Mes de paraules

Simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo al port del Port de la Selva

Ports de la Generalitat
Diferents moments del simulacre d'incendi al port del Port de la Selva / Fotos: Generalitat

En el simulacre es va activar el Pla d’autoprotecció del port del Port de la Selva amb l’objectiu de millorar les comunicacions i la coordinació amb els cossos d’emergència

Ahir dimecres va tenir lloc un simulacre d’incendi en una embarcació d’esbarjo que era amarrada en un dels pantalans del Club Nàutic al port del Port de la Selva. A l’exercici hi ha va haver dos ferits de diversa consideració, un, en l’embarcació incendiada i, l’altre, en una embarcació propera. L’exercici va estar organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i Ports de la Generalitat, amb col·laboració del Club Nàutic Port de la Selva.

Amb aquest simulacre es va posar a prova el Pla d’autoprotecció, que des del 2021 té homologada la seva revisió i el Pla Interior Marítim del port del Port de la Selva. Així mateix, l’exercici va servir per comprovar la coordinació entre els diversos mitjans actuants.

Un mariner va detectar l’incendi en una embarcació i va alertar al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i al guardamolls del port. Una vegada confirmada l’emergència, des del port es van realitzar la resta d’avisos al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat i a la Guàrdia Civil.

Després de rebre l’avís de l’emergència, el guardamolls va esperar l’arribada dels mitjans externs d’emergència a l’entrada del port per indicar-los el punt exacte on es va produïr l’incendi. Mentrestant, el Club Nàutic Port de la Selva va deixar oberts els accessos a les seves instal·lacions.

La marineria del Club Nàutic es va constituïr com a equip d’intervenció i va procedir a donar una primera atenció als ferits, a desallotjar el pantalà afectat per l’incendi i aïllar l’embarcació incendiada. El guardamolls va facilitar les barreres anticontaminació per confinar el vessament del carburant.

Intervenció dels cossos de seguretat

Per part dels Bombers de la Generalitat, la participació va consistir a simular el rescat de dues persones atrapades en una embarcació en flames, i l’extinció de l’incendi.

L’embarcació estava amarrada a un pantalà al costat d’altres naus, i l’actuació va consistir a retirar les embarcacions més properes per evitar la propagació de les flames, accedir a la sinistrada i rescatar les víctimes. Al simulacre hi van participar quatre dotacions de Bombers de la Generalitat i efectius del GRAE.

El cos de Mossos d’Esquadra, juntament amb la Guàrdia Municipal, van desenvolupar funcions del grup d’ordre i han establert els perímetres de seguretat de la intervenció.

Des de la Unitat Marítima de Mossos d’Esquadra, juntament amb el Servei marítim de la Guardia Civil, també van realitzar els controls d’accessos a la bocana del port. També hi va participar una embarcació de Salvament Marítim.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va participar en el simulacre amb dues ambulàncies i 5 professionals.

El SEM va ser el responsable de l’assistència sanitària i el trasllat al centre sanitari de dues persones afectades per contacte amb el combustible vessat. També va col·laborar, juntament amb Bombers de la Generalitat, en la transferència dels afectats de l’embarcació a les ambulàncies.

Protecció Civil de la Generalitat va participat en l’exercici amb el personal dels Serveis Territorials d’Interior a Girona i membres de l’Operativa Territorial.

També hi van participar al simulacre membres de l’Associació de Voluntariat de Protecció Civil del Port de la Selva.