'alcalde de Roses i el regidor de Cultura i Festes amb la Revista del Carnaval

Official Dealer Gas Monkey GarageLa Revista de Carnaval de Roses torna amb les imatges de l’última edició celebrada de la festa, la de l’any 2020

A pocs dies de la recuperació del Carnaval a Roses, l’alcalde de Roses, Joan Plana, i el regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, han presentat avui la revista que l’Ajuntament edita i distribueix entre la ciutadania amb l’arribada de cada nova edició de la  festa.

Una publicació que “esperem poder dir que sigui la primera Revista del Carnaval de Roses post pandèmica, la qual conté un recull de fotografies de l’últim Carnaval pre-pandèmia del fotògraf Àngel Reynal, realitzades durant l’edició de l’any 2020”, ha destacat Ibáñez.

Recordem que el fotògraf Àngel Reynal va prendre el relleu de Robin Townsend com a fotògraf del Carnaval de Roses, immortalitzant amb la seva càmera les passades, actes i festes del Carnaval 2020. Un intens treball que anualment es diposita a l’Ajuntament, des d’on, edició rere edició, es va ampliant el fons fotogràfic del carnaval rosinc per a la preservació d’aquest important testimoni gràfic.

D’altra banda, una tria de les prop de 3.500 imatges captades per Reynal l’any 2020, haurien d’haver il·lustrat la Revista de Carnaval 2021, en cas que el carnaval s’hagués celebrat. Els efectes de la pandèmia no ho van fer possible i l’any passat l’Ajuntament decidí, tot i l’anul·lació dels actes festius, editar una revista especial, amb el recull fotogràfic dels darrers 20 anys del carnaval rosinc. Ara, un any després, el departament de Festes de l’Ajuntament pot recuperar el treball fet l’any 2020 i oferir-lo a través de la seva publicació a tota la ciutadania.

Com és tradicional, les imatges de la revista tenen com a protagonistes absolutes les persones que participen en els diferents actes de la festa i que, amb les seves disfresses i carrosses,  omplen de color i disbauxa carrers i places de la població durant uns dies. Les 64 pàgines de la revista, amb més de 300 fotografies, es divideixen en cinc seccions, una per dia, amb imatges de la festa de dijous, de la passada nocturna de divendres, de les passades de dissabte i diumenge, i de l’arrossada i l’enterrament que tenen lloc dilluns.

A la Revista, com és tradició, també  trobem la salutació de l’alcalde, on Joan Plana destaca, “el compromís de ciutadania però especialment de les colles per, entossudida, no deixar-se prendre un any més aquesta festa”. I tirant d’història, Plana ha recordat durant la presentació que “tot i que el seu origen és molt anterior, el primer document escrit sobre el Carnaval de Roses data de l’any 1780, quan l’aleshores alcalde, Miquel Ferrer, es queixava de l’intent de prohibir la festa per part del governador militar, fet que demostra que el carnaval rosinc resisteix a tot tipus de vicissituds, virus inclosos”.

El programa de festes, les fotografies guanyadores del Fotoconcurs de 2020 i la informació sobre els punts liles, completen els apartats de la revista.

On podem trobar la Revista?

A partir d’avui, tothom que vulgui fer-se amb la revista i recordar l’últim Carnaval pre-pandèmic, pot recollir un exemplar al Servei d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, o bé  a l’Oficina de Turisme. L’Ajuntament ha editat un total de 3.000 revistes que es distribuiran fins a la fi d’existència. La imatge que il·lustra la portada és el cartell de Carnaval de l’edició d’enguany, obra de l’il·lustrador Job Fontes.